Zobacz pełną wersję : Szkło do architektury
Potrzebuję szkło do architektury. Jak najszerzej pod DX ( D80 ) z możliwością użycia w FX ( F70 ). Tanio i skutecznie, może być manual na gwint ( CCCP , DDR ). Co proponujecie?
Obiektywy które można określić jako pod architekturę to http://imaging.nikon.com/lineup/lens/specialpurpose/pc_pce/pce_45mmf_28ed/index.htm
jednak na pewno nie jest to w kategorii tanich.
Potrzebuję szkło do architektury. Jak najszerzej pod DX ( D80 ) z możliwością użycia w FX ( F70 ). Tanio i skutecznie, może być manual na gwint ( CCCP , DDR ). Co proponujecie?
Ze starych szkieł, to jak ma być szeroko na FX, to na DX będzie ledwie szeroko.
W tamtych czasach, to 20mm było uznawane za ordynarnie szerokie szkła, szerzej chyba było tylko rybie oko.
Z ruskich były:
Mir-20 20/3.5
Mir-47 20/2.5
Zenitar 20/2.8
Możesz też wziąć Tokinę 11-16/2.8. Gdzieś od 15mm nie ma już czarnych rogów na pełnej klatce.
Ryśko z korekcją perspektywy czy bez?
Manve, masz pisać bzdury to nic nie pisz
GonzoG podaje bardzo ciekawe rozwiązania, nie widziałem ich zanim wklepałem mój post
http://allegro.pl/ob-sigma-zoom-17-35-1-2-8-4-d-aspherical-nikon-i4686244171.html
Na 17mm oferuje jakość stałki, im wyżej tym gorzej.
ja osobiście używam do architektury sigmy 10-20 i jest bardzo uniwersalna, zwłaszcza przy wysokościowcach , przy których bywa ciasno . Nie jest to tania opcja ale sprawdza się od 2-3 lat i ciężko mi na coś nowego zmienić
ck_dezerter
18-10-2014, 19:04
Witam!
Jak dla mnie, to tylko Nikkor 10-24. Klatka DX wyklucza jakąkolwiek szeroką stałkę spośród tych starszych manualnych (mnożnik ogniskowej x 1.5).
pozdrowienia!
Witam!
Jak dla mnie, to tylko Nikkor 10-24. Klatka DX wyklucza jakąkolwiek szeroką stałkę spośród tych starszych manualnych (mnożnik ogniskowej x 1.5).
pozdrowienia!
A bedzie pasowac pod fx?
ck_dezerter
18-10-2014, 21:42
Raczej nie będzie, a na pewno - przy niższym zakresie. Dokładnie nie wiem, bo nie sprawdzałem.
Sigma 17-35, najlepiej w jednej z ostatnich wersji z filtrami 77mm, ale nie będzie ultra-szeroko z D80.
chyba jedynym szkłem jakie by pasowało do dx i fx będąc jednocześnie szerokie jest samyang 14mm/2.8
Nie jest to jedyna możliwość. Jest jeszcze Sigma 12-24 i kilka stałek 17-20 mm.
marcin_G
20-10-2014, 22:06
Do architektury weź pełnoklatkową Sigmę 12-24 oraz PC-Nikkora 28/4. D80 sobie odpuść jeśli ma być naprawdę szeroko.