PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie body do fotografi z dlugim czasem naswietlania

rox_dol
18-08-2014, 20:31
Szukam body z matryca z malym szumem na dużym iso, może cos polecicie z własnego doświadczenie. Na forum sa podobne posty ale już mocno przeterminowane. Może być body amatorskie jeśli tylko spelnia warunek. Potrzebuje do fotografii nocnego nieba

Guciol
18-08-2014, 21:06
Nikon D810, ewentualnie D4s polecam.

Misher
18-08-2014, 21:14
Trochę mało napisałeś. Jaki masz sprzęt teraz, co cię ogranicza itp itd. Tutaj nikt nie będzie wróżyć z fusów. Każdy ma inną granicę "akceptowalności" szumu czy to wynikających z długiego naświetlania czy wysokiego ISO.

Widziałem wiele dobrych zdjeć nocnych wykonanych starszym d7000. Nowszy sprzęt ma jednak mniejsze ograniczenia.

Za mało info mamy od Ciebie, żeby coś doradzić.

rox_dol
19-08-2014, 16:03
może być używane body, generalnie 4000zl to chyba gorna granica. Obecnie mam d70s ale ten do dłuższych czasów wogole się nie nadaje zwlaszcza na nieco wyższym iso. Chciałbym fotografować z b.dlugimi czasami otwarcia powiedzmy kilka minut na niższym iso z szerokim katem duza przyslona i filtrem szarym polując na pioruny. Ale oczekuje żeby jaksc była dobra przy iso ok1600 i czasie 30sek-1min do astofotografii. chce uzyskac ostre wygwizdzone niedo bez efektu przemieszczania gwiazd.

rox_dol
19-08-2014, 16:10
Mozliwosci kwotowe to do 4000, interesuje mnie czy może lepszy bedzie używany egzemplaz z wyższej polki czy najnowsza amatorska puszka. Obiektyw albo samyang 14mm, ew sigma Sigma 10-20mm f/4-5.6

~lxs
19-08-2014, 16:43
W tej cenie tylko D7100 przychodzi na myśl

GonzoG
19-08-2014, 16:56
może być używane body, generalnie 4000zl to chyba gorna granica. Obecnie mam d70s ale ten do dłuższych czasów wogole się nie nadaje zwlaszcza na nieco wyższym iso. Chciałbym fotografować z b.dlugimi czasami otwarcia powiedzmy kilka minut na niższym iso z szerokim katem duza przyslona i filtrem szarym polując na pioruny. Ale oczekuje żeby jaksc była dobra przy iso ok1600 i czasie 30sek-1min do astofotografii.
Do astro to przede wszystkim trzeba porządnego montażu paralaktycznego z automatycznym śledzeniem. No i można użyć dość niskiego ISO z racji na bardzo długie czasy ekspozycji.

chce uzyskac ostre wygwizdzone niedo bez efektu przemieszczania gwiazd.
To nie astro, a można powiedzieć, odłam krajobrazu.
Aby gwiazdy nie były poruszone na szerokim kącie, to trzeba dość krótkich czasów, bo łapie się bardzo duży zakres nieba, a tym samym też "szybko" poruszające się gwiazdy. Przy Samyangu 8mm już 15-20s bywa za długo i część gwiazd jest wyraźnie poruszona. Im bliżej osi obrotu, tym poruszenie mniejsze.

Do zdjęć nocnego nieba najlepszy będzie D7000.

2pompony
19-08-2014, 17:04
Jak chcesz mieć nieporuszone gwiazdy, to z reguły 600 (niektórzy stosują bardziej restrykcyjną regułę 500) wylicz sobie czasy do konkretnych ogniskowych - bo mocno przesadziłeś z tą minutą naświetlania. Będziesz miał większe pojęcie, czego szukać.