PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 18-35mm f1.8 + Nikon D7100 - ostrość na drugim planie

teseus
09-08-2014, 21:15
Cześć, mam problem, dzisiaj odebrałem kupiony przez internet obiektyw Sigma 18-35mm f1.8 i po powrocie do domu i założeniu na d7100 zrobiłem pierwsze fotki i praktycznie każde zdjęcie robione na jakimś tle, szczególnie przy przesłonie 1.8 ma ostrość na tymże tle, zamiast na fotografowanym przedmiocie. Obiektyw zdaje się ostrzyć tam gdzie trzeba, dopiero gdy ustawiłem mikroregulację w aparacie na -18. Nie wiem, co zrobić. Pierwsza opcja to zostawić tak, jak jest (na -18 ), druga - oddać obiektyw i kupić inny egzemplarz, trzecia odesłać do serwisu Sigmy. Bardzo proszę kogoś z większym od mojego doświadczeniem o radę.

zbyszekD7000
09-08-2014, 21:29
Sam sobie odpowiedziałeś na zadane pytanie :-)
Jak masz możliwość to zwróć, niech ci wymienią na inny, a jak nie to do serwisu ale to z puszką i pewnie ci skalibrują że będzie cycuś malinka ;-)

mrozen4
09-08-2014, 21:46
@teseus, nie wiadomo jak Sigma składa te obiektywy, ale praktycznie kilkadziesiąt procent nadaje się do kalibracji w serwisie. Wyślij do serwisu z puszką i po kilku dniach masz z powrotem w domu. Wg zdania wielu kolegów z forum, po takim zabiegu obiektyw ostrzy i brak bf i ff. :)

teseus
09-08-2014, 21:51
Dzieki serdeczne za odpowiedzi. Teoretycznie obie opcje zaproponowane przez Zbyszka wchodzą w grę, ale to był zakup w sklepie internetowym, więc to nie byłaby zwykła wymiana, tylko odstąpienie od umowy zakupu i ponowny zakup, zatem chyba nie opłaca się w to bawic i faktycznie szybciej i pewniej będzie wysłać do serwisu.

Hammer555
09-08-2014, 22:03
Wysylaj do serwisu. Serwis Sigmy dziala bardzo sprawnie. Skalibruja ci z pucha i bedzie wszystko w punkt. Nie boj sie wysylac. Pozdrowienia...

mrozen4
09-08-2014, 22:03
Dzieki serdeczne za odpowiedzi. Teoretycznie obie opcje zaproponowane przez Zbyszka wchodzą w grę, ale to był zakup w sklepie internetowym, więc to nie byłaby zwykła wymiana, tylko odstąpienie od umowy zakupu i ponowny zakup, zatem chyba nie opłaca się w to bawic i faktycznie szybciej i pewniej będzie wysłać do serwisu.

Istnieje prawdopodobieństwo, że po zwrocie i kupieniu następnego obiektywu miałbyś znowu to samo. I tak można bawić się parę razy. Tylko po co? Prędzej i pewniej jest przeprowadzić kalibrację. Sigma tak ma, jest tania i dobra, ale potrzebuje regulacji. :)

teseus
09-08-2014, 23:17
Mam jeszcze takie pytanie, czy skalibrowana pod mojego D7100 sigma z tematu będzie ostrzyła już z każdym body DX Nikona/Nikona D7100, czy poprawna wspólpraca i poprawność AF jest też uzależniona od konkretnego modelu/egzemplarza korpusu? Chodzi mi o to, że gdy niektórzy piszą, że mieli szczęście nabyć pozbawiony wad i od samego początku trafiający w punkt obiektyw, to odnosi się do ich jednego, konkretnego egzemplarza body, czy do wszystkich Nikonów DX?

Archibald6803
09-08-2014, 23:43
Mam jeszcze takie pytanie, czy skalibrowana pod mojego D7100 sigma z tematu będzie ostrzyła już z każdym body DX Nikona/Nikona D7100, czy poprawna wspólpraca i poprawność AF jest też uzależniona od konkretnego modelu/egzemplarza korpusu? Chodzi mi o to, że gdy niektórzy piszą, że mieli szczęście nabyć pozbawiony wad i od samego początku trafiający w punkt obiektyw, to odnosi się do ich jednego, konkretnego egzemplarza body, czy do wszystkich Nikonów DX?

to zależy od tego jak są skalibrowane inne puchy ....u mnie każda pucha jest inna pod tym względem.
Szkła Sigmy kalibrowałem pod puchę która nie ma mikrokalibracji (d5100) .

Jeszcze jedna uwaga ( myślę że bardzo ważna ) odnośnie szkła które posiadasz; sprawdź czy BF/FF jest LINIOWY ; jeśli tak - to ślij bez stresu szkło do serwisu Sigmy - nie będzie problemów z ustawieniem go pod Twoją puchę.
Ale jeżeli różne ogniskowe wymagają obecnie innej mikrokorekcji w puszcze - odpuść sobie szkło. Weź inny egzemplarz.

teseus
10-08-2014, 00:15
Jeszcze jedna uwaga ( myślę że bardzo ważna ) odnośnie szkła które posiadasz; sprawdź czy BF/FF jest LINIOWY ; jeśli tak - to ślij bez stresu szkło do serwisu Sigmy - nie będzie problemów z ustawieniem go pod Twoją puchę.
Ale jeżeli różne ogniskowe wymagają obecnie innej mikrokorekcji w puszcze - odpuść sobie szkło. Weź inny egzemplarz.

Dzieki za uwagę. Nie wiem za bardzo, jak sprawdzić, czy BF/FF jest liniowy. Gdy ustawiłem korektę autofokusa na -18, to łapał ostrość na obiekcie na każdej ogniskowej. Bez korekty, na przesłonie 1.8, przesuwał ostrość coraz bardziej na tło wraz ze zmniejszaniem ogniskowej - na 35 mm było z bliska ok, najgorzej było na 18mm i gdy stałem nieco dalej. Jutro jeszcze sprawdzę w dzień.

teseus
10-08-2014, 14:02
Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Mam jeszcze jednen problem. Mianowicie, wczoraj testowałem obiektyw tylko na centralnym polu AF i po ustawieniu precyzyjnej mikroregulacji AF na -18 ostrzył tam gdzie chciałem. Natomiast dziś sprawdziłem pozostałe pola AF i okazuje się, że im dalej od centralnego i otaczających go pól, tym ostrość przesuwa się do przodu i dalsze oraz skrajne pola ustawiają dopiero wtedy prawidłowo ostrość, gdy wyłączam mikroregulację.

zbyszekD7000
10-08-2014, 14:10
bo prawidłowa ostrość powinna być zwłaszcza na centralnym punkcie, na bocznych nie musi, ale to już indywidualnie od obiektywu zależy, serwisy też kalibrują tylko dla centralnego punktu.

jeśli chodzi o sprawdzenie AF czy jest liniowy, znaczy mniej więcej tyle czy korektę mikroregulacji którą zastosujesz będzie taka sama dla wszystkich ogniskowych, jeśli tak to prostsza jest kalibracja takiego obiektywu. Jeśli nie jest liniowa, to znaczy że masz różne wartości mikrokalibracji dla różnych ogniskowych, wtedy czasem się okazuje że takiego obiektywu skalibrować poprawnie się nie da i czasem serwis wymienia taki obiektyw na nowy pozbawiony tej wady.

teseus
10-08-2014, 16:58
Dzięki :) Sprawdziłem i przy ustawieniu mikroregulacji w body - 18 łapie prawidłowo ostrość na fotografowanym przedmiocie przy na każdej ogniskowej i z każdej odległości. Bez mikroregulacji z bardzo bliska w miarę dobrze, z dalszej odległości zawsze łapie obiekt za fotografowanym przedmiotem. W sumie, to teraz jest całkiem OK i zastanawiam się, czy w ogóle wysyłać do serwisu na kalibrację, ale chyba jednak to zrobię, bo myślę, że będzie jeszcze lepiej i pewniej.

teseus
23-08-2014, 12:09
Jednak problem leży najprawdopodobniej po stronie aparatu, sigma założona na D90 i D80 nie ma żadnych problemów z ostrzeniem i zawsze ostrzy w punkt. Natomiast moje body ma problem z trzema jasnymi obiektywami, z którymi go sprawdziłem. Ostrość przesuwa się wraz z przesuwaniem punktu ostrości. Problem nasila się wraz ze skracaniem ogniskowej lub oddaleniem się od fotografowanego przedmiotu i zmniejszaniem wartości przysłony. Znalazłem na forum podobny temat, może u mnie jest podobnie:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2294677

matompra
13-09-2014, 23:42
tylko wysłanie do regulacji Sigmy z puchą, miałem to samo, nie kombinuj bo nic z tego nie będzie. żadna regulacja na puszce nie da tego co regulacja w Sigmie

Archibald6803
14-09-2014, 00:00
tylko wysłanie do regulacji Sigmy z puchą, miałem to samo, nie kombinuj bo nic z tego nie będzie. żadna regulacja na puszce nie da tego co regulacja w Sigmie

dokładnie ; trzeba szkło wysłać do Gdyni

kszysiek2
14-09-2014, 09:01
dokładnie jw

teseus
18-09-2014, 20:22
Dzięki za odpowiedzi, trochę tu nie zaglądałem, bo ponad trzy tygodnie temu wysłałem puszkę na kalibrację do serwisu Nikona i cierpliwie czekałem. Od poniedziałku miałem status naprawy "zlecenie zamknięte", a dziś przekazali puszkę kurierowi. Jutro mam mieć ją w domu. Przed wysyłką, w rozmowie telefonicznej z serwisem dowiedziałem się, że przy amatorskich lustrzankach problem z ostrością przy jasnych obiektywach, to żadna wada, ponieważ są one fabrycznie kalibrowane tak, aby dobrze spisywać się przy przysłonie 5.6, a jeśli ktoś kupuje jasnego zooma, to po prostu za darmo wysyła korpus do wyregulowania. Najprawdopodobniej w poniedziałek czeka mnie jeszcze tylko wysyłka do Gdyni i może po dwóch miesiącach serwisowania i strzelania setek zdjęć po książkach, butelkach i innych ustawionych trójkami przedmiotach, będę szczęśliwym posiadaczem używalnego amatorskiego aparatu za marne 7000 PLN.

fader_audio
14-08-2016, 16:53
Witam

odświeże może temat, może ktoś jest zauważył coś podobnego,

Panowie mam pytanko do posiadaczy tego szkla. Mianowice pierwsze to, fotografuje obiekt (budynek) oddalony o ok. 250m (na oko) i przy powiekszeniu widzę dziwna rzecz, na 35mm mam ten budynek o wiele mniej ostry niż na 24mm, i to wyrażnie. na 24mm powinien wydawać się mniej ostry mz. Powiększenia ostanio korzystam, gdyż AF jest tu całkowicie nie pewny, jak w bliższych odległościach powiedzmy do 5-7metrów jest ok, to powyżej trzeba sprawdzać czy ostrośc siadła tam gdzie trzeba. druga rzecz to obiektyw lubi ostrzyć tam gdzie mu sie podoba, np garaz odległość 15m, widze że nie ostre, więć szukam na zdjeciu gdzie jest ostrość, a ostrość jest sobie pod moimi nogami na żwirze. Drugi przykład odległośc podobna, żona z córką na tle konia. ostrze na żonę z córką, ostrości nie ma nigdzie, na drugim zdjęciu ostrośc pod nogami. Ogólnie bardzo dużo zdjęć nietrafionych lub całkiem nieostrych, na wyświetlaczy wygląda ok, ale wystarczy troszkę powiększyć i jest kaszana. Myślę że nawet ok 50% fotek.Dla sprawdzenia podpiąłem nikkora 18-135, i tu wszystko jest w porządku.
Czy Wy też macie takie cyrki z tym szkłem??? oczywiście kalibrowana usb dock.

david555
14-08-2016, 17:25
Czy Wy też macie takie cyrki z tym szkłem???

Obiektywy Sigma są dosyć kapryśne i trzeba niektóre zestrajać z body w serwisie producenta.

fader_audio
14-08-2016, 21:20
David 555 mówisz że mimo kalibracji usb dockiem???, może to jest jakies wyjście, tylko ja mam 2 body i dobrze by było by działąło na 2.

david555
14-08-2016, 22:12
No cóż, z Sigmami już taka karma.

Na szczęście, używam z nią tylko jednego DXa.

fader_audio
12-09-2016, 14:53
Witam

W wątku o sigmie 18-35 napisałem post, żeby się nie powtarzać daj tu link http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=227803&page=85&p=3745394#post3745394 post nr 846.

Co myślicie Panowie o tym