Zobacz pełną wersję : Nikon okropne szumy wideo
Witam wszystkich, parę miesięcy temu kupiłem Nikona D3200 ,byłem z zakupu bardzo zadowolony dopóki nie nakręciłem pierwszego filmu, oto moje spostrzeżenia
-filmy nagrywałem w różnych rozdzielczościach 1080p,720p (szumy są widoczne i to bardzo w postaci wielkich ziaren)
-filmy nagrywałem w różnych czułościach ISO zaczynając od ISO 100 (szumy nadal bardzo duże).
Dodam że nagrywałem filmy w trybach M,A oraz automatycznych (nic nie pomaga nawet ręczne ustawianie)
Jest to moja pierwsza lustrzanka w życiu i szczerze jestem pozytywnie zaskoczony jakością zdjęć natomiast co do filmów to szkoda gadać...mój telefon nakręca lepsze..pomóżcie :)gdzie problem ?
Poza trybem "M" z włączonymi manualnymi ustawieniami dla filmów nie masz żadnego wpływu na ISO przy filmach, więc jeśli tego nie włączyłeś, to ISO zawsze było dobrane przez aparat.
W ustawieniach filmu mam włączoną opcje "manualne ustawienie filmów -ON"
dodam ,że jest to obiektyw 18-55mm,standardowy ,filmy nagrywam z włączonym VR
Stabilizacja nie ma najmniejszego znaczenia przy filmach.
Wrzuć jakiś film na YT, aby można było zobaczyć.
Ok oto link: http://youtu.be/hVsrz7V787k
Na YT są one mniej widoczne ,ale z zieleni nie znikają, nagrywałem na pełnym automacie
Dołączam link do pełnego filmu na sendspace do pobrania są tam już w pełni widoczne ziarna https://www.sendspace.com/file/izqaow
Szukam, szukam, szukam i cholera nic nie widzę....
Nie wiem gdzie ty masz ten szum.
Jest silna mora i kiepski AA, ale szumu tak nie ma.
ok na pewno się mylę bo w tym temacie jestem zielony ale jak patrze na wideo nakręcone tą lustrzanką to od razu myślę o sprzedaży...
Gonzo wideo wrzuciłem również na sendspace po pobraniu i zobaczeniu na pewno załapiesz o co biega z tym aparatem.
Wideo nie jest po prostu "czyste" jak by tysiące ziaren ,dla porównania oglądam filmy z tego aparatu nagrywane przez innych użytkowników na YT i nie mogę wyjść z podziwu.
Może tak nagrywa ...nie wiem ale jestem zawiedziony ...
Ściągnąłem to z sendspace'a. Nie ma tam grama szumu. Ale przy 720p, które jest skalowane słabym algorytmem można się tego spodziewać.
ok ale nie wydaje ci się że to wideo jest po prostu brzydkie,pojawia się taka " kasza" zwłaszcza w trawie?
Powiedz mi przykładowo jak ty byś nagrywał film w manualu to może spróbuje.
Nie ma znaczenia czy manual czy auto. Ta kasza, to artefakty wideo, które są wynikiem słabych algorytmów skalowania obrazu. Nagraj obraz w rozdzielczości 1080p i porównaj.
próbowałem,w 1080p,720p i poniżej i wideo jest podobne...
To coś musiałeś źle ustawić.
Porównałem nagrania z optycznych i przy 720p jest wyraźnie gorsza jakość, niż przy 1080p. Pojawia się silna mora, wychodzi brak dobrego AA.
Nagraj w miarę stabilne wideo i porównaj sobie jak wygląda obraz na 720p i 1080p - warunek musisz mieć monitor przynajmniej 1920x1080. Inaczej obraz będzie skalowany, więc też mogą pojawić się artefakty.
A jak moje wideo wygląda na twoim ekranie tzn.jak byś mógł zrobić zrzut ekranu podczas odtwarzania wideo i wstawić tutaj bo mam właśnie laptopa ale ekran nie full HD
tak zwane artefakty o których mówisz pojawiają się w każdej z rozdzielczości ,przypominam też sobie ,że kiedy pierwszy raz nagrywałem film (w 1080p) odtwarzałem go na laptopie szwagra, wtedy właśnie zauważyłem ten dziwny "defekt" ,podobnie jest i na moim laptopie:(
Wiele filmów z aparatów "małpek" i telefonów przesyłałem i oglądałem ale każde z nich było "czyste" choć klatkowało ale tutaj jest już inny problem z którym się nie spotkałem.
Może to wada fabryczna,konieczny update,wymiana obiektywu?co myślisz Gonzo