Zobacz pełną wersję : Zaginela przesylka z Chin
charlie_kr
14-08-2014, 11:10
Witajcie
zamowilem na portalu ioffer koszulki ralpha laurena. Sprzedawca wyslal paczke emsem do mnie do kielc. Przesylka do dzis nie dotarla a minelo ponad miesiac. Problem polega na tym, ze wedlug sledzenia przesylki, zostala doreczona po tygodniu od dnia wyslania. Doreczenie mialo miejsce w warszawie - dlaczego? Przejal urzad celny? Jak odzyskac swoja paczke?
Dużo ich miałeś;)? może celni zatrzymali za próbę wprowadzeniu podróbek do obiegu.
a nie lepiej spytac poczte/kuriera lub urzad celny? przeciez skoro zostala doreczona to ktos podpisal odbior (no chyba, ze nie byla polecona).
Skoro napisane, ze zostala doreczona to zostala doreczona (czyli moze ktos Ci ja buchnal).
Jak jest w urzedzie to jest napisane, ze tam jest.
Leć na pocztę, może się uda wyjaśnić :/
charlie_kr
15-08-2014, 12:02
Najgorsze jest to ze chinol który wysłał twierdzi ze paczka została doręczona i umywa ręce.. Gdzie proponujecie sie zgłosić? W środku były 4 koszulki
Na pocztę, najbliższą. Tam będą wiedzieli co zrobić; mogą Cię odesłać gdzie indziej, posprawdzać coś w komputerze, albo od razu zaproponują napisanie reklamacji (przez sprzedawcę), rozmowę z listonoszem albo spacer na policję. Koszulek możesz chyba śmiało szukać na Allegro (albo na ludziach w okolicy).
Niby skad zolty ma widziec, ze zostala naprawde doreczona? Przeciez to nie jego sprawa, chyba ze przywiozl Ci te koszulki w zebach. On moze Ci tylko sprawdzic w sledzeniu jaki jest status (czyli tyle ile Ty mozesz zrobic).
Jezeli masz na trackingu, ze jest dostarczona to najpierw uderz na swoja poczte albo infolinie EMS - 804104104 lub 438420842, moze Cie naprowadza.
pytajaca
15-08-2014, 13:10
A skad wiesz, ze w ogole je wyslal?! Gdzie Chiny, Rzym a Krym..
A skad wiesz, ze w ogole je wyslal?! Gdzie Chiny, Rzym a Krym..
Może stąd, że śledzenie skończyło się w Warszawie jako przesyłka doręczona?
charlie_kr
15-08-2014, 15:45
Tak się sprawy mają według sledzenia przesylki. Doreczenie mialo byc wie swietokim a nie w mazowieckim, tym bardziej w warszawie.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/)
Nie pomyliles sie w adresie skoro mieszkasz teraz w Warszawie?
charlie_kr
15-08-2014, 17:53
Na 100% nie. Podalem dane domu rodzinnego bo tam tez mialem zarejestrowane konto w banku z ktorego oplacalem zakup. Koledzy gdzie sie zglosic zapytac?
charlie_kr
15-08-2014, 19:05
paczka zostala nadana EMSem, rozumiem ze to jakiś zagraniczny kurier pocztowy jak u nas pocztex, tak?
paczka zostala nadana EMSem, rozumiem ze to jakiś zagraniczny kurier pocztowy jak u nas pocztex, tak?
http://www.ems.post/
pewnie zatrzymali za podróbki... spokojnie czekaj na wezwanie
Tu masz status na stronie Pocztexu: http://www.pocztex.pl/sledzenie-przesylek/?numer=EA036766350CN
charlie_kr
16-08-2014, 01:49
Ok, przez celny przeszla, wiec czemu jest doreczona w warszawie?
ThomasVoland
16-08-2014, 05:31
Przecież masz tam napisane, że jest w urzędzie celnym w Warszawie. Z mojego doświadczenia i miesiąc potrafią trzymać (przynajmniej w Zabrzu). Zadzwoń do nich i tyle.
Przecież masz tam napisane, że jest w urzędzie celnym w Warszawie. Z mojego doświadczenia i miesiąc potrafią trzymać (przynajmniej w Zabrzu). Zadzwoń do nich i tyle.
Tomek czytaj uwaznie...
Zwolnienie przesyłki przez urząd celny 2014-07-19 20:36 WER Warszawa
:razz:
Ja dalej stawiam na blad autora... charlie_kr popros zoltego o zdjecie listu przewozowego, moze jeszcze nie wywalil do smieci albo pokaz wycinek zamowienia z adresem. Skad zamawiales?
Paczka doreczona to paczka doreczona. A czy trafila we wlasciwe rece to juz inna historia.
Ogolnie jakos szybko ten proces przebiegl, moje paczki zawsze sa dluzej obrabiane przez UC i sama poczte.
EDIT: Nawet po kitajsku jest napisane, ze wyszla z urzedu celnego (bo trudno, zeby bylo napisane co innego skoro na kazdej stronie bedzie napisane TO SAMO!).
Jakąś paczkę doręczono w W-wie, tyle z tego wynika.
Napiszę to jeszcze raz: weź numer przesyłki, dowód osobisty i leć na pocztę wyjaśniać sprawę. Osoba w okienku sprawdzi, czy nie idzie do Ciebie jakaś paczka, być może też sprawdzi, czy ta przesyłka faktycznie była do Ciebie. Jeżeli była - będziesz być może mógł powyjaśniać sobie z doręczycielem co się stało, zobaczysz kto się podpisał pod odbiorem i być może dostaniesz jakąś rekompensatę i ew. możliwość pozwania sąsiadów, chociaż w to akurat wątpię.
charlie_kr
16-08-2014, 10:56
Byłem na poczcie, paczka leży w głównej rozdzieln poczty polskiej w Warszawie (wer). Nie wiadomo dlaczego akurat tam i dlaczego tak długo.. Mam zadzwonić tam w poniedziałek i sie dowiem. Miał ktoś podobne doświadczenia?
Ja nie mialem.
Wazne, ze sie odnalazla paczka. Pytanie dlaczego zostala uznana za dostarczona...
W poniedzialek pamietaj zabrać ze sobą szczoteczkę do zębów ;-)
charlie_kr
16-08-2014, 11:36
Z ciekawosci zadzwonilem jeszcze do pocztexu, gdzie mila pani powiedziala, ze przesylka nie zalega w srotowni WER tylko zostala odebrana przez odbiorce, stad zaznaczone na zielono, ze przesylka zostala doreczona. Jedyne co moge teraz zrobic to prosic chinola zeby zlozyl proces reklamacyjny do EMS, a juz widze jak sie do tego garnie.
Straszny burdel maja w tej poczcie ;/
Jak odebrana, przez kogo i co ma do tego Chinczyk?
Ma to, ze zawsze sklada reklamacje nadawca bo to on zlecal...
Z ciekawosci zadzwonilem jeszcze do pocztexu, gdzie mila pani powiedziala, ze przesylka nie zalega w srotowni WER tylko zostala odebrana przez odbiorce, stad zaznaczone na zielono, ze przesylka zostala doreczona. Jedyne co moge teraz zrobic to prosic chinola zeby zlozyl proces reklamacyjny do EMS, a juz widze jak sie do tego garnie.
Straszny burdel maja w tej poczcie ;/
Ktoś odebrał Twoją paczkę? Czy w ogóle dane odbiorcy się zgadzają - imię i nazwisko? Jeśli tak to ja bym zaczął dociekać kto się za Ciebie podpisał i dlaczego w Warszawie :)
adO1MFr4-7A
Ma to, ze zawsze sklada reklamacje nadawca bo to on zlecal...
No właśnie, ja bym jednak postarał się pierw sprawdzić, czy charlie_kr faktycznie miał być odbiorcą. Może numer nadania nie jest poprawny lub nadawca zwyczajnie podał inny i nie wysłał paczki.
Jestem dodatkowo pod wrażeniem szybkości:
Nadanie przesyłki 2014-07-17 14:39 International Postal System
Doręczenie przesyłki 2014-07-21 11:50 WER Warszawa
Nigdy jeszcze paczka z Chin tak szybko do mnie nie przyszła :)
pytajaca
16-08-2014, 12:07
Mialam przygode z paczkami i DPD.. Nadalam z Edzi do PL.. tak szla i kluczyla, ze skonczyla w Zabrzu, zamiast pod adresem Rodzicow. I ojciec sam sobie musial pojechac i odebrac, bo nie spieszylo im sie z dowozem. Takze rece opadaja czasem.
charlie_kr gdzie to zamawiales? Masz potwierdzenie zamowienia? Sprawdz tam te adresy bo adresat i placacy to moga byc dwie rozne osoby, moze konto masz na warszawski adres (wtedy szukalbym odbiorcy wsrod swoich sasiadow), tylko o tym nie pamietasz :razz:
charlie_kr
16-08-2014, 12:42
Zamawiałem na ioffer. Chion wysłał na bank na dobry adres, bo pilnowalem tego i w platnosciach mialem dokladnie taki sam adres. Napisałem do niego żeby sprawdził czy nie dał mi innego numeru przez pomyłkę, ale marne szanse, że się machnął. WIem, że ma zareklamować to w EMSie, ale nie wiem czy będzie do tego taki chętny..
charlie_kr
20-08-2014, 23:30
2 dni telefonow, węszenia i namierzyłem. Paczka ktorej dostalem numer, zostala doreczona do odbiorcy w warszawie. Niestety osoba ktora odebrala paczke zupelnie mnie nie zna ani ja jej. Co wiecej paczka zostala zaadresowana do kogos innego. W tym momencie nie wiem czy sprzedawca sie pomylil i wyslal na jakis inny adres moja paczke czy byc moze podal mi zly numer przesylki. Ale do mnie ani nic nie dotarlo ani mi nie odpisuje na wiadomosci od 2 tygodni⌠Co radzicie?
pozegnac sie ze swoimi koszulkami. jest ryzyko, jest zabawa :D
To bylby duzy zbieg okolicznosci, gdyby faktycznie zolty sie pomylil i wyslal na drugi adres lub podal Ci zly numer przesylki (to znak, ze ktos z Polski rowniez zamawial w podobnym czasie podobne rzeczy bo patrzac po datach nie mogl Ci raczej dac nic starego jezeli chodzi o numer nadania). Pytales czy ta druga osoba w ogole oczekiwala paczki? Czy nie?
I po kij zamawiac koszulki z Kitaju? Nie ma w Polsce koszulek? Ja moge zamawiac w Kitaju ale Wy?!
Sho u was wszystko podrabiają u nas jeszcze nie;)
U mnie nie podrabiaja. U mnie kopiuja, to roznica x miliard.
W tkmaxie są niedrogie koszulki Polo Sport, jak ktoś chce uchodzić za bogatego mimo że nim nie jest, to najlepsza(najbezpieczniejsza) opcja.