Zobacz pełną wersję : Lista monitorów dla fotografa/do obróbki zdjęć, z wytłumaczeniem dlaczego akurat te
ThomasVoland
11-08-2014, 21:55
Przez ostatni weekend rozpisałem się dość mocno o wyborze monitora do obróbki zdjęć. Starałem się wyjaśnić dlaczego kupuje się do tego celu takie, a nie inne monitory i co się z tym wiąże. Początkowo miało to być zestawienie podobne do tego, które jest wszystkim dobrze znane z forum mva, ale ostatecznie wyszła dość potężna lektura tłumacząca całość od podstaw. Mam nadzieję, że się przyda.
Link: Jaki monitor do obróbki zdjęć wybrać (http://tomaszpluszczyk.pl/monitor-fotografa-obrobki-zdjec?utm_source=nikoniarze.pl%20(art%20o%20monito rach)&utm_medium=nikoniarze.pl%20(art%20o%20monitorach)&utm_campaign=nikoniarze.pl%20(art%20o%20monitorach )).
foto4deg
12-08-2014, 19:48
O kant potrzaskać lekturę - nie ma monitorów profesjonalnych poniżej 3000 pln... :twisted:
Dobra, żartuję :D Świetne zestawienie, może otworzy oczy wychwalającym Asus-y, LG, Benq itp.
Niestety jak zobaczyłem cenę CG247, to ręce mi opadły. W sumie mam kalibrator x-rite display1, ale chciałbym monitor z autokorektą i softproofing, abym mógł podejrzeć jak mój produkt wygląda na tabletach i smartfonach.
ThomasVoland
12-08-2014, 22:36
Nie pomyliłeś nazwy kalibratora? W monitorach tej klasy i tak możesz spokojnie kalibrować raz w roku, więc czy ta autokorekta jest aż tak przydatna to sprawa dyskusyjna jeśli ma się kalibrator.
foto4deg
12-08-2014, 22:40
Nie pomyliłeś nazwy kalibratora? W monitorach tej klasy i tak możesz spokojnie kalibrować raz w roku, więc czy ta autokorekta jest aż tak przydatna to sprawa dyskusyjna jeśli ma się kalibrator.
Literki mi się pomieszały ;) x-rite i1display pro. To mówisz, że spokojnie Eizo CX241 można brać? Przeznaczenie to głównie fotografia ślubna. Dużo traci do Eizo CX271? Lepiej dopłacić do tego drugiego?
ThomasVoland
12-08-2014, 22:43
To CX271 dużo traci do CX241. Może nie aż tak dużo, ale różnicę widać, 241 jest lepszy. No chyba że rozmiar ważniejszy niż jakość, wtedy 27" trzeba brać. Softproofingu CX nie ma, ale przy zdjęciach ślubnych i tak byś go nie używał pewnie.
foto4deg
12-08-2014, 23:54
Rozumiem. 24 w zupełności wystarczy. O Softproofingu myślałem w kontekście wirtualnych wycieczek.
misio-jedi
13-08-2014, 20:05
Ależ ten esej to w 99% cytaty pewnego forumowicza, (właściciela internetowego sklepu z monitorami) !
Zgoda na cytowanie została udzielona jak mniemam ? :)