Zobacz pełną wersję : Lampa w trybie manualnym vs czas naświetlania
josephebeloki
11-08-2014, 09:14
Witam.
Odkąd kupiłem lampę (8 miechów), używam jej non stop w trybie TTL (puktowe) (oraz BL TTL) kompensując błysk jak i odpowiednio kompensując ekspozycję -> Nikon SB-700. Obsługa aparatu tryb manualny.
Poczytałem troszkę o pracy na manualnej lampie i dziwi mnie jedno.
Dlaczego w trybie manualnym lampy, czas migawki nie ma znaczenia na ilość światła które dostaje się na matrycę? Jest napisane tak w dwóch książkach, (nie testowałem, bo byłem na wyjeździe i na wyjazd zabrałem książki), ale raczej mi się to wydaje mało realne.
Jeśli ustawię ekspozycję:
T: 1/200, f5.6, ISO: 100 i tryb manualny lampy 1/80.
To jakim cudem, wydłużając czas dwukrotnie załóżmy na 1/100 światła z lampy wpadnie tyle samo ? Raczej nie realne. Przecież moc lampy nastawiłem na 1/80... zatem jeśli ja będę naświetlał te światło przez 1/200 a później wydłużę ten czas,,, to chyba światła będzie więcej... analogicznie do zastanego...
Jeśli ktoś doświadczony wie czemu tak się dzieje, albo czemu tak dziać się nie powinno... proszę o wyjaśnienie.
Pozdrawiam.
zielonek430
11-08-2014, 09:21
Wydaje mi się, że chodzi tu o inną charakterystykę światła lampy od charakterystyki światła zastanego.
Błysk lampy, jak sama nazwa wskazuje, trwa raczej krótko i tylko w tym krótkim czasie błysku to dodatkowe światło odbija się od obiektu i pada na matrycę. I nie ma to znaczenia, ile czasu będzie trwało naświetlanie, bo czas świecenia jest tak samo krótki lub krótszy od czasu otwarcia migawki - po zgaśnięciu lampy światła lampy po ułamku sekundy już nie ma.
Ze światłem zastanym jest inaczej, bo ono, w przeciwieństwie do błysku lampy, jest cały czas (a przynajmniej przez dużo dłuższy okres).
Poczytałem troszkę o pracy na manualnej lampie i dziwi mnie jedno.
Dlaczego w trybie manualnym lampy, czas migawki nie ma znaczenia na ilość światła które dostaje się na matrycę? Jest napisane tak w dwóch książkach, (nie testowałem, bo byłem na wyjeździe i na wyjazd zabrałem książki), ale raczej mi się to wydaje mało realne.
A co w tym dziwnego ??
Jak myślisz, ile trwa błysk lampy ??
1s, 1/2s, 1/50s ?? Bo przy takich długich czas migawki miałby wpływ...
Czas błysku przy pełnej mocy lampy to w granicach 1/400-1/200.
Więc jak czas migawki, dłuższy od błysku lampy może mieć jakikolwiek wpływ ??
Ale to jest prawdziwe tylko dla czasów migawki dłuższych od czasu błysku. Przy czasach krótkich, czas migawki ma taki sam wpływ na ilość światła błyskowego, co na ilość światła zastanego.
josephebeloki
11-08-2014, 10:47
ok.
Ale z tego co pamiętam, jak migałem lampą na manualu zaraz po zakupie (testując) mocą 1:1 czy 1/2 , a później na 1/128 => to długość błysku można było zobaczyć gołym okiem... wydaje mi się, że na maksimum mocy błysk trwa dłużej jak 1/200 => mogę się oczywiście mylić, tak strzelam. Ale pytanie się teraz nasuwa , jeśli faktycznie na pełnej mocy lampy, długość trwa dłużej jak 1/200... to już trzeba na takie rzeczy uważać. Bo tak jak @Gonzo pisał, reguła zostanie złamana... a teksty z książek będą nieprawdziwe. Muszę wyszukać w domu w specyfikacji ile trwa najdłuższy błysk lampy -> zakładam, że jest to przy pełnej mocy.
ok.
Ale z tego co pamiętam, jak migałem lampą na manualu zaraz po zakupie (testując) mocą 1:1 czy 1/2 , a później na 1/128 => to długość błysku można było zobaczyć gołym okiem... wydaje mi się, że na maksimum mocy błysk trwa dłużej jak 1/200 => mogę się oczywiście mylić, tak strzelam. Ale pytanie się teraz nasuwa , jeśli faktycznie na pełnej mocy lampy, długość trwa dłużej jak 1/200... to już trzeba na takie rzeczy uważać. Bo tak jak @Gonzo pisał, reguła zostanie złamana... a teksty z książek będą nieprawdziwe. Muszę wyszukać w domu w specyfikacji ile trwa najdłuższy błysk lampy -> zakładam, że jest to przy pełnej mocy.
Przy 1/128 mocy błysk trwa dziesięciotysięczne części sekundy. Więc przy porównaniu do pełnej mocy, to jest setki (jak nie tysiące) razy krócej.
Poza tym zdolność ludzkiego oka do postrzegania krótkiego silnego światła jest bardzo znikoma, bo oko przy silnym impulsie długo "widzi" jeszcze to światło, szczególnie, że sama lampa też "długo" gaśnie, co zwiększa wrażenie, że go świeci.
manual SB 700 http://cdn-10.nikon-cdn.com/pdf/manuals/Speedlights/SB-700.pdf str 146
1/1042 sec. at M1/1 (full)
na 1/128 ma coś około 1/40.000
typowe dla lamp Nikona
do 1/200 daaaaleko.
manual SB 700 http://cdn-10.nikon-cdn.com/pdf/manuals/Speedlights/SB-700.pdf str 146
1/1042 sec. at M1/1 (full)
na 1/128 ma coś około 1/40.000
typowe dla lamp Nikona
do 1/200 daaaaleko.
Trzeba jeszcze wiedzieć, jak producenci manipulują czasem....
Czas błysku dla SB-700 do 1/350 - 1/300s.
czas połowy błyski to ok 1/1000s.
Poza tym SB-700 to słabiutka lampa... Metz 44 ma krótsze czasy.
Trzeba jeszcze wiedzieć, jak producenci manipulują czasem....
Nie manipulują tylko nie podają pełnej informacji (to jeszcze zalezy od producenta, np bron podaje precyzyjnie każdy czas dla każdej mocy). A to, że ludzie nie wiedzą o co chodzi to tylko na plus dla producenta.
Czas błysku dla SB-700 do 1/350 - 1/300s.
czas połowy błyski to ok 1/1000s.
Skąd takie dane? Chyba spbie zrobiłeś prywatne założenia ;) do tego jak to jest z lampami studyjnymi. Załozyłes, że podawany czas to t=0,5 (tez tak sądzę), a t 0,1 jest ze 3x dłuższy. No i tu zgody nie ma, bo lampy reporterskie mają zupełnie inne krzywe intensywności błysku i w nich t 01,1 jest zdecydowanie bliżej t 0,5.
Poza tym SB-700 to słabiutka lampa... Metz 44 ma krótsze czasy. Z tym nie polemizuję, tylko że autor mówi własnie o SB-700.
Skąd takie dane? Chyba spbie zrobiłeś prywatne założenia ;) do tego jak to jest z lampami studyjnymi. Załozyłes, że podawany czas to t=0,5 (tez tak sądzę), a t 0,1 jest ze 3x dłuższy. No i tu zgody nie ma, bo lampy reporterskie mają zupełnie inne krzywe intensywności błysku i w nich t 01,1 jest zdecydowanie bliżej t 0,5.
Nic nie zakładałem. Przeczytałem wyniki pomiarów.
A t.1 jest bliski t.5 tylko dla niepełnej mocy błysku. Przy pełnej różnica może być wielokrotna. Któryś Canon miał t.5 ponad 5x krótszy od t.1
A t.1 jest bliski t.5 tylko dla niepełnej mocy błysku.Tu bym nie generalizował absolutnie, bo jak wiesz są różne konstrukcje lamp, różne sterowanie i efekt końcowy jest też rózny.
Nic nie zakładałem. Przeczytałem wyniki pomiarów.Gdzie masz wyniki pomiarów (SB-700)? Zagadnienie mnie interesuje, bo o takie wyniki/pomiary ciężko, a ja ucząc przytaczam wyniki róznych pomiarów, daje wykresy itd. Generalnie dostępne są parametry solidnych producentów lamp studyjnych i dane techniczne (często połowiczne) lamp "reporterskich". Ciężko trafić na ciekawee i sensowne (potrzebne mi) materiały. Kiedyś dorwałem wykres zmiany temp barwowej w czasie błysku, ale mam tylko ten jeden wykres (lampy studyjnej), a wiadomo, urządzeń jest dużo i na pewno inne lampy mają inne wykresy.
Wyniki z lamp canona gdzie znalazłeś?