Zobacz pełną wersję : Następca D80 + obiektyw
mysterious
15-08-2014, 10:21
Hej,
Jakiś czas temu zacząłem się zastanawiać na zmianą sprzętu. Do tej pory uzywalem D80 z N35 1.8, N50 1.8, N18-55 3.5-5.6. N35 to mój główny obiektyw, rzadko go odkrecam. Fotografuje głównie ulice, wiec ten obiektyw się dobrze sprawdza. Czasami jeżdze w gory i tam fajnie by było mieć szerszy obiektyw. Początkowo myślałem o samyangu 14 2.8, ale w końcu doszedlem do wniosku ze sigma 18-35 1.8 będzie lepszą inwestycją. Przymierzyłem obiektyw w centrum sigma. Obiektyw jest uniwersalny, ale i bardzo ciężki. Dotarło również do mnie to, ze D80 juz się zestarzal i warto pomyśleć o czymś nowszym z lepszym ISO. Pomyślałem więc o D7000. Zakup nowej sigmy i uzywanego body to koszt około 5 tys. Zastanawiam się nad innym zestawem w tym budżecie.
1. D7000 + sigma 18-35 1.8
2. D700 + N24 lub N20.
używane D7000 można kupić za około 2 tys natomiast D700 za 4 tys. D700 wydaje się być bardziej przeszłości owy. N20 można dostać juz od 1 tys.
Co tym sadzicie o tych zestawach?
nikoniarz
15-08-2014, 10:47
W przypadku D700 i 4 tyś zł musisz się liczyć z przebiegiem przędu 90-100 tyś klapnięć. To w sumie niewiele jak na tą puszkę. Ale jednak na tyle sporo, bym osobiście nie nazwał puszki przyszłościowej gdyż może paść w każdej chwili. Jeśli faktycznie zmieniasz sprzęt sporadycznie to ja bym wybrał nowego D7100 i jakiś czas "przecierpiał" ze szkłami które posiadasz, aż dobierasz do nowej Sigmy.
tbogdanowicz
15-08-2014, 12:29
Chcesz zmieniać aparat tylko dla tego że to stary model? Dla mnie to nie ma sensu. Szczególnie w przypadku zmiany na D700, który też nowością już nie jest. Kup najpierw "szeroki" obiektyw, a zobaczysz czy zmiana aparatu jest Ci do czegoś potrzebna.
Kupując Sigmę 18-35, kąta nie poszerzysz, także odradzam. Lepiej poszukaj używanej Sigmy 10-20, lub Nikkora 10-24 (drożej, ciężej w górach, ale ostry bez mocnego przymykania).
Oczywiście jeśli chcesz wydać 4 000 zł, to spokojnie możesz kupić obiektywy nowe i jeszcze trochę zostanie, ale jeśli zamierzasz jednak kupić również aparat, to wtedy przy budżecie o jakim piszesz pozostają tylko używane.
mysterious
15-08-2014, 12:34
@nikoniarzd3100, patrząc na to co jest wystawiane na allegro to zgadzam się z Twoją opinią odnośnie d700. Jeden z moich znajonych sprzedaje D700 z przebiegiem około 40 tys. za 4000 pln. Oferta wydaje się sensowna. Dość kluczowe pytanie się nasówa, czy zostać przy DX i wybrać nowszy model czy iść w FX i kupić starszą konstrukcję?
nikoniarz
15-08-2014, 12:45
Skoro to od kumpla, i w dodatku przebieg 40.000 jest pewny, to myślę, że warto się poważniej zastanowić, szczególnie jeśli kumpel jest zaufany i to pierwszy właściciel. Owszem, D700 nie jest nową puszką, ale jest jednym z najbardziej solidnych Nikonów jakie do tej pory wyszły. Warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną sprawę- masę. Pisałeś, że Sigma do lekkich nie należy- D700 również. O ile po przypięciu do D700 szkieł jakie wyżej sugerowałeś masa nie będzie problemem, aczkolwiek jak kiedyś zechcesz kupić coś "cięższego" to może już nie być wesoło. Może, ale nie musi. Jednym masa nie przeszkadza, innym przeszkadza. Ja powiem tylko co jest w moim przypadku- używając zestawu ważącego nawet 2700 g coraz częściej nie chce mi się go w ogóle wyjmować z torby i w zamian biorę zestawik ważący lekko ponad 1kg.
mysterious
15-08-2014, 13:36
Warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną sprawę- masę. Pisałeś, że Sigma do lekkich nie należy- D700 również. O ile po przypięciu do D700 szkieł jakie wyżej sugerowałeś masa nie będzie problemem, aczkolwiek jak kiedyś zechcesz kupić coś "cięższego" to może już nie być wesoło.
Po przykręceniu sigmy, miałem wrażenie, że bagnet wyrwie. Wydaj mi się, ze dla równowagi do tego obiektywu trzeba mieć cięższe i masywniejsze body. Przyzwyczaiłem do lekkich stałek i może dlatego wszystko inne wydaje się ciężkie.
Jednym masa nie przeszkadza, innym przeszkadza. Ja powiem tylko co jest w moim przypadku- używając zestawu ważącego nawet 2700 g coraz częściej nie chce mi się go w ogóle wyjmować z torby i w zamian biorę zestawik ważący lekko ponad 1kg.
Niestety dobry sprzęt waży i zdaję sobie z Tego sprawę, dlatego szukam optymalnego rozwiązania.
nikoniarz
15-08-2014, 13:43
Pomyśl nad nowym D7100. Nie jest zbyt ciężki, dość ergonomiczny, i przede wszystkim nowy na gwarancji. A do tego dozbieraj na szkło które Ci najbardziej pasuje...
mysterious
15-08-2014, 13:57
Chcesz zmieniać aparat tylko dla tego że to stary model? Dla mnie to nie ma sensu. Szczególnie w przypadku zmiany na D700, który też nowością już nie jest. Kup najpierw "szeroki" obiektyw, a zobaczysz czy zmiana aparatu jest Ci do czegoś potrzebna.
90% moich zdjęć zrobiłem N35 1.8, czasami potrzebuje czegoś szerszego. Kitowego zooma używam bardzo żadko, gdy naprawdę muszę - nie mam nic szerszego poza tym obiektywem, dlatego zakres tej Sigmy wydaje się być rozsądny i dobrze zastępować KIT.
Kupując Sigmę 18-35, kąta nie poszerzysz, także odradzam. Lepiej poszukaj używanej Sigmy 10-20, lub Nikkora 10-24 (drożej, ciężej w górach, ale ostry bez mocnego przymykania).
Tak szerokie zoomy dla mnie są mało uniwersalne. Bez sensu kupować obiektyw za 3-4 tys. na kilka wyjazdów w góry.
Trochę moich zdjęć, w kontekście tego do czego używam sprzętu.
https://www.flickr.com/photos/andrzejbogatko/sets
adrianek32
15-08-2014, 14:12
ja uwazam ze kupno w tej sytuacji Sigmy 18-35 mija sie z celem bo do krajobrazu szerzej nie bedziesz mial a swiatlo 1.8 raczej sie nie przyda do tego do czego chcesz uzywac w/w Sigmy tymbardziej ze masz 35 i 18-55, lepiej kup jakies uwa tak jak wyzej napisano 10-20 10-24, 12-24, 11-16 wybor dosc duzy a uzywki mozna kupic od ok 900zl i te szkla nie sa takie ciezkie, a jak puszke chcesz zmienic to D7100 do konca sipernia jest chyba zwrot (cashback)