PDA

Zobacz pełną wersję : Wyblakłe kolory w D5100

zorbaz
18-08-2014, 12:15
Witam,

Od około 2 lat jestem posiadaczem modelu 5100.
Z aparatu jestem bardzo zadowolony, ale od początku narzekam na jedną rzecz: kolory.

Zdjęcia robię typowo amatorsko, więc nie dokonywałem żadnych zmian w kwestii kolorystyki (skala barw, natężenie itp).
Wszystkie jednak zdjęcia wyglądają (w porównaniu np. do Sony czy Canona) na wyblakłe.
Ostatnio próbowałem to zmienić ustawiając kolory na "żywe", ale daje to jedynie nienaturalny efekt.

Poniżej zamieszczam dwa zdjęcia wraz z informacją z aparatu.
Pierwsze z ustawieniem "zwykłych kolorów", drugie z kolorystyką "żywą" - jedyna różnica to Picture Control i Base.

Przyznam się, że oba są "kolorystycznie" brzydkie.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

PS Przepraszam, że zdjęcie zamieszczam niezgodnie z regulaminem, ale mam tylko firmowego laptopa z zablokowanymi stronami do uploadingu zdjęć.

https://nepal.asuscomm.com/AICLOUD2011928633/DSC_0061.JPG

File Info 1
File: DSC_0061.NEF
Date Created: 2014-08-18 12:08:10
Date Modified: 2014-08-18 12:08:39
File Size: 16.8 MB
Image Size: L (4928 x 3264)
File Info 2
Date Shot: 2013-08-24 15:36:10.60
Time Zone and Date: UTC+1, DST:ON
Image Quality: Compressed RAW (14-bit)
Camera Info
Device: Nikon D5100
Lens: VR 18-105mm f/3.5-5.6G
Focal Length: 18mm
Focus Mode: AF-A
AF-Area Mode: Single
VR: ON
AF Fine Tune:
Exposure
Aperture: f/11
Shutter Speed: 1/30s
Exposure Mode: Shutter Priority
Exposure Comp.: 0EV
Exposure Tuning:
Metering: Matrix
ISO Sensitivity: ISO 100
Flash
Device:
Image Settings
White Balance: Auto, 0, 0
Color Space: sRGB
High ISO NR: ON (Normal)
Long Exposure NR: OFF
Active D-Lighting: Auto
Image Authentication:
Vignette Control:
Auto Distortion Control: ON
Picture Control
Picture Control: [SD] STANDARD
Base: [SD] STANDARD
Quick Adjust: 0
Sharpening: 3
Contrast: 0
Brightness: 0
Saturation: 0
Hue: 0
Filter Effects:
Toning:
Location Info
Latitude:
Longitude:
Altitude:
Altitude Reference:
Heading:
UTC:
Map Datum:

https://nepal.asuscomm.com/AICLOUD1916726396/DSC_0078.JPG

File Info 1
File: DSC_0078.NEF
Date Created: 2014-07-25 10:46:30
Date Modified: 2014-07-25 10:46:30
File Size: 16.2 MB
Image Size: L (4928 x 3264)
File Info 2
Date Shot: 2014-07-25 10:46:30.20
Time Zone and Date: UTC+1, DST:ON
Image Quality: Compressed RAW (14-bit)
Camera Info
Device: Nikon D5100
Lens: VR 18-105mm f/3.5-5.6G
Focal Length: 18mm
Focus Mode: AF-A
AF-Area Mode: Single
VR: ON
AF Fine Tune:
Exposure
Aperture: f/3.5
Shutter Speed: 1/60s
Exposure Mode: Shutter Priority
Exposure Comp.: 0EV
Exposure Tuning:
Metering: Matrix
ISO Sensitivity: ISO 640
Flash
Device:
Image Settings
White Balance: Auto, 0, 0
Color Space: sRGB
High ISO NR: ON (Normal)
Long Exposure NR: OFF
Active D-Lighting: Auto
Image Authentication:
Vignette Control:
Auto Distortion Control: ON
Picture Control
Picture Control: [VI] VIVID
Base: [VI] VIVID
Quick Adjust: 0
Sharpening: 4
Contrast: 0
Brightness: 0
Saturation: 0
Hue: 0
Filter Effects:
Toning:
Location Info
Latitude:
Longitude:
Altitude:
Altitude Reference:
Heading:
UTC:
Map Datum:

Dark
18-08-2014, 12:28
Czym wywoływane z RAWa? Większość programów (poza Nikonowskimi) nie czyta ustawień z puszki. JPGi z puchy też są takie "bezbarwne"? Bo 1 jak dla mnie, przy tej pogodzie, dość dobrze odwzorowuje kolor.

GonzoG
18-08-2014, 12:30
Są wyblakłe bo takie je robisz. Przygotuj odpowiednie ustawienia i będą jakie chcesz.
Poza tym robisz w RAWach - po co jeśli nic z tymi zdjęciami później nie robisz ??

zorbaz
18-08-2014, 13:01
Czym wywoływane z RAWa? Większość programów (poza Nikonowskimi) nie czyta ustawień z puszki. JPGi z puchy też są takie "bezbarwne"? Bo 1 jak dla mnie, przy tej pogodzie, dość dobrze odwzorowuje kolor.

Opieram się na ViewNX 2, więc zakładam że nie powinno być przekłamań.

Są wyblakłe bo takie je robisz. Przygotuj odpowiednie ustawienia i będą jakie chcesz.
Poza tym robisz w RAWach - po co jeśli nic z tymi zdjęciami później nie robisz ??

RAWy oczywiście później obrabiam i udaje się wyciągnąć dobrą kolorystykę, tyle że wymaga to pracy nad każdym zdjęciem.
Zwykle wystarczy podnieść delikatnie kontrast i "magiczny" color booster żeby zdjęcie było zdecydowanie bardziej atrakcyjne.

Problem w tym, że teoretycznie ustawienie Vivid wg mnie powinno robić to samo co color boosster, a w rzeczywistości sprawia, że kolory na zdjęciu są nienaturalnie jaskrawe.

Szukam sposobu na "użycie" color booster lub podobnej funkcji już podczas robienia zdjęć i żeby dziłało płynnie, a nie tak jak Vivid na zasadzie włączone/wyłączone.

puciek
18-08-2014, 13:11
Vivid działa tylko na JPG, a nie na RAW/NEF.

nikoniarz
18-08-2014, 13:18
Vivid działa tylko na JPG, a nie na RAW/NEF.

Działa też na nef w przypadku wywoływania za pomocą NX2

GonzoG
18-08-2014, 13:37
Działa też na nef w przypadku wywoływania za pomocą NX2
Na RAWy działa tylko odszumianie dla długich ekspozycji. Nic więcej.

A co ustawisz sobie w Picture Control nie ma najmniejszego znaczenia.

2pompony
18-08-2014, 13:49
Bolesna prawda, z którą nei każdy chce się pogodzic jest taka, ze Autora i jego oka oraz wyczucia nei zastąpi żadna automatyka ani pojedyncze nastawienie czegokolwiek. Czemu? Bo jeden chciałby zamglone kolory i pastelowe nastroje, inny chciałby mocne nasycenia i wyraziste nastroje, a pomiędzy nimi są dwa miliardy innych założeń... Dlatego wymyślono RAWy i obróbkę, żeby dać każdemu szansę na zrobienie tego, co mu w duszy gra - zamiast dawać każdemu 6 nastawień i kazać mu się obracać w tym kręgu.

Z drugiej strony istnieją ułatwienia, jeśli autorowi albo się spieszy, albo się nie chce, albo uznaje, ze jednym czy dwoma setupami załatwi każdą sytuację zdjęciową. Otóż większość programów do wywoływania RAWów ma możliwość zapamiętywania ustawoeń, a potem aplikowania tych zapamiętanych jakimś prostym klikiem. Może trzeba pójść tą drogą: dopieścić ustawienia w rawerze, zapisać te dopieszczone, a potem albo ustawić je jako defaultowe, albo mieć pod ręką i bez kłopotów aplikować do całych grup zdjęć?

nikoniarz
18-08-2014, 14:19
Na RAWy działa tylko odszumianie dla długich ekspozycji. Nic więcej.

A co ustawisz sobie w Picture Control nie ma najmniejszego znaczenia.

Dziwne bo u mnie w NX2 dziala wszystko z Picture Control. Nawet wyostrzanie.

MstrG
18-08-2014, 14:21

Ponieważ RAW w NX2 wyświetlany jest z ustawieniami PC z body.

nikoniarz
18-08-2014, 14:34
No tyle to wiem. Dlatego chyba moge to odbierac, jako ze NX2 czyta ustawienia Picture Control? Bo jesli w body mam wyostrzanie na 5 to juz pozniej nie musze podciagac wyostrzania z poziomu NX2. A jesli to zrobie, to zdj jest przeostrzone.

GonzoG
18-08-2014, 15:05
A możesz teraz napisać, jaki to ma wpływ na RAWy ??

nikoniarz
18-08-2014, 15:42
A możesz teraz napisać, jaki to ma wpływ na RAWy ??

Taki, że jeśli mam w body ustawiony jakiś poziom wyostrzania, to nie muszę go wyostrzać z poziomu NX2 wywołując do jpg, bo program wczytuje poziom wyostrzenia.

GonzoG
18-08-2014, 15:50
Taki, że jeśli mam w body ustawiony jakiś poziom wyostrzania, to nie muszę go wyostrzać z poziomu NX2 wywołując do jpg, bo program wczytuje poziom wyostrzenia.
Czyli nadal nic nie zrozumiałeś... Nie ważne co ustawisz w body, bo body nic ze zdjęciami nie robi.
A zmianę ustawień PC możesz zrobić w dowolnej chwili w NX2 (trzeba aż 2 kliknięć myszy) i zawsze to wyostrzenie masz robione w NX2, a nie w body.

mbodniak
18-08-2014, 15:55
(...) żeby zdjęcie było zdecydowanie bardziej atrakcyjne.
Przede wszystkim aparat służy do wiernego odtworzenia obrazu, a nie do koloryzowania i wysycania rzeczywistości. Uatrakcyjnić obrazek można właśnie dzięki RAWom. A jak dla mnie powyższe fotki są jak najbardziej ok.

nikoniarz
18-08-2014, 15:58
Czyli nadal nic nie zrozumiałeś... Nie ważne co ustawisz w body, bo body nic ze zdjęciami nie robi.
A zmianę ustawień PC możesz zrobić w dowolnej chwili w NX2 (trzeba aż 2 kliknięć myszy) i zawsze to wyostrzenie masz robione w NX2, a nie w body.

Tak, nadal nic nie rozumiem. Skoro jeśli w PC mam wyostrzanie na 0 i wywołuję w NX2 takiego rawa do jpg bez jakichkolwiek zmian wprowadzanych z poziomu komputera to jest mniej ostry od takiego, gdzie w PC mam ustawione wyostrzanie na 5. Czyli możliwe, że sama puszka nie powoduje zmian w pliku (bo w końcu np. w ACR ustawień PC nie widać), aczkolwiek jeśli NX2 skądś odczytuje ustawienia PC, to dla mnie znaczy, że jednak w tym przypadku ustawienia PC mają wpływ na nef. Chociażby z tego powodu, że wyostrzania wczytanego z puszki nie da się już cofnąć w NX2...

GonzoG
18-08-2014, 16:36
Tak, nadal nic nie rozumiem. Skoro jeśli w PC mam wyostrzanie na 0 i wywołuję w NX2 takiego rawa do jpg bez jakichkolwiek zmian wprowadzanych z poziomu komputera to jest mniej ostry od takiego, gdzie w PC mam ustawione wyostrzanie na 5. Czyli możliwe, że sama puszka nie powoduje zmian w pliku (bo w końcu np. w ACR ustawień PC nie widać), aczkolwiek jeśli NX2 skądś odczytuje ustawienia PC, to dla mnie znaczy, że jednak w tym przypadku ustawienia PC mają wpływ na nef. Chociażby z tego powodu, że wyostrzania wczytanego z puszki nie da się już cofnąć w NX2...

W NEFach masz zapisany profil PC i tyle, ale nie zdjęcie z tym profilem.
A że nie można tego cofnąć - bredzisz. W każdej chwili można zmienić wszystkie ustawienia PC.

nikoniarz
18-08-2014, 16:41
Nie cofniesz wyostrzania ktore zastosowales z poziomu PC ;) Czy w PC ustawisz 0 czy 9 to i tak suwak ostrosci w NX2 bedzie na 0. Ale samo zdjecie bedzie ostre w takim stopniu jaki zastosowales z poziomu puszki. Wiec zanim napiszesz ze ktos bredzi sam sobie zobacz. Tak samo bylo z elektronicznym dalmierzem ;)

Edit:

Oczywiście znów musiałem pofatygować się by zrobić screeny...

https://lh5.googleusercontent.com/-lRizQK_dais/U_IRzAWlezI/AAAAAAAAAxs/mgdo6ZkMAKk/w1000-h562-no/capture_08182014_164454.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-lRizQK_dais/U_IRzAWlezI/AAAAAAAAAxs/mgdo6ZkMAKk/w1000-h562-no/capture_08182014_164454.jpg)

https://lh4.googleusercontent.com/-zTpIkWs3XAU/U_IRzKa-2XI/AAAAAAAAAxw/Ntlky6uTEss/w1000-h562-no/capture_08182014_164456.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-zTpIkWs3XAU/U_IRzKa-2XI/AAAAAAAAAxw/Ntlky6uTEss/w1000-h562-no/capture_08182014_164456.jpg)

Także teraz czekam na wyjaśnienie Panie "nieomylny" GonzoG, jak w przypadku drugiej fotki cofnąć wyostrzanie?

GonzoG
19-08-2014, 03:31
Nie cofniesz wyostrzania ktore zastosowales z poziomu PC ;) Czy w PC ustawisz 0 czy 9 to i tak suwak ostrosci w NX2 bedzie na 0. Ale samo zdjecie bedzie ostre w takim stopniu jaki zastosowales z poziomu puszki. Wiec zanim napiszesz ze ktos bredzi sam sobie zobacz. Tak samo bylo z elektronicznym dalmierzem ;)

Edit:

Także teraz czekam na wyjaśnienie Panie "nieomylny" GonzoG, jak w przypadku drugiej fotki cofnąć wyostrzanie?

Wybacz, ale nawet nie potrafisz obsłużyć prosty funkcji programu....

Tak ciężko zmienić profil PC ?? czy jego ustawienia ??

Nie ważne co ustawisz w aparacie, to NX2 odczytuje te ustawienia i sobie je nakłada na zdjęcie. W każdej chwili może je dowolnie zmieniać.

PS. twoje screeny dowodzą tylko, że wolisz upierać się przy swoich bzdurach, niż zajrzeć do funkcji programu.

---------------
Edit:
Zechciało mi się zrobić screeny:
Zgrane z aparatu i wczytane w NX2 (Vivid, wysotrzenie 9):

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/103388806/nx1.jpg)

Zmienione na Neutral:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/103388806/nx2.jpg)

nikoniarz
19-08-2014, 08:35
Nic nie jest ciezko. Dyskusja z Toba nie ma sensu bo spychasz temat tak by Twoje bylo na wierzchu.