Zobacz pełną wersję : Meike MK900 istrukcja w jęz. polskim
Mam wielką prośbę - czy Ktoś posiada instrukcję obsługi lampy Meike MK900 W JĘZYKU POLSKIM ? mam nieco wątpliwości, a rozpracowuję ją z kilkoma aparatami... głównie chodzi mi o system wireless... ( nikon d5300 - nie chce zadziałać ? ) dzięki za wsparcie :)
Czy Nikon d5300 ma sterownik CLS (do sprawdzenia w instrukcji aparatu)?
Mam wielką prośbę - czy Ktoś posiada instrukcję obsługi lampy Meike MK900 W JĘZYKU POLSKIM ? mam nieco wątpliwości, a rozpracowuję ją z kilkoma aparatami... głównie chodzi mi o system wireless... ( nikon d5300 - nie chce zadziałać ? ) dzięki za wsparcie :)
I nie zadziała.
właśnie wyszukałam taką informację - "W menu fotografowania można ustawić tryb pomiaru błysku TTL lub określić moc błysku ręcznie (od 1/1 do 1/32). Nikon D5300 umożliwia pracę z zewnętrznymi lampami błyskowymi kompatybilnymi z kreatywnym systemem oświetlenia (CLS), rozwijanym przez firmę Nikon. Według instrukcji aparatu, należą do nich lampy o następujących oznaczeniach: SB-910, SB-900, SB-800, SB-700, SB-600, SB-400, SB-R200. Do zdalnego sterowania grupą lamp niezbędne jest użycie jednej z lamp SB-910, SB-900, SB-800 lub SB-700 albo skorzystanie z bezprzewodowego sterownika błysku SU-800. Wbudowana lampa nie działa jako sterownik i nie można zdalnie sterować z poziomu menu grupą zewnętrznych lamp błyskowych."
Jak rozumieć ostatnie zdanie ? aby skorzystać w pełni z możliwości choć jednej zewnętrznej lampy bezprzewodowo - nie można wbudowanej wykorzystać jako Master ? ( w D5300) ? więc ta MK900 z d5300 może tylko na szynie? albo muszą być dwie lużne lampy (z tego jedna na szynie, która będzie Master)? help :)
Lampa wbudowana w D5300 nie jest w stanie pracować w trybie master i być użyta jako sterownik CLS dla innych lamp. Aby D5300 mógł wyzwalać inne lampy poprzez CLS, musi mieć założoną jedną z lamp SB-910, SB-900, SB-800, SB-700 lub inną niesystemową lampę (np. Metz 48/50/52), która może pracować jako master albo trzeba skorzystać z bezprzewodowego sterownika błysku SU-800. Jeżeli tego nie masz, to nie użyjesz CLS z D5300
dzięki za odpowiedzi ! tego też właśnie obawiałam się, jeśli chodzi o 5300 :( będę jeszcze próbować działanie MK900 z D90 i D7100, pozdrawiam