PDA

Zobacz pełną wersję : Kilka pytań związanych z d5100 i ekspozycją

sqizzy
16-08-2014, 14:26
Witam was,

niedawno kupiłem swoją pierwszą lustrzankę. Zapoznałem się z podstawami jak również z książką "Ekspozycja bez tajemnic". Mam jednak kilka pytań związanych z wykonaniem zdjęć.

W książce pana Petersona kilka razy czytałem o pomiarze ekspozycji z boku wybranego kadru. Na przykład przy wykonaniu zdjęć zachodzącego słońca. Autor mierzył poprawną ekspozycję z boku słońca, następnie wracał do wybranego kadru i robił zdjęcia. Czy przy takim pomiarze ekspozycji należy zablokować ekspozycję ? Każde z wykonanych tak przeze mnie zdjęć wychodzi źle, niebo ok reszta czarna. Jak wykonać poprawnie pomiar ekspozycji "\ boku" wybranego kadru tak aby ekspozycja i zdjęcie były prawidłowe. Czy w takim przypadku powinienem mieć ustawiony pomiar matrycowy, centralnie ważony, czy punktowy. Podobne zjawisko mam fotografując w lesie, gdy np. między drzewami padają promienie światła. Po wykonaniu zdjęcia wyraźnie widać pole oświetlone słońcem natomiast reszta kadry jest ciemna, choć podczas wykonywania zdjęć światłomierz pokazuje odpowiednią ekspozycję.

sheva
16-08-2014, 15:17
Ja używam punktowego pomiaru albo punktowego ważonego ale ja mam D80 a wszyscy wiedzą, że on przepala na matrycowym :D Jeśli chodzi o pomiar koło słońca to ja po prostu przechodzę na manualny tryb ustawiam wszystko i wracam do wybranego kadru. Tak samo z lasem oglądam co chce mieć odpowiedni oświetlone i według tego ustawiam ekspozycje a potem robię zdjęcie. Nie wychodzą idealne często bo brakuje matrycy rozpiętości tonalnej ale da się to zniwelować HDR albo często po prostu obróbką rawa.

Przemek-83
16-08-2014, 16:22
To akurat jakim modelem walczysz nie ma znaczenia.
Światłomierz też nie jest idealny więc trzeba samemu korygować.Niebo to ciężki temat i często nie wychodzi tak jak na żywo.Ostatnio też walczyłem z zachodem i w sumie pomogło lekkie niedoświetlenie i pomiar centralny a reszta w postprocesie bo zauważyłem, że łatwiej jest odratować niedoświetlone niż przepalone zdjęcie.

sqizzy
16-08-2014, 16:50
Sheva od razu po kupnie aparatu ustawiłem na M innymi ustawieniami zrobiłem może ze 20 zdjęć dla sprawdzenia. Oglądając na forum zdjęcia "pod slonce" i widząc że pierwszy plan jest w nich również doswietlony zastanawiam się co ja robię nie tak. Kombinowalem juz z pomiarami światła i jedynie co przychodzi mi do głowy to to że może źle te pomiary wykonuje, używacie przy tym blokady ae-l

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

nikoniarz
16-08-2014, 17:03
Większość świetnych zdjęć o dużym zakresie tonalnym to w dużym stopniu odpowiednia obróbka...

sheva
16-08-2014, 17:49
Kombinowalem juz z pomiarami światła i jedynie co przychodzi mi do głowy to to że może źle te pomiary wykonuje, używacie przy tym blokady ae-l

Po co Ci ae-l w manualnych ustawieniach? chyba tylko żeby zablokować balans bieli. Ekspozycja i tak Ci sie nie zmieni w manualu. Może jakieś zdjęcie z exifem wrzucisz?

sqizzy
16-08-2014, 21:23
Właśnie dlatego Sheva pytam was co robię źle. Poszukam na dysku jakiegoś zdjęcia i wytłumaczę dokladnie o co chodzi. Zastanawiam się nad szarą połówką. Ogólnie póki co chodzę robie zdjęcia sprawdzam, denerwuje się i tak w koło :-)

sheva
16-08-2014, 21:27
Jeśli ma być szczery to ja gdzieś ponad rok uczyłem się jak to zrobić, żeby ta ekstra lustrzanka robiła takie fajne foty jak mojej dziewczyny kompakt :P w ogóle mnie nie chciała słuchać na początku i dalej się zdarza, że w głowę zachodzę czemu to nie jest tak jak miało być :)

GonzoG
17-08-2014, 02:53
Bez RAWów nie zrobisz zdjęcia pod słońce, tak aby wszystko było poprawnie naświetlone. To jest technologicznie nie możliwe.
Ba... nawet bez 2-3 RAWów takiego zdjęcia może się nie dać zrobić. Matryca D5100 ma tylko 14b rozpiętości tonalnej, a taka scena często ma ponad 20b.
A zdjęcia w JPEGach mają max 8 bitów.

nikoniarz
17-08-2014, 07:00
Matryca D5100 ma tylko 14b rozpiętości tonalnej, a taka scena często ma ponad 20b.
A zdjęcia w JPEGach mają max 8 bitów.

Rozpiętość tonalna to chyba mierzona jest w jednostkach EV, prawda? A w bitach (jeśli to miałeś na myśli pisząc "b") to podajemy chociażby głębię kolorów...

sqizzy
17-08-2014, 10:34
GonzoG jaki byłby sens posiadania lustrzanki i nie używania formatu RAW? :-) Tylko jak zrobić zdjęcie zachodzącego słońca z doświetlonym pierwszym planem? Pomiar na pierwszym planie i przeswietlone niebo, które później obrabiam w PS? Nie noszę ze sobą stale statywu żeby zrobić dwa ujęcia z tego samego miejsca