Zobacz pełną wersję : Kilka pytań związanych z d5100 i ekspozycją
Witam was,
niedawno kupiłem swoją pierwszą lustrzankę. Zapoznałem się z podstawami jak również z książką "Ekspozycja bez tajemnic". Mam jednak kilka pytań związanych z wykonaniem zdjęć.
W książce pana Petersona kilka razy czytałem o pomiarze ekspozycji z boku wybranego kadru. Na przykład przy wykonaniu zdjęć zachodzącego słońca. Autor mierzył poprawną ekspozycję z boku słońca, następnie wracał do wybranego kadru i robił zdjęcia. Czy przy takim pomiarze ekspozycji należy zablokować ekspozycję ? Każde z wykonanych tak przeze mnie zdjęć wychodzi źle, niebo ok reszta czarna. Jak wykonać poprawnie pomiar ekspozycji "\ boku" wybranego kadru tak aby ekspozycja i zdjęcie były prawidłowe. Czy w takim przypadku powinienem mieć ustawiony pomiar matrycowy, centralnie ważony, czy punktowy. Podobne zjawisko mam fotografując w lesie, gdy np. między drzewami padają promienie światła. Po wykonaniu zdjęcia wyraźnie widać pole oświetlone słońcem natomiast reszta kadry jest ciemna, choć podczas wykonywania zdjęć światłomierz pokazuje odpowiednią ekspozycję.
Ja używam punktowego pomiaru albo punktowego ważonego ale ja mam D80 a wszyscy wiedzą, że on przepala na matrycowym :D Jeśli chodzi o pomiar koło słońca to ja po prostu przechodzę na manualny tryb ustawiam wszystko i wracam do wybranego kadru. Tak samo z lasem oglądam co chce mieć odpowiedni oświetlone i według tego ustawiam ekspozycje a potem robię zdjęcie. Nie wychodzą idealne często bo brakuje matrycy rozpiętości tonalnej ale da się to zniwelować HDR albo często po prostu obróbką rawa.
Przemek-83
16-08-2014, 16:22
To akurat jakim modelem walczysz nie ma znaczenia.
Światłomierz też nie jest idealny więc trzeba samemu korygować.Niebo to ciężki temat i często nie wychodzi tak jak na żywo.Ostatnio też walczyłem z zachodem i w sumie pomogło lekkie niedoświetlenie i pomiar centralny a reszta w postprocesie bo zauważyłem, że łatwiej jest odratować niedoświetlone niż przepalone zdjęcie.
Sheva od razu po kupnie aparatu ustawiłem na M innymi ustawieniami zrobiłem może ze 20 zdjęć dla sprawdzenia. Oglądając na forum zdjęcia "pod slonce" i widząc że pierwszy plan jest w nich również doswietlony zastanawiam się co ja robię nie tak. Kombinowalem juz z pomiarami światła i jedynie co przychodzi mi do głowy to to że może źle te pomiary wykonuje, używacie przy tym blokady ae-l
Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
nikoniarz
16-08-2014, 17:03
Większość świetnych zdjęć o dużym zakresie tonalnym to w dużym stopniu odpowiednia obróbka...
Kombinowalem juz z pomiarami światła i jedynie co przychodzi mi do głowy to to że może źle te pomiary wykonuje, używacie przy tym blokady ae-l
Po co Ci ae-l w manualnych ustawieniach? chyba tylko żeby zablokować balans bieli. Ekspozycja i tak Ci sie nie zmieni w manualu. Może jakieś zdjęcie z exifem wrzucisz?
Właśnie dlatego Sheva pytam was co robię źle. Poszukam na dysku jakiegoś zdjęcia i wytłumaczę dokladnie o co chodzi. Zastanawiam się nad szarą połówką. Ogólnie póki co chodzę robie zdjęcia sprawdzam, denerwuje się i tak w koło :-)
Jeśli ma być szczery to ja gdzieś ponad rok uczyłem się jak to zrobić, żeby ta ekstra lustrzanka robiła takie fajne foty jak mojej dziewczyny kompakt :P w ogóle mnie nie chciała słuchać na początku i dalej się zdarza, że w głowę zachodzę czemu to nie jest tak jak miało być :)
Bez RAWów nie zrobisz zdjęcia pod słońce, tak aby wszystko było poprawnie naświetlone. To jest technologicznie nie możliwe.
Ba... nawet bez 2-3 RAWów takiego zdjęcia może się nie dać zrobić. Matryca D5100 ma tylko 14b rozpiętości tonalnej, a taka scena często ma ponad 20b.
A zdjęcia w JPEGach mają max 8 bitów.
nikoniarz
17-08-2014, 07:00
Matryca D5100 ma tylko 14b rozpiętości tonalnej, a taka scena często ma ponad 20b.
A zdjęcia w JPEGach mają max 8 bitów.
Rozpiętość tonalna to chyba mierzona jest w jednostkach EV, prawda? A w bitach (jeśli to miałeś na myśli pisząc "b") to podajemy chociażby głębię kolorów...
GonzoG jaki byłby sens posiadania lustrzanki i nie używania formatu RAW? :-) Tylko jak zrobić zdjęcie zachodzącego słońca z doświetlonym pierwszym planem? Pomiar na pierwszym planie i przeswietlone niebo, które później obrabiam w PS? Nie noszę ze sobą stale statywu żeby zrobić dwa ujęcia z tego samego miejsca