PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa błyskowa i akcesoria

thomi
16-08-2014, 00:36
Witam.

Szanowni Państwo, od prawie roku jestem posiadaczem nikona D 3000. Ostatnio zakupiłem zestaw reporterski - tj. lamp dwóch lamp błyskowych YoungoNou YN - 560III., a także wyzwalacz RF - 630IIN z przewodem N1 YoungNuo. Wiele czytam na temat fotografii, strobingu, lecz przyznaję z ręką na sercu nie bardzo kumam o co chodzi :(
Mianowicie mój problem to ustawienia lampy i czasów, oraz przysłony - tryb M.
Zdjęcia albo są pomarańczowe, albo jakby to powiedzieć, obiekt jest 1) rozmazany; 2) obiekt wychodzi bliźniaczo - np. fotografując kwiat (tutaj chcę podkreślić że dopiero się uczę) to na fotografii mam zapis dwóch obiektów - tych samych... Zasadniczo, powoli dochodzę co i jak, ale może Szanowni Państwo mi pomogą ogarnąć trochę to wszystko.

Jak wspomniałem na początku, wiele czytam na temat fotografowania z użyciem lamp błyskowych - nawet posty i artykuły polecane przez Forumowiczów...

Wedle wskazań doradców wszelakich, powinienem zakupić dyfuzory - niebieski, żółty i biały (podstawowy) czy wprawdzie są one potrzebne? Zwłaszcza przy fotografii portretów (dorośli, dzieci), oraz przy makro i ptakach (sporadycznie inne zwierzęta - psy). Znam ich zastosowanie z lektury stron www. oraz patrząc na galerię zdjęć (nie wszystkie mi się podobają efekty uzyskane przez zastosowanie wspomnianych akcesoriów).

Szanowni Państwo, proszę o pomoc oraz wybaczenie mych trywialnych (zapewne) pytań.
Być może już gdzieś tutaj poruszono ów problem - lecz w gąszczu tylu ciekawych tematów, nie zawsze jest się w stanie połapać, więc i tutaj Wybaczcie Drodzy Forumowicze jeżeli powielam temat.

W oczekiwaniu na odpowiedź,
serdecznie Państwa pozdrawiam życząc miłej nocy i wielu owocnych "pstryknięć"
Thomi

SerU
16-08-2014, 00:50
Po pierwsze przy robieniu fotek z lampą ustaw w aparacie balans bieli na "piorun" - czyli właśnie lampę błyskową - jeśli lampy to dominujące źródło światła, to żółty zafarb zniknie. Po drugie z Twojego opisu o bliźniaczych obiektach lekko mi zalatuje drugą kurtyną i/lub zbyt długim czasem otwarcia migawki. Na jakich parametrach ekspozycji masz takie efekty? (przesłona, czas, ISO). Używasz statywu? Na jaką moc masz ustawione lampy? Gdzie one stoją względem fotografowanego obiektu? Za dużo niewiadomych kolego :)