Zobacz pełną wersję : D600 czy D610 - różnice w nowych modelach
beliverman
11-08-2014, 19:37
Witam
Wiele opinii padło na temat D600 - wiele negatywnych opinii na temat kurzu i problemów z balansem bieli.
Posiadam D610 i jestem w pełni zadowolony, chciałbym jednak dokupić jeszcze jeden aparat i wybór padł na D600
Czy ktoś posiada wiedzę na temat nowych serii D600 - czy poprawiono już problem kurzu i czy usunięto wytykane producentowi usterki na wszystkich forach Europy a może i świata ???
pozdrawiam i czekam na opinię o niedawno zakupionych Nikonach D 600
Jakich nowych serii D600 ?? Przecież to już dawno nie produkowany aparat.
Ten nowy u nas na półkach to może być wycofany z Chin lub USA. Nie wyciągniesz żadnych wniosków, sorry.
problemów z balansem bieli.
Czego to jeszcze nie wymysla!
kurczeblade
16-08-2014, 08:52
Ale kto ma problem z balansem bieli w d600? :)
pytajaca
16-08-2014, 14:06
Tutaj masz http://www.digitalcameraworld.com/2013/10/16/nikon-d610-vs-d600-whats-new-and-what-isnt-in-nikons-new-full-frame-dslr/
Jak nadal nie masz ochoty czytac to:
Nikon D610 vs D600: 01 Sensor – no change
Nikon D610 vs D600: 02 Continuous shooting – improved
Nikon D610 vs D600: 03 Quiet Continuous mode – new
Nikon D610 vs D600: 04 Features – minor change
Nikon D610 vs D600: 05 Memory – no change
Oraz na koniec podsumowanie: The Nikon D610 is an update, not a new camera, and the changes are so minor that D600 owners needn’t feel their cameras have been made obsolete.
Googlanie nie gryzie.
A tu po polsku http://fotoblogia.pl/170,nikon-d610-ale-to-juz-bylo-test
Gdzie chyba zdanie otwierajace artykul wyjasnia wszystko.
Ciesze sie, ze moglam pomoc.
Czyli z balansem bieli bez zmian. Tylko ja tez nie kojarzę by sie ktoś jakoś specjalnie na to skarżył. Pomijam uwage jaka chyba jest we wszystkich testach wszystkich lustrzanek ;) tzn. że automatyczny balans bieli w swietle sztucznym nie jest idealny. Nigdzie nie jest.
Kiedyś ktoś z Pentaxa czy Olympusa mówił, że w jakis tam modelach jest dobry, ale w to powątpiewam.
Mi w AWB czasem poleci w magentę, ale bardzo, bardzo sporadycznie.
themadablues
04-07-2017, 14:30
Pozwolę sobie odkopać temat. Czy ma ktoś może jakieś doświadczenia z porównania d600 z d610 ? W sensie czy warto dopłacać do d610 ? Różnica nie jest jakas ogromna, ale dla amatora dosyć jednak znacząca.... Wychodzi mi na to, że d610 kosztuje ok. 4300, natomiast d600 z podobnym przebiegiem kupię za 3500... różnica w cenie to prawie 85 1.8 D :D
Miedzy D600 a D610 nie ma zadnej roznicy poza chalpiaca olejem migawka w D600 ;) sam mam D600 i jak narazie tylko raz czyscilem matryce a tak poza tym nie mialem zadnych problemow
Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
themadablues
04-07-2017, 17:45
Z tym, że jak rozumiem to ta akcja serwisowa jest ciągle aktualna ?
Warciarz
04-07-2017, 17:54
Różnicy w obrazku żadnej. Bierz D600, od momentu wprowadzenia akcji serwisowej jest znacznie ciekawszym kąskiem dla amatora :)
themadablues
05-07-2017, 09:22
Na coś konkretnego zwracać uwagę przy zakupie tej puszki ? I czy ceny w okolicach 3500 zł to ceny normalne, czy raczej podejrzanie zaniżone ?
Zwracałbym uwagę na pochodzenie sprzętu, żeby był z europejskiego/polskiego rynku, po numerze seryjnym można zapytać w serwisie nikona o jego historie, czy miał wymienianą migawkę, czy był na akcji serwisowej.
3500zł za D600 to cena dobra jeśli przebieg nie przekracza tak gdzieś 50-60 tysięcy i stan ogólny dobry.
Raczej normalna cena. Ponad półtora roku temu, zastanawiając się nad d700/d600, sześćsetki bywały jeszcze sporo tańsze, ale teraz wszystko podrożało. Ja szukałbym w zestawie z gripem (chociaż w tej cenie będzie to tylko zamiennik) i/lub dodatkowym aku.
Takie pytanie odnośnie D600, czy ktoś może zerknąć w sloty kart pamięci i czy oba wyglądają identycznie w środku ?
U kolegi górny slot wygląda inaczej niż dolny, działa wszystko poprawnie ale wkładając w górny slot kartę nie słychać tego charakterystycznego klik, w D750 oba są identyczne w środku i klikają normalnie.
Zastanawiamy się czy to jakieś uszkodzenie czy może coś było wymieniane mimo że działa wszystko normalnie, wciska się i wyciąga normalnie tylko tego klik nie ma :)
hostman22
05-07-2017, 21:36
u mnie górny klika dolny nie ;), w środku różnią się fizycznie... .:razz:
hehe... ciekawe że taka drobnostka może spowodować sporo problemu głównie psychicznego ;)
hostman22
06-07-2017, 19:23
po to jest forum, aby spać spokojnie ;), koesh (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=68301) masz d600?
Nie mój, kolega kupił, doradzałem mu przy kupnie itd, tzn leży u mnie bo próbuję się dowiedzieć czy podejdzie pod akcje ale póki co nie wymyśliłem jeszcze jak dodzwonić się do nikona :)
hostman22
06-07-2017, 19:58
serwisową? Ja kupiłem d600 w okresie kiedy było rok gwarancji i rok ochrony, z telefonów i maili do Nikona ustaliłem, że to nie ma znaczenia i biorą jak leci... (ja papiery mam, nie wiem jaka jest sytuacja, kiedy ich nie masz). Natomiast wtedy mówili, że naprawa od miesiąca do dwóch..., akurat jakoś tak mi się nie składało aby na tyle zostawiać aparat w wawie ;). Już po raz 3 czyściłem całą komorę i syfu jest zdecydowanie mniej.
p.s wysłałem PW ;)
slawson38
06-07-2017, 20:15
Ja swojego D600 już raz czyściłem na gwarancji, a teraz po roku wysyłam ponownie do czyszczenia. Serwis nie robi żadnych problemów a aparatami po gwarancji. Mój kupiony w Polsce.
Bierz śmiało D600 jeśli sprawny.
Przy czym D610 wcale nie jest wolny od tej wady, u mnie był niezły syf po 8k zdjęć. Ale po czyszczeniu nie widzę żeby przybywało.
themadablues
07-07-2017, 12:51
Co sądzicie o takiej ofercie ? To jest teraz normalny pułap cenowy, czy coś podejrzanie tanio ?
http://allegro.pl/nikon-d600-22-tys-przebieg-nowa-migawka-grip-i6882700534.html#thumb/3
Jeśli przebieg prawdziwy to tanio.
Warciarz
11-07-2017, 02:36
Cena bdb. Jeśli aparat nie ma jakichś ukrytych wad nic tylko brać :) Od siebie dodam tylko jeszcze, że aparat nie musi być z polskiej dystrybucji, aby skorzystać z akcji wymiany migawki. Swego czasu dzwoniłem do Nikona w tej sprawie i powiedzieli mi, że nie jest wymagany żaden dokument zakupu, ani polska dystrybucja, aby przeprowadzili akcje wymiany migawki. Czyli jeśli aparat nie jest "gorący" to śmiało można kupować z każdego źródła i nie martwić się na przyszłość, że akcja serwisowa nie obejmie posiadanego aparatu :)
jak ja kupowałem swojego to ludzie stosowali taki chwyt, ze podawali przebieg po wymianie migawki i tak np miał 22kkl a migawka wymieniona po 70k.
Ale to dość ważna informacja jaki ma przebieg i jeśli była wymieniana migawka to ile zrobiła, Nikon chyba potwierdza przebieg migawki przy wymianie.
Mnie cały czas ciekawi jak sprawdzić prawdziwy przebieg migawki.
hostman22
11-07-2017, 17:08
Ale to dość ważna informacja jaki ma przebieg i jeśli była wymieniana migawka to ile zrobiła, Nikon chyba potwierdza przebieg migawki przy wymianie.
Mnie cały czas ciekawi jak sprawdzić prawdziwy przebieg migawki.
ale program serwisowy wyciekł do starych modeli, a przy wymianie migawki licznik w aparacie się nie zeruje.
nikoniarz
12-07-2017, 05:37
ale program serwisowy wyciekł do starych modeli.
Na forum był już poruszany problem "kręconego" D4, także wygląda na to, że nowsze korpusy też nie są zbyt pewne...
Takie pytanie odnośnie D600, czy ktoś może zerknąć w sloty kart pamięci i czy oba wyglądają identycznie w środku ?
U kolegi górny slot wygląda inaczej niż dolny, działa wszystko poprawnie ale wkładając w górny slot kartę nie słychać tego charakterystycznego klik, w D750 oba są identyczne w środku i klikają normalnie.
Zastanawiamy się czy to jakieś uszkodzenie czy może coś było wymieniane mimo że działa wszystko normalnie, wciska się i wyciąga normalnie tylko tego klik nie ma :)
Sory za zwloke ;) w moim D600 sloty wygladaja identycznie i oba klikaja ;)
Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
Zibi1970
12-07-2017, 22:49
U mnie w D600 też oba klikają i niczym się nie różnią.