Zobacz pełną wersję : Root Androida
RobertMiernik
09-08-2014, 18:12
Chyba zbyt popularny temat się zrobił, bo w internecie jest więcej śmieci niż pożytecznych informacji.
Lecę już punkt po punkcie według trzeciego z kolei poradnika i dalej nic...
Nie ma tu przypadkiem kogoś, kto się na tym zna?
Potrzebuję pilnie zrootować stary telefon i dwie godziny po lesie krążę...
Telefon to Samsung Glaxy Note 1, Android 4.1.2, w wersji modemu mam wpisane XXLT3 a w numerze wersji JZO54K.N7000XXLT9
Ktoś? coś?
Próbowałeś za pomocą kingo root android?
Z tego co kiedyś czytałem to działa. Miałem się zabierać za to ale odechciało mi się ;)
Najlepiej zajrzeć na forum.android.com.pl
Ja zawsze stamtąd biorę wszystkie informacje potrzebne do rootowania androida.
Poza tym mamy oddzielny temat odnosnie telefonow ;)
RobertMiernik
09-08-2014, 18:42
zolton w wolnej chwili Cię ozłocę!
Pobrałem aplikację, kazała podłączyć telefon, ściągnęła sterownik, kazała odłączyć, zainstalowała, znów kazała podłączyć. Nacisnąłem jeden guzik i gotowe.
Całość trwała może minutę ;)
Tak genialne, że aż zapłacę za aplikację.
zolton w wolnej chwili Cię ozłocę!
pażausta
czy jak to tam było :D
ooo to może mi wreszcie uda się zrobic starego asusa 501A ...
RobertMiernik
09-08-2014, 18:49
jeśli tylko jest obsługiwany przez aplikację to na pewno, bo jest zwyczajnie genialna.
Jak sobie teraz pomyślę o trzech poradnikach przez które przeszedłem...
każdy po dwadzieścia kilka punktów, pobrałem z półtora gigabajta jakichś plików z dziwnych stron...
heh...
Czasami tak jest, że najprostrze rozwiązanie znajdzie na końcu jak przebrniesz przez jakieś bagno :D
uwazaj bo nota mozna latwo uceglic... szukaj jako insane chip
acha... a w jakimś zrozumiałym języku ?
acha... a w jakimś zrozumiałym języku ?
Inaczej zbrickować (zapożyczenie-spolszczenie). Doprowadzić tel/cokolwiek do stanu nieużyteczności
RobertMiernik
09-08-2014, 19:19
Dzięki za ostrzeżenie, nie zamierzam więcej aktualizować tego telefonu.
To telefon samochodowy (Janosik i takie tam), potrzebowałem zainstalować aplikację, która wymaga roota stąd kombinowanie.
Przypuszczam, że oprócz aktualizacji aplikacji, z których korzystam więcej nic na nim robił nie będę, bo nie używam go już inaczej niż tylko do janosikowania...
Ja używałem akurat trochę innego oprogramowania do wgrania root'a, ale to już inna bajka.
Co do zbrick'owania telefonu - to trzeba mieć naprawdę ogromne "szczęście", żeby udało się to komuś zrobić.
Ja już parę razy miałem "sytuację krytyczną", gdy telefon nie wstawał, ale wówczas wystarczyło wgrać od nowa rom z poziomu ODIN'a i dalej śmigał.
Nawet na Samsung'owego KNOX'a już znaleziono radę, więc moim zdaniem nie ma się co bać - a możliwości jakie to daje są ogromne...
RobertMiernik
09-08-2014, 23:06
No właśnie, te możliwości jakoś do mnie nie przemawiają - są jakieś inne z wyjątkiem instalacji 'lewego' oprogramowania i usuwania wrzuconych przez operatora śmieciowych aplikacji i głupich gierek?
Podkręcanie procesora, podkręcanie pamięci RAM, wgrywanie Custom Romów, Modowanie, tworzenie własnych romów (dla zaawansowanych), zdejmowanie zabezpieczeń z już zainstalowanych apk (Lucky Patcher)...
RobertMiernik
09-08-2014, 23:47
Dzięki.
Czyli ogólnie hardcore ;)
nie dla mnie...
Co Robert na myśli "lewego"?
RobertMiernik
10-08-2014, 00:08
W sensie, ktoś kupuje, potem wrzuca do sieci a kolejni instalują bez kupowania. Lewe = pirackie.
Dzięki za ostrzeżenie, nie zamierzam więcej aktualizować tego telefonu.
Niestety problem może być wywołany przez kilka różnych czynników (piszę z osobistego doświadczenia [emoji12]) , np. np. przez przywrócenie telefonu do ustawień fabrycznych, flashowanie Rom'ów bez odpowiednich zmian itp. (a od rootowania to już tylko krok).
Chociaż problem jest tak znany, że to jest mało prawdopodobne, jeśli czyta się zanim klika :)
Dla mnie root potrzebny jest choćby dla "pełnego" działania Titanium Backup - (chyba) najlepszego programu do robienia kopii zapasowych na Adku.
(o widzisz - kolejny "za" dla root'a).
Tak jak wcześniej napisano, "lewe" programy to takie, które ktoś najpierw pobrał, potem udostępnił plik .apk innym, aby mogli zainstalować.
Producenci oprogramowania bronią się przed tym różnymi sposobami - jedni lepiej, drudzy gorzej, większość da się jednak obejść np.: dzięki Lucky Patcher.
RobertMiernik
10-08-2014, 00:25
Na szczęście nie potrzebuję aż tak drastycznych kroków.
Nowy rom mógłby mnie przyciągnąć tylko jakimś zbajerzonym interfejsem ale nie mam czasu przeglądać, więc raczej mnie nic nie skusi.
Aplikacje, z których korzystam kosztują nie więcej niż 20-30 zł więc biorąc pod uwagę, że od kiedy istnieje market kupiłem ich może ze dwadzieścia, to też nie jest problem.
Backup mam w chmurze - kontakty, zdjęcia, smsy, rozmowy - nic innego nie potrzebuję a wszystko akurat gratis.
Mówiąc backup, miałem na myśli wszystkie aplikacje, ale skoro ich nie potrzebujesz to ok.
Nie ma co namawiać.
Dużo osób root'uje swoje smarty choćby ze względu na nawigację (bo ta od Google nie jest zbyt wysokich lotów), ale jeśli ktoś się w to nie chce bawić to rozumiem.
Robert, mini21 i pozostali, to jak jest w końcu z Wami? Można piracić czy nie? Można mieć lewego Photoshopa czy Lightrooma? No gdzie tam, złodziej tylko ma. Czy można kraść komuś zdjęcia z bloga czy ze strony? Nie można, bo to złodziej i zaraz pojawi się wątek na forum o krzywdzie. Ale jak kradnie się pracę programiście, to jest ok? K..., co za hipokryzja.
Nie raz już pisałem, że m.in. tu na forum jest bułkę przez bibułkę, żale i płacze, a z drugiej strony takie historie jak root + lewe apki. Obrońcy narodu, patriotyzmu i swojego zawodu.
Wiesz docxxx - ale po co zmieniasz temat?
Po co zaczynasz dywagacje dot. moralności użytkowników Androida?
Czy ktoś o to pytał?
Sorry, ale znów zaśmiecisz wątek bez potrzeby - jeśli chcesz nad tym porozważać, to załóż osobny wątek.
A co do tematu - niestety, jest jak jest i jeśli można, to korzysta się z "furtki" jaką daje nam Android.
Sądzę, że programiści tworzący .apk'i świetnie zdają sobie z tego sprawę i mimo wszystko tworzą dalej.
Są oczywiście wersje "Lite" itp., czyli okrojone wersje "testowe" zachęcające do późniejszego kupienia i kto czuje się w moralnym obowiązku, niech kupuje.
Wiem, że wiele osób narzeka na nielegalnego PS'a, ale póki żyjemy w kraju (przynajmniej ja) w którym liczy się grosz do grosza i zamiast kupić apk'e za 10 zł wolę iść i kupić 10 kajzerek i paczkę żółtego sera tak będzie (dobra, to był dziwny przykład).
RobertMiernik
10-08-2014, 09:58
Można piracić czy nie? Można mieć lewego Photoshopa czy Lightrooma? No gdzie tam, złodziej tylko ma. Czy można kraść komuś zdjęcia z bloga czy ze strony? Nie można, bo to złodziej i zaraz pojawi się wątek na forum o krzywdzie. Ale jak kradnie się pracę programiście, to jest ok? K..., co za hipokryzja.
Nie wiem skąd pomysł, że piracę, jak właśnie napisałem, że mnie ta 'zaleta' rootowania, nie interesuje.
Co więcej płacę (czasem oczywiście, nie to że zawsze ;p) za dobre oprogramowanie, które jest darmowe ale ma opcję 'donate'. Jeśli coś jest naprawdę rewelacyjne, to i za darmowe można zapłacić (kingo root android).
Nawet 'nielegalną' aplikację, dla której potrzebowałem roota kupiłem (8,5USD jak byś potrzebował to wiedzieć).
(niech to będzie ostatni offtop dotyczący piractwa w tym wątku, chcesz pogadać - załóż nowy i wyślij linka na PW, obiecuje odpowiedzieć)
Celeborn
10-08-2014, 10:15
A co ma root do piracenia?
Czasami tak jest, że najprostrze rozwiązanie znajdzie na końcu jak przebrniesz przez jakieś bagno :D
Jakie?!
To skrot myslowy od najprostsze ostrze :twisted:
Robert, mini21 i pozostali, to jak jest w końcu z Wami? Można piracić czy nie? Można mieć lewego Photoshopa czy Lightrooma?
Oczywiscie, ze mozna. jestem jak najbardziej za.
Jedna rzecz, zwróciłem się do Roberta i kolegi mini21 personalnie wyłącznie w kontekście zadania pytania. Nic do Was nie mam. Chodzi mi tylko o to, ze w jednym wątki każdy pirat to złodziej, w innym jeden drugiego pyta roota celem zainstalowania lewej apki.
Nic mi do tego, samemu pewnie zdarzyło mi się pracować na dziwnym sofcie, ale nie róbcie z siebie świętszych od papieża.
RobertMiernik
11-08-2014, 22:53
Ale kto pyta o roota, żeby zainstalować lewą apkę?
docxxx, odpowiedz na pytanie
A co ma root do piracenia?
Jak zawsze omijasz niewygodne pytania.
Któryś z was o tym napisal
docxxx, odpowiedz na pytanie
Jak zawsze omijasz niewygodne pytania.
W sensie, ktoś kupuje, potem wrzuca do sieci a kolejni instalują bez kupowania. Lewe = pirackie.
Hmm, może Robert o tym pisal
Docxxx root potrzebny jest najczęściej do pełnego działania niektórych aplikacji - jeszcze się nie spotkałem by był potrzebny do "piracenia".
Ja jakiś czas temu kupiłem żonie modecoma xino (prosto od producenta, żeby nie bylo), który z miejsca miał roota to znaczy ze kupiłem piracki telefon? ;-)
Wysłane listem w butelce
Hmm, może Robert o tym pisal
docxxx nie dość, że nie czytasz z należytą uwagą, to jeszcze na podstawie tego wyciągasz jakieś wydumane wnioski. Do tego nawet nie chce Ci się cofnąć o kilka postów, żeby zobaczyć, kto i w jakim kontekście użył słowa piracenie. Rober napisał jak poniżej.
No właśnie, te możliwości jakoś do mnie nie przemawiają - są jakieś inne z wyjątkiem instalacji 'lewego' oprogramowania i usuwania wrzuconych przez operatora śmieciowych aplikacji i głupich gierek?
Gdzie tu widzisz informacje o tym, że chce zainstalować lewe (pirackie) oprogramowanie?
Potem nawet Robert to starał się wyjaśnić, ale też jak widać Ci umknęło.
Ja dzięki zrootowaniu nexusa 5 wydłużyłem żywot baterii ponad dwukrotnie (greenify). Przy korzystaniu z telefonu jako telefonu (głównie dzwonienie i smsy, mail i odrobina web) wystarcza na dwa-trzy dni.
Na początku przez noc zżerało 30% baterii teraz 3-4%. Inną dużą zaletą jest możliwość zainstalowania np. gravitybox i sprawienie by telefon wyglądał i zachowywał się tak jak ja sobie życzę a nie jak wymyślił producent.
"root"owanie androida może znacznie zmniejszyć bezpieczeństwo telefonu, o tym też warto pamiętać.