Zobacz pełną wersję : Wideo z D7100
kosmitek
13-08-2014, 15:01
Cześć :)
Używam karty Sandisk Extreme 45MB/s class 10 i sporo ostatnio nagrywałem filmików w Full HD 30fps. Okazało się, że w kompie nie działają zbyt płynnie. Obraz jest zwolniony, a dźwięk OK. W Aparacie przy odtwarzaniu jest OK.
Pytanie, czy mam za słaby komputer do odtwarzania tych nagrań czy może brakuje mi jakiegoś kodeka? Mam Quick Time Player ale tam też nie działa jak powinno (choć najlepiej ze wszystkich moich playerów.
Drugie pytanie to w jaki sposób najlepiej kompresować te nagrania aby pozostały w rozdz. Full HD i aby obraz był jak najlepszy? Z góry dziękuję o pomoc.
Przyczyn może być kilka. Możesz mieć za słaby procesor - wtedy będzie widać z menagerze zadan 100% zuzycia procesora. Może ci przeszkadzać inny proces w czasie odtważania który zabiera moc CPU. Możesz też mieć za wolną grafikę. W końcu musi ona przepchnąć prawie 200MB/s z cpu dla trybu HD, jeśli dekodowanie odbywa sie wylacznie softwareowo. Dlatego warto sprawdzić czy masz najnowsze sterowniki, czy nie działa przypadkiem na systemowych. Nawet stosunkowo nowe procesory mogą sobie nie poradzić z odświerzaniem bez wsprarcia sterowników. Poza tym Codeci powinny być odpowiednie. U mnie sprawdza sie pakiet K-Lite codec pack mega. Choć dla zgodności zainstalowałem też po tem quicktime od apple.
Jeśli chodzi o kompresje to najlepsza jakość w stosunku do objetosci daje w tej chwili MP4 z kodekiem H.264 z profilem high level 5.1, z podwójnym przebiegiem VBR 2-pass. Przy 3Mbitach jakość jest mniej więcej taka jak w TV HD z satelity. A 3mbity to ok 366KB/s czyli 1,3GB/h
Oryginały z quicktime zwykle maja ok 20Mbitów, czyli można zmniejszyć pliki 6-krotnie. Jakość będzie porównywalna ale nie lepsza. Jeśli chcesz mieć taką jak miałeś to zostaw sobie te movy albo pobaw się bitrate aż będziesz zadowolony :) Już lepiej zachować sobie te movy niż używać kompresji bezstratnej.
kosmitek
13-08-2014, 15:35
Cenne info :), dziekuję. A jaki program polecasz do kompresji wideo? Obecnie mam "Any Video Converter" i wydaje się całkiem dobry ale nie widzę tam opcji "profilu high level 5.1" czy przebiegu VBR 2-pass, no chyba, że inaczej to się tam nazywa. Jaki bitrate ma .mov bezpośrednio z D7100?
Ja używam Adobe Media Encoder, ktory jest z Adobe Premiere. Z darmowych ktore znam i sa sensowne to jedynie SUPER Converter.
Bitrate mov'a można sprawdzic we właściwościach pliku - szczegóły.
matys.ldn
16-08-2014, 15:38
Jakie masz parametry kompa ? Spróbuj odtworzyć film w programie VLC.
Tez mam taka samą kartę sd. Postaram się coś sobie nagrać i odtworzę u siebie. Dam znać...
Alcatraz
21-08-2014, 01:53
Jaki bitrate ma .mov bezpośrednio z D7100?
Bitrate jest oczywiście zmienne (VBR) ale nie przekracza 24 Mbps. Daje to najwyżej 3 MB/s a więc prędkość karty (45, 30 czy 10 MB/s) nie ma tu większego znaczenia przy odtwarzaniu. Co innego przy kopiowaniu materiału na komputer. Jeśli chodzi o zwolnienia czy przycinania wina najczęściej leży po stronie kodeków (za stare lub nie odpowiednie), zbyt słabego sprzętu (procesor, karta graficzna). Mogą też występować problemy z driverami do karty graficznej lub z samym czytnikiem kart SD.
kosmitek
22-08-2014, 15:00
Intel Pentium 2x2,66GHz, 2,5 GB RAM, karta graficzna NVIDIA GeForce 9500 GT, Windows XP SP2, coś więcej napisać?
josephebeloki
22-08-2014, 17:23
Virtual DUB
Intel Pentium 2x2,66GHz, 2,5 GB RAM, karta graficzna NVIDIA GeForce 9500 GT, Windows XP SP2, coś więcej napisać?
To na takim sprzęcie FHD ma pełne prawo do przycinania.
Jeśli chodzi o kompresje to najlepsza jakość w stosunku do objetosci daje w tej chwili MP4 z kodekiem H.264 z profilem high level 5.1, z podwójnym przebiegiem VBR 2-pass.
Sorry Borgan, ale wprowadzasz kosmitka w błąd.
1. Oryginalne video w Nikonie jest kodowane w H.264, a kontener można zmienić bezstratnie z mov na mp4, mkv, avi.
2. profile
[email protected] stosuje się do video, którego bitrate sięga 300 Mbps, a fps 120.
[email protected] da się odtworzyć wyłącznie na kompie i niektórych odtwarzaczach multimedialnych, bo żaden stacjonarny odtwarzacz BR tego profilu nie łyknie. Nikon zapisuje video z profilem
[email protected], który z zapasem wystarcza do kodowania full hd 30p oraz 60i, poza tym jest zgody ze specyfikacją Blu-ray. Zwiększanie bitrate ponad to co zawiera oryginalne nagranie nie ma najmniejszego sensu, bo każde kodowanie do H.264 jest stratne.
3. Kodek H.264 jest zoptymalizowany na kodowanie w jednym przebiegu z zastosowaniem Constant Rate Factor (CRF) (http://slhck.info/articles/crf). Przy CRF pomiędzy 18 a 21 uzyskuje się lepsze rezultaty niż przy dwóch przejściach - im mniejszy CRF tym lepsza jakość i mniejsza kompresja = strata jakości.
----
Any Video Converter nie jest zły jak na freeware. Nieco więcej opcji daje także darmowy kombajn Video to Video Converter (http://www.videohelp.com/tools/Video-to-Video-Converter). Więcej da się wycisnąć tylko z płatnych programów.
Co do kompa to powinien udźwignąć 30p. Spróbuj odtworzyć w PotPlaye (http://www.videohelp.com/tools/PotPlayer)r, który sprawdza się b. dobrze na znacznie słabszym sprzęcie. PP ma wbudowane kodeki, więc nic dodatkowo nie trzeba instalować - najlepiej wywalić w czorta wszelkie K-Lite Codecs i tym podobne śmiecie.
matys.ldn
23-08-2014, 22:46
Masz puszkę za parę "tysi" i nie możesz do tego PC chociaż tam jakieś lepszej grafiki wrzucić ? Komputer już wiekowy, patrząc przez pryzmat sprzętu IT, chociaż powinien dać radę. Ale jak odpalisz kilka programów, plus zajechany Windows to będzie cięło.
fader_audio
28-08-2014, 15:40
wywołujesz może rawy z 7100??? jeśli tak to jakim programem, mnie wczoraj szoknęło nawet tak że chciałem puszkę z powrotem oddac do sklepu gdyż nie mam możliwości wywołania rawu bez przeinstalowania systemu na "7"
kosmitek
30-08-2014, 10:03
wywołuję RAWy w programie nikonowskim dołączonym z aparatem :(. Niestety PS nie obsługuję jeszcze zdjęć RAW z tej puszki.
cz4rnuch
30-08-2014, 10:09
wywołujesz może rawy z 7100??? jeśli tak to jakim programem, mnie wczoraj szoknęło nawet tak że chciałem puszkę z powrotem oddac do sklepu gdyż nie mam możliwości wywołania rawu bez przeinstalowania systemu na "7"
Nie wystarczy dng converter który zaproponował ci TOP w innym wątku? W wymaganiach stoi XP z SP3
Alcatraz
30-08-2014, 16:47
wywołuję RAWy w programie nikonowskim dołączonym z aparatem :(. Niestety PS nie obsługuję jeszcze zdjęć RAW z tej puszki.
Obsługuje od bardzo dawna.
fader_audio
01-09-2014, 12:20
kosmitek chodzi Ci o viewnx???,
cz4nuch, system juz do mnie jedzie więc problemy powinny się skończyć. i mam nadzieję że wreszcie będe mógł wywoływać raw z 7100, tym bardziej że w sobote mam plener slubny więc test puszki będzie
kosmitek
01-09-2014, 18:36
kosmitek chodzi Ci o viewnx???,
Tak :)
kosmitek
01-09-2014, 18:39
Obsługuje od bardzo dawna.
Tak? W takim razie co trzeba zrobić aby otworzyć zdjęcie RAW z D7100 w Camera RAW w PS5?
Alcatraz
02-09-2014, 01:22
Tak? W takim razie co trzeba zrobić aby otworzyć zdjęcie RAW z D7100 w Camera RAW w PS5?
A gdzie ja napisałem, że CS5 obsługuje? Wcześniej wspomniałeś, że "PS nie obsługuję jeszcze zdjęć RAW z tej puszki" a to nieprawda - obsługuje w wersji CS6 a ta jest na rynku już ponad dwa lata, więc obsługuje od bardzo dawna.