PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Puszcza Białowieska - ols

jchyra
29-04-2007, 13:01
tym razem bez grubych drzew - pewnie się nie spodoba ;-)
ale to część zagospodarowana a nie rezerwat

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/04/PBols3-1.jpg
źródło (http://www.chyra.pl/forumnikon/PBols3.jpg)

crisder
29-04-2007, 13:41
zdjęcie naprawde super. ja jednak spróbowałbym pokazac w trochę szerszej perspektywie. robi wrażenie
pozdrawiam

Maziol
29-04-2007, 17:49
Według Mnie, to to zdjecie jest Genialen, sam juz pare ladnych miesiecy szukam takiego miejsca jednakze w moich terenach nie znajde go spewnoscia ale zdjecie poprostu jak dla mnie rewelacja

Maziol
29-04-2007, 17:52
Według mnie , to to zdjecie jest genialne ,sam szukam juz pare ladnych miesiecy takiego miejsca, jednakze tu gdzie mieszkam raczej nie znajde tkaiego miejsca :(

Marcin Stawiarz
29-04-2007, 17:55
podoba sie.

o ktorej godzinie bylo zrobione to zdjecie?

Megazordon
29-04-2007, 18:41
Również mi się podoba. Od pierwszego spojrzenia robi świetne wrażenie.

Nemeth
29-04-2007, 19:57
Ajajajaaajaj... Szukam takich miejsc dla mojej tokinki :)
Szerzej- szerzej chce sie zawolac.
Podoba mi sie.

sikor
29-04-2007, 23:06
Świetne...uwielbiam takie klimaty, na szczęście u siebie na Roztoczu mam ich trochę co nie znaczy że umiem je tak dobrze sfotografować...Gratuluję fotki..i ponawiam pytanie kolegi - o której godzinie tą fotkę robiłeś?

fIlek
29-04-2007, 23:14
Piknie, i nawet te cienkie drzewka tak nie przeszkadzają ;)

Guancho
29-04-2007, 23:33
panowie, gdzie szerzej... gdzie szerzej... nie bluźnić!
taki kadr najlepiej oddaje atmosferę puszczy... jej dzikość i chaos ją wypełniający
ograniczoną przestrzeń

świetne zdjęcie

Szuwar
30-04-2007, 00:15
Jarecki ! Ja słyszę tę ciszę.

Oj.... zazdroszczę Ci przebywania tam ....

AMI
30-04-2007, 00:18
Witam,

Piękne zdjęcie. Świetna kompozycja ... lubię tę symetrie. A szerzej nie potrzeba...czuje jak mi woda nalewa się do butów, jestem tam:). THX!

Pozdrawiam:
AMI

Czornyj
30-04-2007, 00:54
Gdyby było szerzej, nie byłoby pięknej faktury drzew i zgubiłby się rytm - zdjęcie zadecydowane jest doskonale. Szalenie podoba mi się iście Escherowskie zagmatwanie przestrzeni tego miejsca!

Seeker
30-04-2007, 06:50
"pewnie się nie spodoba"

Nie, nie, nie! Nie udalo ci sie tym razem popsuc.
Sprobuj ponownie... ;)

Odnosnie kata widzenia - taki mi odpowiada.
Waska perspektywa dobrze oddaje szczegoly w pewnym oddaleniu, a to buduje tutaj duza czesc klimatu.

Fotka oczywiscie swietna. Ta asymetryczna symetria jest w swej prostocie tak sugestywna, ze wywoluje wrazenie niemalze 3D.

O.T.
Bylem na lesnym zwiadzie w sobote, a mam na oku pewien malowniczy zakatek (jeziorko otoczone wzniesieniami, porosnietymi lasem mieszanym, przewaznie starym), tylko czasu sporo wymaga (szczegolnie przy moim doswiadczeniu, gdy za dlugo musze sie namyslac). Najchetniej bym tam zamieszkal na conajmniej tydzien. Od rana do switu jest co robic. Miejscowka tak sliczna i wielotematyczna, ze az sie prosi o legende, a i pretekst by sie znalazl.
Niedlugo mam jakies wolne, to sprobuje kilka klatek wyzebrac, o ile pogoda dopisze, a ta wsciekla, mloda zielen powala, tylko scenariusza kompletnie brakuje z nadmiaru wrazen ;).
Nietrudno sie pewnie i jesieni domyslic, chociaz nie kazda jest wystarczajaco dluga.
Czasowstrzymywacz wrecz pozadany ;).
Temat jednoczesnie mnie zachwyca i przeraza. Jesli tylko kiedys mozliwosci pozwola, to za cholere nie daruje.
Ta krzyzowka dzungli z parkiem jest cudowna ;)
Jest to mekka moich lesnych inspiracji, nie bede ukrywal...
Kazdy chyba ma takie miejsce wiecznych powrotow ;)

jchyra
30-04-2007, 16:27
jestem miło zaskoczony odzewem
traktowałem widocznie to zdjęcie zbyt po macoszemu
oryginał był dużo szerszy, ale im dłużej je poprawiałem tym więcej odpadało :-)
także został mały wycinek, ale dopiero on jakoś mnie przekonał
to gwoli wyjaśnienia czemu tak wąsko
moim zdaniem szerzej było banalnie i mało dziko :-)

odpowiedzieć na pytanie o której to godzinie nie potrafię
nie umiem jeszcze zapisać exifa na negatywie ;-)
a pamięć zawodzi, zdjęcie przeleżało swoje, zanim się do niego przekonałem
na pewno było wcześnie rano

dzięki
na prawdę jestem zaskoczony, że się spodobało
gdybym wiedział, może wyciąłbym negatyw do małego obrazka
dziurkaczem porobił perforację i oddał na konkurs tygodnia jako zdjęcie z Nikona ;-)

swiatlo
30-04-2007, 18:25
No więc się patrzę i patrzę na to zdjęcie i sam nie wiem co myśleć. Otóż jest to bardzo dobre zdjęcie, tylko do końca nie wiem na czym polega jego siła. Najbardziej mi się podoba góra zdjęcia z małą ilością wody. Na górze zdjęcia jest bajkowa faktura oraz przestrzenność, do tego domieszka wody na dole daje tej przestrzeni bardzo malowniczy kontekst.
Problem jest taki że tej wody jest za dużo. Jarosławie, czy nie próbowałeś obciąć wodę na dole do momentu gdzie w odbiciu zaczyna się niebo, czyli wyciąć całe niebo z odbicia? Zerknij na wynikłe zdjęcie i zobacz że nagle ono oferuje zupełnie inną amosferę. To jasno niebo w odbiciu zabija bajkową atmosferę na górze.
Czy nie zgadzasz się ze mną?

jchyra
30-04-2007, 19:33
Czy nie zgadzasz się ze mną?
zgadzam :-)
a dodatkowo jeszcze przyciemniłem dół i woda jest teraz namacalna - jest jej mniej ale jest bardziej :-)
dziękuję za sugestie

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/04/PBols4-1.jpg
źródło (http://www.chyra.pl/forumnikon/PBols4.jpg)

a może jednak za mało ciachnąłem?

quadalcanal
30-04-2007, 20:20
nie wiem jak ty to robisz ale ze zwyklej niby rzeczywistosci czarujesz cos co zwaraca uwage. moze ta chropowatosc kory i gładkosc wody? moze te bele drzew wystające z wody? magiczne.

Jacek_Z
30-04-2007, 21:28
pierwsza wersja była lepsza. Świetne zdjęcie. takie lubię - mało kolorów, dobra kompozycja. Skromne, a jakie świetne.

Seeker
01-05-2007, 09:31
"nie wiem jak ty to robisz ale ze zwyklej niby rzeczywistosci czarujesz cos co zwaraca uwage."

Spostrzegawczosc, doswiadczenie, otwartosc umyslu i wrazliwosc na piekno.
W sumie proste, nie...? ;)

arachiusz
05-07-2007, 21:05
lubię takie klimaty,u mnie nie ma :)

jchyra
05-07-2007, 21:50
zapraszam wiec do nas :-)

Macro
06-07-2007, 15:49
A ja wolę drugą wersję. Jakoś bliższe się to wydaje.

Swoją drogą jak ostatnio byłem w Białowieży to trafiłem na nieco podobny motyw i... nie potrafiłem się za niego zabrać. Miałem w głowie podobny obrazek jak ten tutaj i jakkolwiek bym się nie ustawił to i tak mi się nie podobało. W końcu zdjęcia w ogóle nie zrobiłem.

Marek-frotka
06-07-2007, 18:36
Pierwsze bardzo fajne , spokojna tonacja, niewiarygodny klimat , aż się wierzyć nie chce że istnieją jeszcze u nas takie urokliwe , niedostępne miejsca .
Po obróbce jeszcze lepsze.

Madziulek
06-07-2007, 19:24
Pierwsze... świetne , rzadko zatrzymuję się na długo przy krajobrazach a tu mogę się gapić i gapić .. pytanie : na co ? ;-)
coś jest więc w tym zdjęciu..wciąga , brawo !

Ruppel
06-07-2007, 19:31
jw. oderwać oczu nie mogę, świetna kompozycja.

jchyra
06-07-2007, 20:11
no i odgrzebali mój stary post :-)
miło słyszeć dobre słowa, miło tym bardziej, że uważałem je za najsłabsze jakie pokazałem na tym forum
dziękuję

jarek76
06-07-2007, 20:36
no i odgrzebali mój stary post :-)
miło słyszeć dobre słowa, miło tym bardziej, że uważałem je za najsłabsze jakie pokazałem na tym forum
dziękuję
Oj na pewno wiele osób chciałoby mieć w swoim albumie takie zdjęcie:-D
I do tego twierdzić że to nic specjalnego:wink:
Bardzo ładne

jchyra
06-07-2007, 21:24
nie twierdzę, że to nic specjalnego
twierdzę, że z tych specjalnych najmniej mnie przekonuje co do swojej wartości
nawet wśród najlepszych zdjęć musi być to najsłabsze. co nie znaczy, że słabe

ALF
08-07-2007, 20:10
bardzo...bardzo nastrojowe :)

jchyra
12-07-2007, 12:04
dziękuję
PS
ale cały czas nie dociera do mnie skąd taki miły i masowy odzew. To zdjęcie zbiera najlepsze recenzje, kiedy na przykład atak śniegu i deszczu (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=13451) (moje ulubione) przeszedł prawie bez echa. Nie rozumiem, chyba nie znam się na zdjęciach? :-)

ALF
12-07-2007, 12:38
eee...to są różne klimaty, choć mają coś wspólnego...bardzo ładnie pokazany las, a to chyba nawet trudniejsze od dobrego aktu :D