Zobacz pełną wersję : Dysk 3,5" 3TB na raw-y jaki?
josephebeloki
17-08-2014, 00:01
Witam.
Poszukuję dysku na zdjęcia 3TB
Myślę o trzech opcjach, albo:
Dysk Seagate Barracuda ST3000DM001 3TB - 374 zł
Link: http://www.agito.pl/dysk-seagate-barracuda-st3000dm001-3tb-64mb-sata600-83-568580.html?utm_medium=Feed&utm_source=ceneo.pl&utm_campaign=wszystkie&utm_content=568580
Dysk WD Green WD30EZRX 3TB - 398 zł
http://www.agito.pl/dysk-wd-green-wd30ezrx-3tb-64mb-sata600-83-452389.html?attr=1-1243,175-484924
Dysk WD AV-GP WD30EURX 3TB - 423 zł
Link: http://www.agito.pl/dysk-wd-av-gp-wd30eurx-3-5-3tb-sata600-83-888343.html?utm_content=888343&utm_source=skapiec.pl&utm_medium=Feed&utm_campaign=wszystkie
Nie bardzo znam się na obecnych dyskach. Coś do 430zł max...
Ja mogę polecić Seagate.
Mam dwa ST2000DM00x i bardzo sobie chwalę.
Ostatnio (jakieś parę dni temu) kupiłem takowy za 150 zł.
Praktycznie nowy, a po nr. seryjnym wynika że gwarancję ma do 2016 r.
josephebeloki
17-08-2014, 08:57
Hmmm, dosyć narzekają na te Sagate, i nigdzie nie mogę znaleźć żywotności tego: Seagate Barracuda ST3000DM001 3TB, na pewno ten posiada: Dysk WD AV-GP WD30EURX 3TB -> 1000000 h.
To trochę jak z migawką. Nikt nie gwarantuje przebiegu.
Gdzies mi cos po glowie sie placze ze najmniej awaryjne chyba toshiby były
josephebeloki
17-08-2014, 09:20
A kojarzycie ten WD AV-GP -> on jest przeznaczony do "Dyski z tej linii dedykowane są do zastosowań w urządzeniach do przetwarzania audio/wideo, takich jak nagrywarki PVR/DVR czy rejestratory w systemach telewizji przemysłowej. " .
Zaletą tutaj jest bezdotykowa praca głowicy, więc myślę, że ten byłby najbardziej bezpieczny.
Przy pracy robię tak:
RAWY trzymam na jednym dysku, a .jpg surowe - i .jpg obrobione => razem ok 8GB trzymam na drugim dysku, w razie awarii jednego ze sprzętu, zawsze kopię będę miał, a nie stać mnie na dublowanie Rawów bo 1 ślub to ok 50 GB ;/
Zaletą tutaj jest bezdotykowa praca głowicy, więc myślę, że ten byłby najbardziej bezpieczny.
Nie wiem co miałoby znaczyć "bezdotykowa praca głowicy", ale w żadnym dysku głowica nie dotyka talerza.
Wygląda to więc na marketingowy bełkot...
Hmmm, dosyć narzekają na te Sagate, i nigdzie nie mogę znaleźć żywotności tego: Seagate Barracuda ST3000DM001 3TB, na pewno ten posiada: Dysk WD AV-GP WD30EURX 3TB -> 1000000 h.
To ja mogę ponarzekać na WD: jedyne dyski, które mi padały były dyskami WD!
www.morele.net/dysk-toshiba-hdd-2tb-sata-iii-7200rpm-3-5-dt01aca200-547305/
A moze 2tb wystarczą?
A moze 2tb wystarczą?
Wygląda na to że 3TB mają optymalną cenę za 1 TB. :)
Zresztą są Toshiby 3TB - np tu: http://allegro.pl/dysk-toshiba-3-tb-dt01aca300-ogromna-pojemnosc-i4496925318.html
To poszukaj opinii o dyska WD z serii Green.
Gwarantuje, że znajdziesz tyle samo opinii o ich awaryjności.
Niestety, z dyskami to loteria.
Kupując dysk dużo czytałem na ten temat i właśnie ze względu na częstsze słuchy o problemach z WD wybrałem Seagate (ale też dlatego, że w kilku testach wygrywał).
Najmniej o awaryjności czyta się o Toshibie, ale to może też wynikać z faktu, że to jednak nie jest zbyt popularna firma i mało osób ma te dyski.
josephebeloki
17-08-2014, 11:25
A uważacie , że warto ładować kasę w serię tego dysku: WD AV-GP ?
irek6311
17-08-2014, 11:53
Seagate mam w 3 Laptopach i PC i zero problemów z nimi ,
dyski tej Firmy od 10 lat kupuję i nigdy się nie zawiodłem a to raczej nie fart bo w cuda nie wierzę ,
josephebeloki nie kombinuj za bardzo i kupuj po prostu taki jakiej pojemności potrzebujesz ,
z autopsji wiem że to co w sieci piszą nijak się ma do realnego życia ...
mało zadowolonych użytkowników pisze bo i po co skoro dysk działa ok a ci niezadowoleni piszą wszędzie gdzie się da .
zewnętrzne na magazyny kupuję WD Elements, obecnie zapycham trzeci (3TB), a jeden (1TB) mam roboczy do stałej pracy - zero problemów.
Z dyskami jest jak z samochodami, albo każdy chwali swój albo pluje sobie w twarz że nie ma takiego niepsującego się jak jego kumpel.
Niestety Seagate też notował poważne wpadki, np. z firmwarem w Seagate 500GB wersja biosu bodajże 10.14. Po iluś cyklach uruchomień dysku zawieszał się kontroler, błąd softu. Było tak jak wykupił Maxtora.
Mnie więcej Seagate'ów poszło niż WD Caviarów.
Nie mówię że nie są awaryjne, ale Caviar nie miał całych linii produktowych s********ych, padały losowo tak jak każde inne.
Dobre opinie miał WD Caviar seria Black, dobre było Toshiby i Hitachi, ale rynek się trochę zmienił.
Co nie wybierzesz to i tak ryzykujesz, niezależnie od marki...
Ostatnio też szukałem 3TB. Kupiłem WD Red.
ST czy WD, niby jedna cholera, ale nie całkiem. Może serie do multimediów są lepsze. Mam obecnie fafnaście dysków, kupowałem różne, ale jakoś tak zostało, że większość to ST. Mimo to, nie ma roku czy dwóch, żeby jeden w macierzy nie zdechł -- wówczas dokupuję (z coraz większym trudem) taki sam nowy i dopinam. Niezależnie od wszystkiego, na poważne archiwa warto jednak kupić coś innego niż HDD - jakąś taśmę czy Blue-raya. Jest to dość drogie i upierdliwe, ale skoro jest konieczność przechowywania pełnych archiwów, to najlepszy jest trwały backup. Do tego trzymany poza miejscem pracy, w porządnych warunkach, bo co komu po backupie, jeśli zniknie w tym samym pożarze, włamaniu czy zalaniu.
Hdd na backupy to nadal dobre rozwiązanie po warunkiem że masz kopie na conajmmiej 2hdd, ja mam na 3 które sobie w szufladzie leżą.
josephebeloki
20-08-2014, 20:51
Ostatnio też szukałem 3TB. Kupiłem WD Red.
Używasz go jako NAS czy normlanie w standardowym desktopowym PC?
Używasz go jako NAS czy normlanie w standardowym desktopowym PC?
W standardowym PC.
josephebeloki
21-08-2014, 15:06
Biorę zatem WD RED. Dzięki @prz3mo.
josephebeloki
26-08-2014, 10:48
Lepiej kupić do dobrego backupu i w miarę płynnej pracy
1. WD RED 3T + 128 SSD
czy
2. Sagate Baracuda 3T x 2 sztuki ( transfer tego dysku wystarcza mi do płynnej pracy).
Bo cenowo wyjdzie mnie praktycznie to samo, tylko nie wiem co wybrać?
Stoję przed dylematem zakupu dysku ale z tym sobie jakoś poradzę, natomiast może polecilibyście coś w co ten dysk wsadzę? Myślałem o jakiejś obudowie na 2-3 HDD 3,5" mającej niezależne zasilanie (obudowa zewnętrzna) podpinanej na USB 3.0 do kompa z włącznikiem (dzięki temu że usb to plug&play to mogę ten włącznik włączyć wtedy kiedy potrzebuję dostępu do dysków i nie muszą chodzić non stop. O NAS nie myślałem, bo nie chce mi się tego konfigurować ani ciągnąć kabli po mieszkaniu żeby to działało z każdym kompem, a na WIFI transfer 150MB/s mnie nie zadowala, wolę USB. Polecicie coś ładnego i dobrego w normalnych pieniądzach (do 150zł)?
josephebeloki
01-09-2014, 19:56
Ja kupiłem w końcu => Sagate Baracuda 3T 7200.
Transfer średni 180MB/s w uderzeniach po 220Mb/s =>komputer mi oszalał, 2x szybszy. Wcześniejsza Baracuda 1TB miała ok 110Mb/s , ten wymiata. Byłem pewny, że tak duży dysk spowolni mi system. A tutaj szok.
Jeśli ktoś się zastanawia nad tą Baracudą, to jako systemowy PERŁA, szybszego dysku nie miałem jak ten.
Nie polecam USB 3.0. Bierz coś taniego na Sata III, bo USB to zamuła straszna...
Mam tego seagatea od kilku miesiecy, bardzo dobry dysk, gdybys juz nie kupil to bym polecil...tyle, ze ja mam na dane, bo na system tylko SSD.
USB3.0 biorę pod uwagę bo tam tylko będę raz na kilka dni wrzucał jakiś materiał (surówki). Sata 3 musiałbym podpinać do płyty główej i nie byłby to dysk plug and play tylko musiałby być non stop wpięty w peceta a tego bym nie chciał.
USB3.0 biorę pod uwagę bo tam tylko będę raz na kilka dni wrzucał jakiś materiał (surówki). Sata 3 musiałbym podpinać do płyty główej i nie byłby to dysk plug and play tylko musiałby być non stop wpięty w peceta a tego bym nie chciał.
Zobacz za obudowa E-Sata, oczywiscie o ile masz E-Stata na panelu...wtedy nie musisz miec dysku wpietego bezposrednio w plyte glowna a co ciekawe obudowy E-Sata maja zawsze wyjscie USB wiec da sie to podpiac do kazdego kompa jak trzeba.
Nie mam esata na płycie ani na panelu. Wchodzi w grę tylko dysk na USB 3.0.
Masz USB 3.0 a nie masz e-SATA, co to za plyta glowna?
Szybkie pytanie: chcę kupić dysk 2TB na USB Seagate (http://www.ceneo.pl/17395353#tab=spec) - ten dysk nie ma włącznika... czy mam rozumieć, że za każdym razem kiedy będe chciał go użyć będe musiał włazić pod biurko i go podłączać do prądu? Albo jakbym chciał go używać cały czas przez kilka dni (tzn po kilka godzin dziennie jak pracuję) to za każdym razem kiedy wyłączam kompa muszę wyłączyć dysk z gniazdka bo mimo kompa wyłączonego dysk nadal by się kręcił bo ma osobne zasilanie? Toż to bez sensu :D Ale może się mylę.... hmm?
PS. W środku siedzi STBV2000200, ktoś to rozbierał? On ma USB razem z PCB dysku czy ma port SATA i mogę go wyjąć z obudowy i podpiąć wewnątrz kompa normalnie?
PS#2. Ok, dysk w środku ma złącze SATA więc można w razie awarii USB wyjąć go z obudowy i nadal z niego korzystać, filmik: https://www.youtube.com/watch?v=JRG3lzxA3Yo
Mam co prawda WD, a nie seagate ale po odpięciu USB dysk nie pracuje (nie świeci się kontrolka), nawet jak jest podłączony do zasilania.
Mam też dysk seagate 2,5" i po roku jest niesprawny - nie łączy port USB. Nie żebym odradzał tą firmę, u mnie po prostu tak wyszło.
Andrzej1974
08-09-2014, 19:20
Toshiba STOR.E CANVIO 3.5" 2TB USB 3.0 Black (http://www.hitech.com.pl/toshiba-stor.e-canvio-3.5&quot-2tb-usb-3.0-black-o_74242205.html)
Ktoś ma ten dysk? Jak się sprawuje?
Nic nowego. Ja mam starą P8H67-M PRO i też mam USB3.0 a nie mam e-sata. Było zdziwko jak kupiłem kabel a tu portu brak ;)
MSI Z77A-G43. Bdb płyta, ale e-sata nie ma. Kupiłem Seagate Expansion 2TB.
Ja kupiłem w końcu => Sagate Baracuda 3T 7200.
Transfer średni 180MB/s w uderzeniach po 220Mb/s =>komputer mi oszalał, 2x szybszy. Wcześniejsza Baracuda 1TB miała ok 110Mb/s , ten wymiata. Byłem pewny, że tak duży dysk spowolni mi system. A tutaj szok.
Jeśli ktoś się zastanawia nad tą Baracudą, to jako systemowy PERŁA, szybszego dysku nie miałem jak ten.
Strach pomyśleć co byś powiedział po instalacji systemu na SSD z transferami ponad 2x wyższymi i może nawet 100x krótszym czasem dostępu.
Tak, czy inaczej na archiwum wydajność tego Seagate 3 TB jest bardzo dobra z tego co piszesz.
Nie polecam USB 3.0. Bierz coś taniego na Sata III, bo USB to zamuła straszna...Daj link do jakichś pomiarów, które tą "zamułkę" pokazują. Ja jakoś tej "zamułki" na USB3 nie zauważyłem.
Kopiuję rawy ze średnią prędkością 50-80MB/s przez to USB 3.0. Mogłoby być szybciej, ale na zgrywanie raz na tydzień styknie.
Kopiuję rawy ze średnią prędkością 50-80MB/s przez to USB 3.0. Mogłoby być szybciej, ale na zgrywanie raz na tydzień styknie.Wymień dysk w kieszeni USB na szybszy i/lub dysk wewnętrzny/systemowy na który/z którego kopiujesz jak chcesz większe transfery (jeśli obwiniasz interface - bo on nie jest tu winny). Ja mam stare dyski z 2011 roku 2 TB 3,5" podłączone przez kieszeń USB3 Welland i średni transfer z HDTACH to ponad 100 MB/s (ponad 95 MB/s, bo HDtach liczy chyba 1 KB jako 1000B). Testowałem je na SATA III i transfery były identyczne. Realnie przez USB3 da się przepchać jakoś 380MB/s, pod warunkiem, że kieszeń USB3 ma interface od strony dysku SATA III a nie starszy (są kieszenie USB3 ograniczone przepustowością starszego SATA)