Zobacz pełną wersję : Nikon d5100 + wbudowana lampa = cień na zdjęciu
PiotrekW
17-08-2014, 16:08
Witam,
Pierwszy raz robiłem dziś zdjęcia z D5100 i N18-108 w połączeniu z wbudowaną lampą. Przy ogniskowych 18-35 na zdjęciu pojawia się cień:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/f/p8wI2s2Qj)
Przy ogniskowych powyżej 35mm cień znika. Dodam jeszcze, że cień występuje bez względu na to, czy używam osłony przeciwsłonecznej czy nie. Da się to jakoś zniwelować, czy ten typ tak ma? :)
Ewidentnie ktoś zapomniał o przeczytaniu instrukcji. Jest tam wyraźnie napisane, że należy robić bez osłony, a nie z założoną odwrotnie.
PiotrekW
17-08-2014, 16:28
Dodam jeszcze, że cień występuje bez względu na to, czy używam osłony przeciwsłonecznej czy nie. Da się to jakoś zniwelować, czy ten typ tak ma? :)
Instrukcję czytałem. Szukałem w googlach. Teraz pytam kolegów z forum.
Czy możliwe, żeby lampa była "krzywo" ustawiona i świeciła trochę zbyt nisko?
Instrukcję czytałem. Szukałem w googlach. Teraz pytam kolegów z forum.
Czy możliwe, żeby lampa była "krzywo" ustawiona i świeciła trochę zbyt nisko?
A sprawdzałeś ze zdjętą osłoną ??
PiotrekW
17-08-2014, 16:36
Tak. Po zdjęciu osłony cień jest mniejszy, ale nadal jest.
PiotrekW
17-08-2014, 22:01
anybody? :)
Tak już jest z wbudowaną lampą że większe obiektywy zasłaniają część światła i to przez to ten cień. Nic na to nie poradzisz.
Chyba że lampą zewnętrzną świecić.
Tak już jest z wbudowaną lampą że większe obiektywy zasłaniają część światła i to przez to ten cień. Nic na to nie poradzisz.
Chyba że lampą zewnętrzną świecić.
Tylko, że kolega ma ten cień przy ogniskowych 18-35. Przy większych (a co za tym idzie dłuższym obiektywie) problemu nie ma.
PiotrekW
18-08-2014, 00:39
No właśnie, zastanawiam się, czy nie jest to wina złego ułożenia wbudowanej lampy. Ale tu chyba nie ma możliwości korekty, prawda? Boję się oddać aparat do serwisu na gwarancję żeby nie zepsuli jeszcze bardziej :)
Ten typ tak ma i nic z tym nie zrobisz. 18-105 niestety potrafi przysłonić dolną część błysku wbudowanej lampy pozostawiając półokrągły cień na zdjęciach. Masz trzy wyjścia: zmienić obiektyw (18-55 działa wyśmienicie), zakupić zewnętrzną lampę błyskową, nie używać lampy wbudowanej z 18-105 w tym zakresie ogniskowych.
W instrukcji tego obiektywu jest informacja, że przy współpracy z niektórymi lustrzankami, podczas używania wbudowanej lampy błyskowej, przy niektórych ogniskowych może wystąpić zaciemnienie fragmentu zdjęcia, spowodowane zasłonięciem części światła lampy przez obiektyw lub osłonę przeciwsłoneczną ("winietowanie"). Nie jest co prawda wymieniony D5100, ale wg tej instrukcji winieta ta może występować np w D90 dla ogniskowej poniżej 24mm, a dla D40 i D60 poniżej 35mm.
Zjawisko to jest uzależnione od ogniskowej i od odległości fotografowanych obiektów od aparatu.
edit: Mi też zdarzyło się uzyskać taki efekt z D5100 i 18-105vr, fotografując z bliska, na krótkiej ogniskowej.
skarcity
18-08-2014, 10:43
Zjawisko to jest uzależnione od ogniskowej i od odległości fotografowanych obiektów od aparatu.
zjawisko to jest związane z ogniskową i rozmiarem fizycznym obiektywu, a nie odległością obiektu. Przy użyciu lampy wbudowanej odpowiednio duży obiektyw rzuca cień, który może wejść w kadr przy małych ogniskowych. Instrukcja aparatu o tym mówi (to do autora wątku).
Tylko, że kolega ma ten cień przy ogniskowych 18-35. Przy większych (a co za tym idzie dłuższym obiektywie) problemu nie ma.
No i to jest całkowicie naturalne i dokładni odpowiada temu co napisał rebuz89.
Obiektywy małe np 18-55 nie rzucają cienia nigdy... większe niestety tak
Pozdrawiam
PiotrekW
18-08-2014, 10:45
Panowie puciek i sl011 - wielkie dzięki za wyjaśnienie. Wcześniej robiłem zdjęcia z N35 i tego efektu tam nie było. Tak jak pisze puciek, N35 jest krótszy od N18-105 i cień nie występuje. O ile instrukcję do aparatu przestudiowałem w poszukiwaniu rozwiązania, to instrukcji do obiektywu nie mam więc nie wiedziałem, że taki efekt może występować. Jeszcze raz wielkie dzięki za wyjaśnienie. Temat do zamknięcia :)
Dodam jeszcze od siebie że przyczyną występowania cienia na zdjęciach przy większych obiektywach jest nisko umieszczona lampa wbudowana, palnik lampy wbudowanej przy szerokim kącie rzuca światło na obiektyw i na zdjęciach występuje cień.
Z zewnętrzną lampą taki problem nie występuje ponieważ palnik lampy jest znacznie wyżej.
skarcity
18-08-2014, 11:12
PO ile instrukcję do aparatu przestudiowałem w poszukiwaniu rozwiązania, to instrukcji do obiektywu nie mam więc nie wiedziałem, że taki efekt może występować.
Taaa, "przestudiowałem"... :-)
Teraz nie studiuj tylko przeczytaj stronę 52 i 200 instrukcji aparatu. Instrukcja obiektywy nie jest do niczego potrzebna.
Pozdrawiam
PiotrekW
18-08-2014, 11:23
Taaa, "przestudiowałem"... :-)
Teraz nie studiuj tylko przeczytaj stronę 52 i 200 instrukcji aparatu. Instrukcja obiektywy nie jest do niczego potrzebna.
Pozdrawiam
Czytałem byłem, tylko nie ogarnąłem, że cień może występować również po zdjęciu osłony przeciwsłonecznej. Mea culpa :)
zjawisko to jest związane z ogniskową i rozmiarem fizycznym obiektywu, a nie odległością obiektu. Przy użyciu lampy wbudowanej odpowiednio duży obiektyw rzuca cień, który może wejść w kadr przy małych ogniskowych. Instrukcja aparatu o tym mówi (to do autora wątku).
No właśnie instrukcja aparatu wskazuje, że występowanie cienia obiektywu na zdjęciach jest związane z także odległością - w tabelce na str 200 podawana jest minimalna odległość bez winietowania.
Przemek-83
19-08-2014, 16:31
Przy obiektywie 77mm cień jest jeszcze większy.