PDA

Zobacz pełną wersję : lightroom 5 masakrycznie wolne generowanie slideshow

kux
12-08-2014, 19:18
jak w temacie

ja to w sumie nawet nie używam modułu slideshow jakos "na poważnie"
raczej tak dla wygodnego obejrzenia efektów pracy
ale jak sobie kliknę w play to kiedys praktycznie od razu startował pokaz slajdów a teraz nagle muszę czekać bardzo długo i widze komunikat "preparing preview for xxxx"

tylko nie wiem teraz czy szybko było w poprzedniej wersji czy może cos niechcący poprzestawiałem

ktoś cos kojarzy może?

burton
13-08-2014, 11:39
Masz wersje Lr 5 z najnowszym uaktualnieniem ?

kux
14-08-2014, 19:23
mam 5 ale jeszcze nie aktualizowaną

kux
20-08-2014, 14:24
zaktualizowałem do najnowszej i dalej to samo
ma ktos jakis pomysł?

esk2
20-08-2014, 15:37
mi dużo dało przeniesienie i zwiekszenie cacha na inna partycje. dodatkowo sukcesywne jego czyszczenie ;)

2pompony
20-08-2014, 16:46
ma ktos jakis pomysł?

Nie używać albo zrozumieć co do czego, zoptymalizować co się da i przyjąć do wiadomości fakty.

Slideshow (przyznaję, rozczarowujący) to pozostałość po czasach, kiedy 10-mega pixelowe aparaty były na porządku dziennym. 20 RAWów z D80 zajmowało jakieś 145 mega, 20 RAWów z D7100 zajmuje już 680 mega - jak widzisz progres jest naprawdę spory, to trzeba przeliczyć do ostatniego bita. Wyświetlenie 10M Rawa zajmowało moment, a i to dla lepszego komfortu do LR4 było do zaptaszkowania coś o nazwie Prepare SlideSh in advance... W LR5 już tego nie ma (zamieniono na co innego, o czym za chwilę). To po prostu MUSI trwać dłużej.

Teraz pytanie, jak to przyspieszyć, bez kupowania nowego procesora oczywiście. Weź do głowy, że SlideSh pokazuje obrazki albo wyliczane na bieżąco z RAWów, albo Previews wzięte z cache - więc jasnym jest, że można mu to ułatwić na parę sposobów - choć nei liczyłbym na to, ze nagle zacznie to robić odrzutowo.

1. Zwiększ cache do solidnych 25 giga, a jeśli możesz to do więcej (preferencje ogólne)
2. Daj to cache na niezabałaganiony dysk (dobrze, żeby był szybki i przyzwoicie zdefragnentowany)
3. Dostosuj wielkość Standart Preview do wielkości własnego monitora (preferencje Catalogu) - to na zaś, na SlideSh to nei działa, ale ogólnie tak.
4. Rób 1:1 Previews; trwa, ale się przydaje potem w trakcie obróbki i nie tylko jak widzisz.

No i na końcu - jak masz Previews 1:1 już zbudowane, Slidesh mnei na wolnym kompie wstaje od kopnięcia, w ćwierć sekundy. Ewentualnie możesz uzyć czegoś jak zastępstwo Prepare in advance - mianowicie Improptu Slideshow (window> Improptu Slideshow) - ale nie licz na odrzutowiec, raczej na lekki boost.