PDA

Zobacz pełną wersję : Nie działa af w D7000

Piotr Rabiej
12-08-2014, 09:11
Witam Wszystkich!

Często korzystam z tej fory, którą wielce szanuję za wiedzę jaką można tutaj znaleźć. Postanowiłem się zalogować i poprosić o pomoc.

Posiadam body D7000 z obiektywem kitowym 18-105. Po wymianie bagnentu (po upadku) przestał działać af. Obiektyw ostrzy w ręcznych nastawieniach.
Nadmienię, że po upadku wyłamały się dwa dolne zaczepy bagnetu i miałem obiektyw zapięty na górnym zaczepie i przytrzymany gumkami i wszystko awaryjnie działało. AF również.

Po wymianie bagnetu nie działa af. Sprawdziłem obiektyw na innym body D7000 i obietyw ostrzy af. Silnik działa.
Szanowni koledzy, jaka może być przyczyna, że na moim body nie działa af?

- przełącznik af na obiektywie ustawiony na af,
- przełącznik body jest na af.

Czy reset ustawień coś pomoże?

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam,
Piotr Rabiej

MstrG
12-08-2014, 09:23
Tzn był wymieniany bagnet w obiektywie - z innym body jest ok, z Twoim nie działa AF? Czy inne obiektywy posiadające własny silnik działają z Twoim korpusem?

Piotr Rabiej
12-08-2014, 09:37
Dziękuję Krzysztofie za szybką reakcję i pomoc.

Tak, bagnet był wymieniany w obiektywie przeze mnie. Wziąłem obiektyw do pracy, a kolega przyniósł swój body D7000. Obiektyw działa bez zarzutu.
Jutro mam zamiar wziąć swój body i sprawdzić na innych obiektywach z własnym silnikiem i bez.

Masz jakieś dodatkowe sugestie?

Piotr

zbyszekD7000
12-08-2014, 09:40
Sam to robiłeś czy jakiś serwis ?
Może coś źle poskładane po rozbiórce.

ecml
12-08-2014, 09:44
Piotrze, skoro wiadomo, że obiektyw jest sprawny, że w bagnecie body nie było nic ruszane to może problem jest w elektronice body? Może w czasie przypinania obiektywu "na gumkę" przez chwilowe braki kontaktu coś się namieszało? Ja bym resetu jednak spróbował.

puciek
12-08-2014, 09:45
Robił sam i obiektyw działa z innym body. Jest to dość dziwne i jedyna rzecz jaka przychodzi mi do głowy, to brak kontaktu na stykach w body. Spróbuj te styki przeczyścić. Sprawdź też poprawność przykręcenia elementu ze stykami w obiektywie ewentualnie po założeniu obiektywu przekręć go lekko.

Ps. Jeszcze jedna sprawa. Sprawdź w body ustawienia AF-ON i czy AF nie jest podstawiony pod przycisk AE-L/AF-L

Piotr Rabiej
12-08-2014, 09:53
No właśnie też mnie to dziwi.

Naprawa była w obiektywie, nie w body. W body nic nie uszałem. Skoro styki obiektywu działają na innym body i af działa, to może pozostanie:

- przeczyszczenie styków w body,
- sprawdzenie ustawień ustawień AF-ON gdzie jest przypisany.

AF miałem przypisany do spustu jako blokada ostrości, nie ekspozycji.
Próbowałem też lekko przekręcać obiektywem (delikatnie) czy zadziała. Zaczep trzyma solidnie, po zapięciu obietywu słychać charakterystyczne "klik".

Czym mogę przeczyścić styki w body? Mam patyczki kosmetyczne, ale jakim środkiem?

Dziękuję za posty.

Piotr

Piotr Rabiej
12-08-2014, 10:05
Dodam jeszcze jedną "usterkę", którą zauważyłem.

Po przełączeniu na "live view" i po naciśnieciu przycisku przy przełączniku na body AF/M nie ma podświetlenia na monitorze w kolorze żółtym zmian ustawień AF-F / AF-S. Czyli nastawienia z dwóch pokręteł przy spuście migawki nie reagują i brak podświetlenia nastawień.

Piotr

GonzoG
12-08-2014, 11:17
Aparat nie rozpoznaje obiektywu z AF.
Sprawdź inny obiektyw, jak będzie to samo, to masz albo uszkodzone styki, albo coś się popaliło w elektronice przez podpinanie uszkodzonego obiektywu.

Piotr Rabiej
12-08-2014, 11:26
OK, sprawdzę i dam znać o efektach.
Dziękuję uprzejmie za pomoc.

Piotr

Piotr Rabiej
14-08-2014, 08:33
Witam ponownie,

do sprawdzenie miałem użyczony:
- drugie body D7000,
- obiektyw N 50 1.4D,
- obiektyw N 70-300 z własnym napędem.

Wykonałem reset body.
Na wstępie przy oględzinach wzrokowych zauważyłem, że w moim body jest lekko przekrzywiona dźwignia popychacza przysłony wewnątrz body.

1. Po podpięciu zoomu, body i AF działa bez zastrzeżeń.
2. Po podpięciu stałki AF działa bez zastrzeżeń. Nie reagował nastaw przysłony na pokrętle w ustawieniu A (preselekcji przysłony).

Podczas wymiany bagnetu w moim obiektywie 17-105 musiałem wyprostować blaszkę regulacji przesłony, która jest przykręcana dwoma wkrętami do metalowego ruchomego pierścienia. Lekka deformacja uniemożliwiała swobodne przesuwanie po zamontowanym bagnecie. Odkręcenie blaszki i wyprostowanie dało należyty efekt, czyli swobodne i bez żadnych zacięć blaszka regulacji przesłony przesuwa się i odbija na sprężynce do punktu wyjścia.

Tak jak już wcześniej pisałem, po wymianie bagnetu mój obiektyw 17-105 na innym body D7000 działa idealnie. Pozostaje mi oddać body do serwisu.

Kłaniam się i pozdrawiam,
Piotr