PDA

Zobacz pełną wersję : N35-70/2.8 D - zoom blokuje na 58mm

CzarekN
08-08-2014, 15:29
Witam

To mój pierwszy post na tym forum, więc jeżeli temat się już wcześniej pojawił to proszę o wskazanie i zamknięcie wątka. Moje szukanie niestety nic nie wskazało.

Posiadam powyższy objektyw (zakupiony z F90x) od roku 2005 i zawsze dzielnie się sprawdzał. Zestaw zakupiony, gdyż poprzedni sprzęt na recznym fokusie i moje umiejętności nie wystarczały, aby wyostrzać i nadążać za córeczką, która zaczeła własnie biegać.
Obiektyw używany raz bardziej, inny raz mniej inensywnie, jednak nigdy nie zaliczył upadku, lub mocniejszych uderzeń.
W zeszłym roku nadszedł w końcu czas na zmiany (F90x - odmówil posłuszeństwa) i pojawił się D7000 (moja pierwsza cyfrowa lustrzanka). Obiektyw który posiadam do tej zacnej maszynki to Sigma 17-50/2,8. Od jakiegoś czasu rozważam poszerzenie stajni o obiektyw do portretu (tzn. ogniskowa ok 100mm), przegladałem troche to forum i analizowalem 24-70 - bardzo drogi, 85/1,8g - stalka itd, itp.).
Ja głupi...
Natknąlem się w necie na ciekawy obiektyw 35-70/2,8 (70mm na DX to 105 mm - więc do portretów jak najbardziej ok), oceniany jako bardzo ciekawa i przyzwoita konstrukcja.
Na dodatek ... ten ktory już posiadam!
Poczytałem troche o problemach z klejem, flarami itd, itp
Założylem więc wczoraj obiektyw na puszke i wykonałem kilka zdjęć próbnych, poswieciłem od strony bagnetu, sprawdziłem luzy.
Chyba nie jest źle, choć wydaje się nie do końca trafiać z AF (ach ta cyfra - rozpieszcza człowieka).
To co jednak mnie zaniepokoilo to fakt, ze w informacjach do zdjęcia podawana jest max. ogniskowa 58mm, tzn, przy maksymalnym zbliżeniu. Posiadam więc faktycznie obiektyw o ogniskowych 35-58mm.
Wczesniej podczas pracy z F90x takie informacje dostępne nie były, wiec nie jestem w stanie powiedzieć kiedy ten problem mógł się pojawić.
58mm to dla mnie troche mało zwżywszy na apetyt w okolicach 100mm i posiadaną Sigme 17-50.
Czy jest tu na forum ktoś kto przechodził podobny temat, lub miejsce (Warszawa/okolice), gdzie mogę oddac obiektyw w fachowe ręce?

Pzdr

Czarek

124miko
08-08-2014, 15:41
W Łodzi marcin_G z naszego forum.

CzarekN
12-08-2014, 22:14
W Łodzi marcin_G z naszego forum.

124miko, dzięki za info. Juz napisałem do Marcina_G z prośba o poradę.
Czy nikt inny nie miał podobnego problemu?

Pzdr Czarek

marcin_G
17-08-2014, 19:57
Czarku, oto jestem :)
Jeśli pierścień zooma przesuwa Ci się w całym zakresie, czyli 35-50-70, to z ogniskowymi jest wszysko OK: na "35", gdy obiektyw jest najdłuższy, masz ogniskową 35mm, na "50" masz F=50mm i na "70" (gdy jest najkrótszy) masz 70mm, tak jak chciał producent.
Co do błędnego wskazywania ogniskowej w exifie: czy na ogniskowych 35mm i 50mm exif podaje poprawne wartości?

deep
17-08-2014, 20:49
Kiedyś miałem sztukę "mocniej" użytkowaną i dostała luzu na zoomie i się przycinał właśnie na jakiejś ogniskowej, chyba na 70mm czyli na najmniejszej wielkości szkła.

CzarekN
18-08-2014, 19:26
Czarku, oto jestem :)
Jeśli pierścień zooma przesuwa Ci się w całym zakresie, czyli 35-50-70, to z ogniskowymi jest wszysko OK: na "35", gdy obiektyw jest najdłuższy, masz ogniskową 35mm, na "50" masz F=50mm i na "70" (gdy jest najkrótszy) masz 70mm, tak jak chciał producent.
Co do błędnego wskazywania ogniskowej w exifie: czy na ogniskowych 35mm i 50mm exif podaje poprawne wartości?

Czesc Marcin

Dzieki za odzew, sprawdze dzisiaj co wskazuje aparat jezeli zoom bedzie na 35/50. Na maxa wsuniety wskazuje 58mm.

Pzdr

Czarek

marcin_G
18-08-2014, 21:40
A czy na maxa wsunięty daje się wsuwać aż do pozycji "70"?
Chyba mam pomysł co mu dolega.... Ale to na razie przypuszczenia....

CzarekN
18-08-2014, 21:52
Sprawdziłem i niestety... Na 35 i 50 exif pokazuje ok, natomiast na max pokazuje 58. Widać też, ze obiektyw nie jest schowany do końca (w połowie drogi pomiędzy 50 i 70 mówi stop). Marcin, co masz na myśli mówiąc, że chyba wiesz?
Pzdr Czarek

124miko
18-08-2014, 22:27
?..Marcin, co masz na myśli mówiąc, że chyba wiesz?
Pzdr Czarek

Po dzisiejszym nudnym dniu wywołałeś uśmiech na mojej twarzy :-)

marcin_G
19-08-2014, 19:24
Na mojej też.
Czarek, Naprawiałem już kilkanaście (-dziesiąt?) tych zoomów i mniej więcej pamiętam jak wyglądają jego "wnętrzności". Jeśli tuleja zooma nie daje się "wcisnąć" aż do pozycji "70 mm" to prawdopodobnie blokują się prowadnice wariatora (cokolwiek by to dla Ciebie oznaczało). Jeśli chcesz, możesz obiektyw wysłać do mnie i powinienem go uleczyć. W sprawie szczegółów pisz na PW.
pozdrówko!

CzarekN
19-08-2014, 23:17
Marcin
Pw poszło.
Czarek

CzarekN
03-09-2014, 16:13
Chcialbym tu na forum, bardzo podziękować Marcinowi_G za okazaną pomoc.

Macin, dziękuję, obiektyw otrzymałem od Ciebie naprawiony, wyczyszczony i można powiedzieć po porządnym przeglądzie. Myślę, że bedzie mi służył jeszcze przez wiele lat.

Fajnie, że sa osoby, którym się jeszcze chce !!!

Pozdrawiam

Czarek