PDA

Zobacz pełną wersję : Pilna Pomoc - Lampa SB 700 co sie dzieje ?

member18
15-08-2014, 03:11
Witam tak jak w temacie, mam problem z lampą mianowicie, nie wiem co sie dzieję , gdy lampa jest podniesiona do góry i robie zdjęcia na trybie Manualnym to włączają się w niej jakieś ustawienia i wychodzą ciemne zdjęcia mimo iż jest błysk, gdy obrócę już trochę lampę znikają te ustawienia ( wyświetlane są na LCD ) i wszystko jest ok... Co jest grane ? Nigdy tak nie miałem :/

Proszę o pilną pomoc, zamieszczam zdjecia, na 1 obrazku sa te błędne ustawienia przy których wychodzą ciemne zdjecia, na drugim lampa jest obrócona troche i juz jest Ok .

Dodam iż świeci cały czas dioda FLASH :/

http://cubestage.pl/lampa.jpg

RomanZWrocławia
15-08-2014, 09:42
z lampą wszystko dobrze.
Przeczytaj w instrukcji kiedy używa się i jak działa tryb TTL BL który masz włączony. Pomyśl dlaczego może oszukiwać.
Z wyświetlacza zniknęła informacja o zasięgu lampy - w SB 800 te dane usuwane są z wyświetlacza przy minimalnym już podniesieniu palnika z pozycji poziomej. Pojawiła się strzałka uniesienia palnika. Co znaczy, kiedy się pojawia i jakie są tego efekty - instrukcja aparatu i lampy.
http://www.nikonsupport.eu/europe/Manuals/SB_700/SB-700_Pl_01.pdf

GonzoG
15-08-2014, 11:00
Niestety lampa nie jest ok. Ktoś musiał uszkodzić w niej czujnik pozycji, bo każde odchylenie palnika z normalnej pozycji w prawo/lewo/górę jest od razu sygnalizowane przez strzałkę na ikonie lampy i znikają dane na temat zasięgu.

Gdy lampa jest podniesiona i podaje zasięg, to znaczy że nie wie, że jest podniesiona i nie będzie poprawnie ustawiać mocy.

A i tu nie robisz zdjęć w manuału, a w automacie. TTL to automat.

member18
17-08-2014, 17:13
Na manualu chodzi w aparacie a nie w lampie, bo myślałem że coś mi sie poprzestawiało w aparacie :/

GonzoG
17-08-2014, 17:58
Na manualu chodzi w aparacie a nie w lampie, bo myślałem że coś mi sie poprzestawiało w aparacie :/
A co tryb aparatu ma do lampy ??

member18
29-08-2014, 19:50
Bo myślałem, że może w aparacie jest coś poprzestawiane :/