Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : czy ktos uzywa domowego ozonatora

fafniak
13-08-2014, 19:56
Chodzi mi po głowie zakup takowego urządzenia.
Jakies opinie, doświadczenia?

Jakby ktoś coś wiedział....

ozonowanie klimy w aucie - bomba !!! Przez to właśnie zacząłem zastanawiać się nad zakupem do domu.

zbyszekD7000
13-08-2014, 19:57
A możesz coś więcej niż tylko bomba napisać ;-)

kux
13-08-2014, 20:15
ale z ozonatorem jakies tam doświadczenie mam.
kiedys tam dawno temu w czasach gdy do lampki do roweru nie było potrzeba mikrokontrolera dość namiętnie budowałem urządzenia publikowane w "elektronice praktycznej" i "elektronice dla wszystkich" a jeszcze dawniej w "radioelektroniku"
no i był tam taki domowy amatorski układzik który rzekomo wytwarzał ozon oparty o przetwornicę generującą wysokie napięcie i coś w rodzaju iskrownika.

powietrze w pomieszczeniu miało taki "elektryczny" "poburzowy" posmak i ogólne wrażenie było jak najbardziej pozytywne, aczkolwiek mogły to być odczucia bardzo subiektywne jak przy każdym własnoręcznie skonstruowanym "wynalazku"

P.S.
uprzedzając pytania:
onanizatora w wyżej wymienionych pismach nie kojarzę :mrgreen:

ropusz
13-08-2014, 21:49
ozonowanie klimy w aucie - bomba !!! Przez to właśnie zacząłem zastanawiać się nad zakupem do domu.
Też sobie zamówiłem kiedyś ozonowanie klimy w samochodzie. Na drugi dzień wszystko wróciło do normy i tylko rachunek przypominał o tym, że było ozonowanie :)

Teraz to często burze są. Po burzy otwórz szeroko okno i będzie lepiej niż z niejednego ozonatora.

KaleidoStar
13-08-2014, 21:59
Ja swego czasu planowałam kupno, ale jakoś się rozeszło. Zamówiłam raz usługę ozonowania mieszkania... było to kłopotliwe, bo trzeba było na cały dzień z domu się wynieść, z pięcioma kotami, myszkami i chomikami, przy czym część gryzoni mieszkała nie w klatkach przenośnych, a w takim wielkim molochu nie do ruszenia ;)

Chcesz ozonator do całego mieszkania, żeby pozbyć się zapachu? Czy może takiego do ozonowania małych rzeczy albo jedzenia? Jeśli chcesz coś poprawiającego kondycję powietrza, to raczej jonizator by się nadał, bo on może działać jak się jest w domu. Kilka dni temu zaś poznałam takie coś http://mwp.biz.pl/6-inteligentny-oczyszczacz-powietrza-z-technologia-jonow-plasmacluster-oraz-funkcja-nawilzania.html i się zastanawiam... poniżej wkleję opis dziewczyny z forum, która go używa (forum kocie ;) )

"U mnie jest tak ,że pracują non stop ,mam obydwa na wydajność 38 m2.

1 szt pracuje w pralni ,4-5 dużych kuwet ,oczyszczam odkurzaczem tył (ten stały filtr ) i czujnik ,
mam co prawda filtr na 5 lat a wodny na dwa ,ale akurat nawilżania używam sporadycznie w pralni.
Zapach z kuwet ,owszem jak świeża kupa to czuć ,zapachu moczu zbytnio nie ,zmalała ilość kuwecianego
kurzu na meblach łazienkowych.
Wizualnie ,po odkurzeniu filtra zdaje się całkiem znośnie czysty ,tu widać kurz z kuwet !
Sądzę że jego żywotność w tych warunkach to max 3 lata ,nie wydaje się aby wytrzymał 5 latek :mrgreen:

1 szt w moim pokoju ,stoi w nim suche jedzenie a na tarasie oszklonym 2 kuwety ,tu używam nawilżania ,
oczyszczanie tyłu odkurzaczem ,możesz ocenić filtr hepa jak wygląda i też potraktować odkurzaczem ale tylko od strony wejścia ! ,wizualnie bardzo mało jest zanieczyszczeń typu kurz ,za to więcej widać kurzu który opada po funkcji
Funkcja Ion Shower na meblach ,podłodze ,świetna funkcja podczas odkurzania .
Palę papierosy ,są zasłony ,firanki ,dywan ,tapicerowane łóżko ,a pokój jest bez zapachowy ,klimatyzacja pracuje
a ja nie kicham ,koty zimą nie strzelają iskierkami .
Ten będzie żył spokojnie przez 5 lat."

fafniak
14-08-2014, 07:22
1 - jak po ozonowaniu klimy wrócił ci przykry zapach to znaczy że spieprzyli panowie sprawę, lub masz totalnie zasyfiony filtr lub sam wymiennik a te dwie sprawy to już twoja wina bo o klimę trzeba dbać
2 - potrzebuję ozonatora praktycznie tylko do pozbywania sie zielonych ludzików z pościeli (pomijam już tu oczywistą częstą zmianę i pranie)

sufenta
14-08-2014, 09:25
Zastosowanie ozonu w celu "odswiezenia" powietrza jest sprawa indywidualnych zapatrywan. Zasosowanie ozonu jako srodka "odkazajacego" powietrze (nie wode!) nie zostalo potwierdzone: w jednej z nielicznych fachowych publikacji na ten temat (Hankammer/Lassl/Lorenz, ISBN 3-481-02159-3, 2005) po 24 godzinach expozycji na wysokie stezenia ozonu nie stwierdzono jakiegokolwiek wplywu na grzyby i plesnie. Autorzy sugeruja mozliwy negatywny wplyw ozonu na niektore materialy.

fafniak
14-08-2014, 15:55
Jakie materiały ?

sufenta
14-08-2014, 16:00
na wszystkie te materialy, ktore moga ulec utlenieniu.

fafniak
14-08-2014, 18:13
dobra.. widze że nie ma to sensu

proszę o wykasowanie tematu

Rafał_Sz
14-08-2014, 18:21
Przeczyściłem Ci wątek, na pewno chcesz go zlikwidować?

fafniak
14-08-2014, 18:22
dziekuję - może ktoś coś sensownego napisze jeszcze

fafniak
21-08-2014, 09:09
Zastosowanie ozonu w celu "odswiezenia" powietrza jest sprawa indywidualnych zapatrywan. Zasosowanie ozonu jako srodka "odkazajacego" powietrze (nie wode!) nie zostalo potwierdzone: w jednej z nielicznych fachowych publikacji na ten temat (Hankammer/Lassl/Lorenz, ISBN 3-481-02159-3, 2005) po 24 godzinach expozycji na wysokie stezenia ozonu nie stwierdzono jakiegokolwiek wplywu na grzyby i plesnie. Autorzy sugeruja mozliwy negatywny wplyw ozonu na niektore materialy.

jedyne co znalazłem to jakieś fragmenty w języku dla mnie niestety kompletnie niezrozumiałym :(
Wiesz może coś więcej czy np. część przetłumaczona była?

doktor
21-08-2014, 10:08
Nie do końca prawdą jest to co piszesz o braku skuteczności. Ozon nie jest w stanie wysterylizować powietrza (czyli usunąć wszystkich drobnoustrojów). Jednak jego skuteczność w znaczącej redukcji ilości bakterii została dowiedziona doświadczalnie (w zamieszczonym linku artykuł o skuteczności wobec bakterii E.coli) link (http://www.readcube.com/articles/10.1590/S0101-20612013005000043) cytat z wniosków w języku lengłydż

The ozonation process can be effective for E.coli and B. subtilis inactivation in cassava starch, and it is highly dependent on starch moisture.
Aczkolwiek ozonowanie w otwartym pomieszczeniu jest kompletnie nieskuteczne w sensie działania bakteriobójczego i działa głównie na dobre samopoczucie właściciela (pod warunkiem, że nie ma go w pomieszczeniu). Ozon rozpada się sam po 20-30 min, więc skuteczne działanie wymaga akumulacji ozonu w powietrzu. Do wytworzenia 1g ozonu potrzeba 20 - 25W energii, a 90% poboru idzie na ciepło.

Żeby nie było zbyt optymistycznie cytat z zaleceń dla zakładów opieki zdrowotnej:

Generator ozonu gazowego został zbadany pod kątem zastosowania go do odkażania sal chorych skolonizowanych MRSA. Wykazano, że to urządzenie nie jest odpowiednie do odkażania pomieszczeń szpitalnych

Artykuł z badań (1998 rok) do znalezienia w Medlinie.

sufenta
21-08-2014, 10:35
@fafniak niestety nie moge ci wiecej pomoc :-(. jesli informacje zawarte w poscie kolegi doktor polaczy sie z tymi, ktore ja zacytowalem (bo przeciez nie sam to wymyslilem) to nalezaloby kupno ozonatora raz jeszcze przemyslec.

doktor
21-08-2014, 10:48
Ozon redukuje bakterie w pomieszczeniu, aczkolwiek sale operacyjne wymagają wysokiej skuteczności. W badaniu głównym problemem było to, że skuteczność spadała wraz z odległością od źródła ozonu oraz konieczność uszczelnienia pomieszczenia. Maszyna musi wytwarzać ok. 3 do 5g ozonu na godzinę by można było mówić o zabijaniu czegokolwiek. Proces w przypadku badania w szpitalu trwał (chyba) 7 godzin. Dla pocieszenia dodam, że skuteczność rośnie wraz z wilgotnością powietrza.

drhardware
21-08-2014, 10:57
Zapytam się jeszcze pielęgniarki epidemiologicznej, czy ma jakieś materiały na ten temat. Ostatnio modna jest dezynfekcja pomieszczeń przez zamgławianie, czyli rozpylanie różnych środków. Jeśli ktoś jest zainteresowany, to poproszę na priv.

sufenta
21-08-2014, 11:13
Pozwole sobie na mala dygresje:w zadnym ze znanych mi miejsc, w ktorych sterylnosc byla (i jest) wymagana nie stosuje sie naswietlan, ozonowan lub rozpylan- uzywane sa "plynne srodki dezynfekcyjne" rozprowadzane w sposob bardzo tradycyjny- mopem. Malo tego- uzywanie szczotek do mycia rak przez kolegow chirurgow nie jest juz polecane.

fafniak
21-08-2014, 11:27
Ozon redukuje bakterie w pomieszczeniu, aczkolwiek sale operacyjne wymagają wysokiej skuteczności. W badaniu głównym problemem było to, że skuteczność spadała wraz z odległością od źródła ozonu oraz konieczność uszczelnienia pomieszczenia. Maszyna musi wytwarzać ok. 3 do 5g ozonu na godzinę by można było mówić o zabijaniu czegokolwiek. Proces w przypadku badania w szpitalu trwał (chyba) 7 godzin. Dla pocieszenia dodam, że skuteczność rośnie wraz z wilgotnością powietrza.

czyli gdybym umieścił ozonator nad łóżkiem/pościelą ?

doktor
21-08-2014, 11:38
W zamkniętym pomieszczeniu może zadziałać. Ozon jest prawie 2 x cięższy od powietrza. Powinno ci wychodzić 1-2 ppm ozonu (2-5mg/m3). Ozon działa powierzchniowo, więc nie usunie tego co jest w materiale.

pawl_s
21-08-2014, 11:58
Ja kiedyś kupiłem ze względu na syna, ale okazało się że u niego nie były problemy alergiczne, tylko migdały. Teraz nie używam codziennie. Włączałem go na parę godzin przed snem. Czuć ozon w powietrzu (jak po burzy, albo po siedzeniu w pokoju z drukarką laserową ;) ). Czy na cokolwiek innego pomaga, nie wiem.

nigel
21-08-2014, 12:19
Ja mam taki (http://www.mediasklep24.pl/generator-ozonu-fm-500-ozonator-500-mg-h-osuszacz.html) model, od jakiś 3 lat.
Ozonuję nim klimę w aucie. Efekt moim zdaniem jest. Bo przed ozonowaniem śmierdzi mokrą szmatą :) a po, już nie.
Ozonuję także pokoje, głownie sypialnie. Okna i drzwi zamknięte w pokoju. Włączam urządzenie na 30 minut, później przez minimum 30 minut dodatkowo nie wchodzę, na koniec solidnie wietrzę.
Od czasu do czasu stosuję też w łazience.

Czy zabija ? nie wiem :) Tyle ode mnie. Jak masz dodatkowe pytania, pisz.

Umbra
13-12-2022, 23:14
Odkopię.

Mam problem z grzybem w mieszkaniu. Warto do walki z nim zakupić ozonator? Myślałem o osuszaczu i do tego ozonowaniu mieszkania w miarę regularnie.

andystar
13-12-2022, 23:35
Osuszacz jest potrzebny (to podstawowe narzędzie). Trzeba wietrzyć, najlepiej krótkim otwarciem wszystkich okien, na dwie trzy minuty. Istniejącego grzyba niestety trzeba pokonać sprejami z chlorem.
Grzyb zaczyna się przede wszystkim w zawilgoconych, niedogrzanych rogach pomieszczeń. Tam gdzie brak cyrkulacji powietrza a warunki dla grzyba dobre.

Umbra
14-12-2022, 02:00
Spreje same w sobie nic już nie dają.

krzysztofz24
14-12-2022, 02:40
Bo spraye sa dla amatorow, pora na ciezszy kaliber i cos profi;-)
Czyli srodki ochrony roslin.

https://www.obi.pl/search/amistar/

Taka buteleczka 5ml starcza na 5L roztworu bodajze, nie pamietam teraz dokladnie. Czyli starczy ci na kilkanacie opryskow minimum. No nie ma grzyba zeby to wytrzymal:-) A kosztuje kolo 15zl
Stosowalem, nie na sciane ale na rosliny. I wszelkie grzybowe cos ustapilo.
Stosowalem tez srodki owadobojcze tej firmy i sa bardzo skuteczne

Sprobuj, powiedzmy ze to ostateczne chemiczne rozwiazanie;-)

Teu
14-12-2022, 10:02
Wystarczy kupić lampę UV-C. Taka 30-40 W to aż nadto wystarczająca. Skutkiem ubocznym używania lampy UV-C jest generowanie ozonu.
Ważne jest tylko aby nie przebywać w pomieszczeniu w którym taka lampa jest włączona i aby potem porządnie przewietrzyć mieszkanie.

Umbra
14-12-2022, 10:14
Cała ściana w obleśnym grzybie.

Teu
14-12-2022, 10:31
Cała ściana w obleśnym grzybie.

Zrób audyt termowizyjny czy nie masz mostków ciepła - to wyeliminuje przyczynę jak doizolujesz te miejsca.
Potem nagrzewnica budowlana aby osuszyć pomieszczenie.

andystar
14-12-2022, 10:32
Dzięki takiej ścianie Saudek osiągnął sukces fotograficzny. Tylko, że On miał tę ścianę w piwnicy.

Umbra
14-12-2022, 23:54
Zrób audyt termowizyjny czy nie masz mostków ciepła - to wyeliminuje przyczynę jak doizolujesz te miejsca.
Potem nagrzewnica budowlana aby osuszyć pomieszczenie.

Z przyczyną raczej nic się nie da zrobić. Blok jest nieocieplony, dach dziurawy. Wspólnota składa się ze starych dziadków i jakiejś grubej kretynki, która woli odmalować klatkę, niż ocieplić blok.

Teu
15-12-2022, 00:00
No to tylko dobra farba lateksowa (np. do łazienki) i to kilka warstw - na ściany i sufit. Cyrkulacja powietrza bedzie gorsza ale odetniesz pomieszczenie od syfu w ścianie robiąc z pomieszczenia pudełko. Drogą ale zazwyczaj pomaga.
Pytanie tylko co masz na podłodze? Tylko nie mów że parkiet / panele bo w tym to dopiero syf potrafi się zalęgnąć...
Nawiewniki w oknach masz aby zapewnić cyrkulacje powietrza?

crusiek
15-12-2022, 00:07
Walka z grzybem to gruby i kosztowny temat, no i wieloetapowy, to mieszkanie to parter, czy pod dachem?

Umbra
15-12-2022, 22:53
Ostatnie piętro.

Jest parkiet w mieszkaniu. Mieszkanie nie jest moje i za jakiś czas będę się z niego wynosił, ale na razie muszę tu żyć i jakoś doraźnie walczyć z tym grzybem.

krzysztofz24
15-12-2022, 23:57
(....) ale na razie muszę tu żyć i jakoś doraźnie walczyć z tym grzybem.

A zauwazyles moj poprzedni wpis:-)?
Ostateczne chemiczne rozwiazanie;-).

Dalej juz nie ma nic bardziej trujacego na grzyba. Sprobuj, koszt znikomy. A moze bedzie starczyc jak raz na tydzien popsikasz sciane. Taka buteleczka 5ml ci starczy na 7-10L roztworu.
Taka chemia, to sa rzeczy, ktorymi sie opruskuje pola, w weilkoskalowej produkcji zeby zadne owady czy grzyby plonow nie zarly.
One naprawde dzialaja w przeciwienstwie do roznych marketowych sprayow. Podejrzewam ze taka plesn to dla nich pryszcz.

crusiek
16-12-2022, 00:20
Umbra to pozostają środki na zwalczanie grzyba i pleśni, będzie wracać dopóki nie zniknie źródło. Nie ma zmiłuj.
Pilnować wietrzenia i wilgotności w pomieszczeniu.

Co do tego środka na rośliny, to uważnie przeczytalbym ulotkę ( z resztą od tych budowlanych środków też, szczególnie jak masz alergie jakieś) bo... Najczęściej jest dość szkodliwe dla zdrowia, szczególnie przy rozpylaniu, są okresy karencji itp. nie stosował bym w pomieszczeniach i nie proponował tak lajtowo.

Rafał_Sz
16-12-2022, 08:29
Rozwiązywałem parę razy temat grzyba w pomieszczeniach. Mój sprawdzony sposób:

Doraźnie:

Ceresit CT99

Trwale (powyżej 3 lat):

1. Ceresit CT99
2. Grunt Ceresit CT17
3. Farba silikonowa, elewacyjna, oddychająca.
4. Zadbanie o wentylację i osuszacz powietrza. Ew. chociaż sam osuszacz.