PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zaczac blyskac?

borysek01
08-08-2014, 21:26
Wiec tak. Posiadam dosyc sredni sprzet, a bo D5000. Z tego co wiem, to body nie posiada CLS, cokolwiek by to nie znaczylo w blyskaniu. Nigdy lampy w łapie nie miałem, nigdy lampy nie używałem. Ale czasami mi jednej czy iluś tam brakuje, więc czas coś zakupić.

Lecz....
Czy na D5000, mogę założyć lampę na body i będzie działać bezproblemowo bez ściagania?
Jeżeli po upadku aparatu lampa wbudowana przestała błyskać, czy to będzie sprawiało jakiś problem?
Czy na D5000 mogę wyzwalać lampę (bez CLS) na dystans? Jeżeli nie, lepiej kupić wyzwalacz radiowy czy drugą lampe?

GonzoG
08-08-2014, 21:31
1. Cokolwiek ze stopką ISO (czyli nie do starszych Sony) będzie działało. A jak będzie jeszcze z TTL, to nawet będzie sama odbierała moc.
2. Może być problem. Więcej dowiesz się zakładając lampe na aparat.
3. Możesz ale potrzebujesz lampy/wyzwalacza na aparacie. Inaczej tylko radio.

borysek01
08-08-2014, 22:07
Czy powinienem kupić lampę systemową, czy może mogę złapać się za jakiegoś Nissina czy Yongnuo? Czy to sprawia różnicę w wyzwalaniu jeśli lampa nie jest firmy Nikona? Co polecasz osobiście? Jaką lampe powinienem kupić do zdjęc portretowych i ewentualnie imprez we wnętrzach?

r_m
08-08-2014, 23:13
Kilka dni temu było dokładnie takie samo pytanie, wyszło, że Metz 52 ;)

borysek01
08-08-2014, 23:14
Kilka dni temu było dokładnie takie samo pytanie, wyszło, że Metz 52 ;)

Czym taki Metz 52 może się różnić od lamp systemowych? Mocą, prędkością, zasięgiem? Czy przy zakupie radiowego nadajnika każda lampa będzie działać?

r_m
09-08-2014, 00:17
... obudową, funkcjami, sposobem obsługi, wyglądem, zapachem
W to ostatnie musisz uwierzyć na słowo, cała resztę możesz sprawdzić na stronie dowolnego sklepu, i oczywiście na stronach producentów.
Niektóre nadajniki nie chcą pracować z niektórymi lampami, ale głównie dotyczy to starszych modeli. Spokojnie możesz przyjąć, że jeśli kupisz lampę, to zadziała z wybranym nadajnikiem, oczywiście jak już wybierzesz zestaw lepiej zapytać na forum o opinie już o konkretnym sprzęcie.

borysek01
11-08-2014, 12:13
W takim razie podstawowe pytanie, jaka lampa (tylko jedna) żeby błyskać tylko i wyłącznie z poziomu aparatu?

GonzoG
11-08-2014, 12:20
W takim razie podstawowe pytanie, jaka lampa (tylko jedna) żeby błyskać tylko i wyłącznie z poziomu aparatu?

Metz 52 AF-1
Metz 58 AF-2
Nikon SB-700
Nikon SB-910

borysek01
11-08-2014, 16:20
Metz 52 AF-1
Metz 58 AF-2
Nikon SB-700
Nikon SB-910

Głównie na wnętrza i doświetlanie portretów, która by była najlepsza? Różnica w cenie jest, a na samych lampach sie nie znam więc nie potrafię porównać.

r_m
11-08-2014, 16:22
Najdroższa.
Tylko czy potrzebujesz aż tak dobrego, profesjonalnego sprzętu aby od czasu do czasu zrobić kilka zdjęć?

borysek01
11-08-2014, 16:24
Nie potrzebuje dobrej, profesjonalnej lampy. To będzie moja pierwsza lampa błyskowa, chcę coś amatorskiego na czym będę mógł się nauczyć świecić. Lampa nigdy nie będzie ściągana raczej, bo moje body nie ma CLS a wyzwalaczy nie mam zamiaru kupować.

Ned Stark
11-08-2014, 16:55
Bierz najtańszą. Na zdjęciach nie będzie tego widać.

myrele
11-08-2014, 17:00
Bierz najtańszą. Na zdjęciach nie będzie tego widać.

Racja, ale mimo wszystko ja bym dolozyl do tego koniecznie TTLa.
Robiac na imprezach zdjecia tylko na na manualu bedzie malo komfortowo.

Ned Stark
11-08-2014, 17:07
W tych lampach, które wypisał Gonzo są Metzy z TTL.

GonzoG
11-08-2014, 17:35
Głównie na wnętrza i doświetlanie portretów, która by była najlepsza? Różnica w cenie jest, a na samych lampach sie nie znam więc nie potrafię porównać.

Najlepsze - Metz 76 MZ-5....

Jako lampa ogólnego użytku - najlepiej wypada Metz 52 AF-1. Jest mocniejsza od SB-910 i nie ma tylko jednej jej funkcji - automatyki własnej, czyli gdy to lampa sama, dobiera moc (nie mylić z TTL, gdzie to aparat dobiera moc lampy).
Do tego można bez problemów robić zdjęcia na imprezach, czy w nocy przy wysokim ISO, bo Metze schodzą z mocą bardzo nisko - 52 AF-1 do 1/512, 58 AF-2 do 1/2048 , gdzie lampy Nikona tylko do 1/128, co przy mocy SB-910 czasami bywa za dużo.

Jak w grę wchodzi robienie zdjęć przy krótkich czasach (krótsze od 1/250 lub 1/320 w zależności od aparatu) - SB-910, bo w tym trybie jest wyraźnie mocniejsza od Metza.

----------------
Edit:
Zapomniałem, że tu chodzi o D5000 - ten aparat nie może robić zdjęć z lampą przy czasach krótszych niż 1/200s, więc w sumie jedyna wyraźna przewaga lamp Nikona nie ma znaczenia.

borysek01
11-08-2014, 21:43
Najlepsze - Metz 76 MZ-5....

Jako lampa ogólnego użytku - najlepiej wypada Metz 52 AF-1. Jest mocniejsza od SB-910 i nie ma tylko jednej jej funkcji - automatyki własnej, czyli gdy to lampa sama, dobiera moc (nie mylić z TTL, gdzie to aparat dobiera moc lampy).
Do tego można bez problemów robić zdjęcia na imprezach, czy w nocy przy wysokim ISO, bo Metze schodzą z mocą bardzo nisko - 52 AF-1 do 1/512, 58 AF-2 do 1/2048 , gdzie lampy Nikona tylko do 1/128, co przy mocy SB-910 czasami bywa za dużo.

Jak w grę wchodzi robienie zdjęć przy krótkich czasach (krótsze od 1/250 lub 1/320 w zależności od aparatu) - SB-910, bo w tym trybie jest wyraźnie mocniejsza od Metza.

----------------
Edit:
Zapomniałem, że tu chodzi o D5000 - ten aparat nie może robić zdjęć z lampą przy czasach krótszych niż 1/200s, więc w sumie jedyna wyraźna przewaga lamp Nikona nie ma znaczenia.

Dziękuje serdecznie. Lepszej odpowiedzi sobie wymarzyć nie da. Mawiasz że Metz 52 AF-1 sama dobiera moc, a co jeśli mój aparat D5000 posiada TTL? (Jeżeli ma, bo się nie orientuje) Czy ta funkcja to ma jakiś sens w tym przypadku skoro samo body potrafi dobrać moc?

Myśląc już przyszłościowo, pod względem faktu że body nie posiada CLS a wyzwalacza nie zakupiłem - jak błyskać z założoną lampą żeby to jakoś wyglądało? Czy się po prostu nie da i ten wyzwalacz jest mi potrzebny? A możę jakiś softbox przenośny na lampe?

GonzoG
11-08-2014, 22:02
Dziękuje serdecznie. Lepszej odpowiedzi sobie wymarzyć nie da. Mawiasz że Metz 52 AF-1 sama dobiera moc, a co jeśli mój aparat D5000 posiada TTL? (Jeżeli ma, bo się nie orientuje) Czy ta funkcja to ma jakiś sens w tym przypadku skoro samo body potrafi dobrać moc?

Czytaj uważnie:

(...) Jest mocniejsza od SB-910 i nie ma tylko jednej jej funkcji - automatyki własnej (...)

I tak, ma te funkcja sens i to duży, tylko trzeba umieć z niej korzystać.

Myśląc już przyszłościowo, pod względem faktu że body nie posiada CLS a wyzwalacza nie zakupiłem - jak błyskać z założoną lampą żeby to jakoś wyglądało? Czy się po prostu nie da i ten wyzwalacz jest mi potrzebny? A możę jakiś softbox przenośny na lampe?
Do zdalnego błyskania nie trzeba ani CLS, ani wyzwalaczy radiowych.
A o błyskaniu jedną lampą już nie jedną książkę napisano, więc metod są dziesiątki, jak nie setki.

borysek01
13-08-2014, 12:38
Witam pownie. Lampa już zakupiona, zdecydowałem się na 52 AF-1. Wszystko pięknie i ładnie, ale od czego rozpocząć nauke z błyskaniem? Macie do polecenia jakieś książki? Czy może to nie jest takie trudne? Najbardziej zależy mi na błyskaniu w plenerze (nie posiadam CLS ani drugiej lampy dlatego z pozycji aparatu) by doświetlić twarz. Czy powinienem kupić jakiś softbox typu:

http://www.shutterbug.com/images/archivesart/1007roundup02.jpg

czy możę lepiej zainwestować w radio i nie strzelać na wprost, nawet z tym dyfuzorem?

r_m
13-08-2014, 12:43
by doświetlić twarz
to coś innego niż
nie strzelać na wprost, nawet z tym dyfuzorem

Jeśli chcesz nieco "zmiękczyć" światło z aparatu, by lekko doświetlić twarz, możesz założyć dyfuzor, im większy tym "miększy" efekt.
Jeśli chcesz poświecić z boku, musisz jakoś wyzwolić lampę, na czymś ją postawić, i przy okazji możesz zmienić rodzaj światła zakładając jakiś modyfikator (parasolka, softbox itd).

borysek01
13-08-2014, 12:53
I tutaj nachodzi moje pytanie, czy "zmniękczone" światło na wprost będzie dobrze wygladało? Czy jednak strzelanie od boku to mus?

GonzoG
13-08-2014, 13:58
I tutaj nachodzi moje pytanie, czy "zmniękczone" światło na wprost będzie dobrze wygladało? Czy jednak strzelanie od boku to mus?

To zależy co kto lubi. Jedni wolą z boku, jedni z góry, a inni od przodu.
Bardzo fajny efekt uzyskuje się używając ringów - np. RoundFlash

raf1313
13-08-2014, 15:48
Na dobry początek polecam książkę Bryana Petersona-Lampa blyskowa bez tajemnic.Fajnie wszystko jest tam opisane na przykładach jak używać zewnętrznej lampy .

borysek01
13-08-2014, 22:06
Jedni wolą z boku, jedni z góry, a inni od przodu.

No rozumiem, sugerujesz że błyskanie to gust o którym się nie dyskutuje. Od przodu można z sanek, jednak od góry i od boku trzeba lampe ściągać. W takim przypadku muszę kupić jakiś kabelek czy nawet radiowy wyzwalacz by D5000 wysyłało sygnał, prawda? I stąd moje pytanie, czy powinienem jednak zainwestować w statyw+radio czy jednak kupić coś takiego jak ten RoundFlash i błyskać z sanek w plenerze?

nikoniarz
13-08-2014, 22:34
Od przodu można z sanek, jednak od góry i od boku trzeba lampe ściągać.

Jeśli lampa ma obracany palnik to można z sanek. Chyba, że chodzi Ci o coś innego...

borysek01
13-08-2014, 22:40
Jeśli lampa ma obracany palnik to można z sanek. Chyba, że chodzi Ci o coś innego...

Obracany palnik jest, zgadza się. Ale chodzi tutaj o zdjęcia w plenerze, na dworze, na otwartej przestrzeni. Chciałbym dopalać portrety, delikatnie.

GonzoG
13-08-2014, 23:22
Obracany palnik jest, zgadza się. Ale chodzi tutaj o zdjęcia w plenerze, na dworze, na otwartej przestrzeni. Chciałbym dopalać portrety, delikatnie.

Wszystko zależy jak chcesz doświetlać. Sposobów i technik są dziesiątki - modyfikatory/dyfuzory, blendy, parasolki, zdalnie, itp, itd.

Najpierw użyj tego co masz i naucz się w ogóle używać lampy, bo już samo zapanowanie nad światłem lampy na body nie należy do łatwych.
Jak to Ci się uda - czyli będziesz wiedzieć, co i jak ustawić, aby uzyskać ściśle określony efekt, to przyjdzie czas na myślenie nad tym jak to światło porządnie modyfikować do portretów.