PDA

Zobacz pełną wersję : Zaginela przesylka z Chin

charlie_kr
14-08-2014, 11:10
Witajcie
zamowilem na portalu ioffer koszulki ralpha laurena. Sprzedawca wyslal paczke emsem do mnie do kielc. Przesylka do dzis nie dotarla a minelo ponad miesiac. Problem polega na tym, ze wedlug sledzenia przesylki, zostala doreczona po tygodniu od dnia wyslania. Doreczenie mialo miejsce w warszawie - dlaczego? Przejal urzad celny? Jak odzyskac swoja paczke?

Dyziek
14-08-2014, 11:27
Dużo ich miałeś;)? może celni zatrzymali za próbę wprowadzeniu podróbek do obiegu.

HYPER
14-08-2014, 11:28
a nie lepiej spytac poczte/kuriera lub urzad celny? przeciez skoro zostala doreczona to ktos podpisal odbior (no chyba, ze nie byla polecona).

shaolin
14-08-2014, 11:29
Skoro napisane, ze zostala doreczona to zostala doreczona (czyli moze ktos Ci ja buchnal).

Jak jest w urzedzie to jest napisane, ze tam jest.

Q_x
15-08-2014, 09:56
Leć na pocztę, może się uda wyjaśnić :/

charlie_kr
15-08-2014, 12:02
Najgorsze jest to ze chinol który wysłał twierdzi ze paczka została doręczona i umywa ręce.. Gdzie proponujecie sie zgłosić? W środku były 4 koszulki

Q_x
15-08-2014, 12:08
Na pocztę, najbliższą. Tam będą wiedzieli co zrobić; mogą Cię odesłać gdzie indziej, posprawdzać coś w komputerze, albo od razu zaproponują napisanie reklamacji (przez sprzedawcę), rozmowę z listonoszem albo spacer na policję. Koszulek możesz chyba śmiało szukać na Allegro (albo na ludziach w okolicy).

shaolin
15-08-2014, 12:09
Niby skad zolty ma widziec, ze zostala naprawde doreczona? Przeciez to nie jego sprawa, chyba ze przywiozl Ci te koszulki w zebach. On moze Ci tylko sprawdzic w sledzeniu jaki jest status (czyli tyle ile Ty mozesz zrobic).

Jezeli masz na trackingu, ze jest dostarczona to najpierw uderz na swoja poczte albo infolinie EMS - 804104104 lub 438420842, moze Cie naprowadza.

pytajaca
15-08-2014, 13:10
A skad wiesz, ze w ogole je wyslal?! Gdzie Chiny, Rzym a Krym..

MstrG
15-08-2014, 13:46
A skad wiesz, ze w ogole je wyslal?! Gdzie Chiny, Rzym a Krym..

Może stąd, że śledzenie skończyło się w Warszawie jako przesyłka doręczona?

charlie_kr
15-08-2014, 15:45
Tak się sprawy mają według sledzenia przesylki. Doreczenie mialo byc wie swietokim a nie w mazowieckim, tym bardziej w warszawie.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/)

shaolin
15-08-2014, 16:44
Nie pomyliles sie w adresie skoro mieszkasz teraz w Warszawie?

charlie_kr
15-08-2014, 17:53
Na 100% nie. Podalem dane domu rodzinnego bo tam tez mialem zarejestrowane konto w banku z ktorego oplacalem zakup. Koledzy gdzie sie zglosic zapytac?

Q_x
15-08-2014, 18:27
Na pocztę!!!

charlie_kr
15-08-2014, 19:05
paczka zostala nadana EMSem, rozumiem ze to jakiś zagraniczny kurier pocztowy jak u nas pocztex, tak?

jo44
15-08-2014, 19:18
paczka zostala nadana EMSem, rozumiem ze to jakiś zagraniczny kurier pocztowy jak u nas pocztex, tak?
http://www.ems.post/

m737
15-08-2014, 20:40
pewnie zatrzymali za podróbki... spokojnie czekaj na wezwanie

rb_zg
15-08-2014, 20:46
Tu masz status na stronie Pocztexu: http://www.pocztex.pl/sledzenie-przesylek/?numer=EA036766350CN

charlie_kr
16-08-2014, 01:49
Ok, przez celny przeszla, wiec czemu jest doreczona w warszawie?

ThomasVoland
16-08-2014, 05:31
Przecież masz tam napisane, że jest w urzędzie celnym w Warszawie. Z mojego doświadczenia i miesiąc potrafią trzymać (przynajmniej w Zabrzu). Zadzwoń do nich i tyle.

shaolin
16-08-2014, 05:43
Przecież masz tam napisane, że jest w urzędzie celnym w Warszawie. Z mojego doświadczenia i miesiąc potrafią trzymać (przynajmniej w Zabrzu). Zadzwoń do nich i tyle.

Tomek czytaj uwaznie...

Zwolnienie przesyłki przez urząd celny 2014-07-19 20:36 WER Warszawa

:razz:

Ja dalej stawiam na blad autora... charlie_kr popros zoltego o zdjecie listu przewozowego, moze jeszcze nie wywalil do smieci albo pokaz wycinek zamowienia z adresem. Skad zamawiales?

Paczka doreczona to paczka doreczona. A czy trafila we wlasciwe rece to juz inna historia.

Ogolnie jakos szybko ten proces przebiegl, moje paczki zawsze sa dluzej obrabiane przez UC i sama poczte.

EDIT: Nawet po kitajsku jest napisane, ze wyszla z urzedu celnego (bo trudno, zeby bylo napisane co innego skoro na kazdej stronie bedzie napisane TO SAMO!).

Q_x
16-08-2014, 08:21
Jakąś paczkę doręczono w W-wie, tyle z tego wynika.

Napiszę to jeszcze raz: weź numer przesyłki, dowód osobisty i leć na pocztę wyjaśniać sprawę. Osoba w okienku sprawdzi, czy nie idzie do Ciebie jakaś paczka, być może też sprawdzi, czy ta przesyłka faktycznie była do Ciebie. Jeżeli była - będziesz być może mógł powyjaśniać sobie z doręczycielem co się stało, zobaczysz kto się podpisał pod odbiorem i być może dostaniesz jakąś rekompensatę i ew. możliwość pozwania sąsiadów, chociaż w to akurat wątpię.

charlie_kr
16-08-2014, 10:56
Byłem na poczcie, paczka leży w głównej rozdzieln poczty polskiej w Warszawie (wer). Nie wiadomo dlaczego akurat tam i dlaczego tak długo.. Mam zadzwonić tam w poniedziałek i sie dowiem. Miał ktoś podobne doświadczenia?

shaolin
16-08-2014, 11:00
Ja nie mialem.

Wazne, ze sie odnalazla paczka. Pytanie dlaczego zostala uznana za dostarczona...

Pawel92
16-08-2014, 11:02
W poniedzialek pamietaj zabrać ze sobą szczoteczkę do zębów ;-)

charlie_kr
16-08-2014, 11:36
Z ciekawosci zadzwonilem jeszcze do pocztexu, gdzie mila pani powiedziala, ze przesylka nie zalega w srotowni WER tylko zostala odebrana przez odbiorce, stad zaznaczone na zielono, ze przesylka zostala doreczona. Jedyne co moge teraz zrobic to prosic chinola zeby zlozyl proces reklamacyjny do EMS, a juz widze jak sie do tego garnie.
Straszny burdel maja w tej poczcie ;/

251kris
16-08-2014, 11:42
Jak odebrana, przez kogo i co ma do tego Chinczyk?

shaolin
16-08-2014, 11:48
Ma to, ze zawsze sklada reklamacje nadawca bo to on zlecal...

MstrG
16-08-2014, 11:50
Z ciekawosci zadzwonilem jeszcze do pocztexu, gdzie mila pani powiedziala, ze przesylka nie zalega w srotowni WER tylko zostala odebrana przez odbiorce, stad zaznaczone na zielono, ze przesylka zostala doreczona. Jedyne co moge teraz zrobic to prosic chinola zeby zlozyl proces reklamacyjny do EMS, a juz widze jak sie do tego garnie.
Straszny burdel maja w tej poczcie ;/

Ktoś odebrał Twoją paczkę? Czy w ogóle dane odbiorcy się zgadzają - imię i nazwisko? Jeśli tak to ja bym zaczął dociekać kto się za Ciebie podpisał i dlaczego w Warszawie :)

adO1MFr4-7A

Ma to, ze zawsze sklada reklamacje nadawca bo to on zlecal...

No właśnie, ja bym jednak postarał się pierw sprawdzić, czy charlie_kr faktycznie miał być odbiorcą. Może numer nadania nie jest poprawny lub nadawca zwyczajnie podał inny i nie wysłał paczki.
Jestem dodatkowo pod wrażeniem szybkości:
Nadanie przesyłki 2014-07-17 14:39 International Postal System
Doręczenie przesyłki 2014-07-21 11:50 WER Warszawa

Nigdy jeszcze paczka z Chin tak szybko do mnie nie przyszła :)

pytajaca
16-08-2014, 12:07
Mialam przygode z paczkami i DPD.. Nadalam z Edzi do PL.. tak szla i kluczyla, ze skonczyla w Zabrzu, zamiast pod adresem Rodzicow. I ojciec sam sobie musial pojechac i odebrac, bo nie spieszylo im sie z dowozem. Takze rece opadaja czasem.

shaolin
16-08-2014, 12:23
charlie_kr gdzie to zamawiales? Masz potwierdzenie zamowienia? Sprawdz tam te adresy bo adresat i placacy to moga byc dwie rozne osoby, moze konto masz na warszawski adres (wtedy szukalbym odbiorcy wsrod swoich sasiadow), tylko o tym nie pamietasz :razz:

charlie_kr
16-08-2014, 12:42
Zamawiałem na ioffer. Chion wysłał na bank na dobry adres, bo pilnowalem tego i w platnosciach mialem dokladnie taki sam adres. Napisałem do niego żeby sprawdził czy nie dał mi innego numeru przez pomyłkę, ale marne szanse, że się machnął. WIem, że ma zareklamować to w EMSie, ale nie wiem czy będzie do tego taki chętny..

charlie_kr
20-08-2014, 23:30
2 dni telefonow, węszenia i namierzyłem. Paczka ktorej dostalem numer, zostala doreczona do odbiorcy w warszawie. Niestety osoba ktora odebrala paczke zupelnie mnie nie zna ani ja jej. Co wiecej paczka zostala zaadresowana do kogos innego. W tym momencie nie wiem czy sprzedawca sie pomylil i wyslal na jakis inny adres moja paczke czy byc moze podal mi zly numer przesylki. Ale do mnie ani nic nie dotarlo ani mi nie odpisuje na wiadomosci od 2 tygodni… Co radzicie?

HYPER
21-08-2014, 21:29
pozegnac sie ze swoimi koszulkami. jest ryzyko, jest zabawa :D

m737
21-08-2014, 22:34
kup oryginalne :D

shaolin
22-08-2014, 03:25
To bylby duzy zbieg okolicznosci, gdyby faktycznie zolty sie pomylil i wyslal na drugi adres lub podal Ci zly numer przesylki (to znak, ze ktos z Polski rowniez zamawial w podobnym czasie podobne rzeczy bo patrzac po datach nie mogl Ci raczej dac nic starego jezeli chodzi o numer nadania). Pytales czy ta druga osoba w ogole oczekiwala paczki? Czy nie?

I po kij zamawiac koszulki z Kitaju? Nie ma w Polsce koszulek? Ja moge zamawiac w Kitaju ale Wy?!

Dyziek
22-08-2014, 10:13
Sho u was wszystko podrabiają u nas jeszcze nie;)

shaolin
22-08-2014, 10:20
U mnie nie podrabiaja. U mnie kopiuja, to roznica x miliard.

matbe
22-08-2014, 10:29
W tkmaxie są niedrogie koszulki Polo Sport, jak ktoś chce uchodzić za bogatego mimo że nim nie jest, to najlepsza(najbezpieczniejsza) opcja.