Zobacz pełną wersję : Gumowa zaślepka portu USB D700
Witam, czy może mi ktoś powiedzieć gdzie w Polsce kupię zaślepkę portów (m.in. usb i hdmi) do Nikona D700? Ew. jak profesjonalnie nazywa się ten element bym mogła zgooglować zapytanie..
Chciałabym go wymienić na własną rękę - widzę pod odklejającą się gumą, że to kwestia odkręcenia dwóch śrubek.
z góry dziękuję
Karolina
kupisz w serwisie. wysla Ci to listem po wplacie na konto.
czy to te 2 śrubki pod gumą przy przełączniku M/C/S ? mam ten sam problem .. guma spuchła i wyłazi, a że jest cholernie duża bardzo przeszkadza otwarta..
mam to samo w d300 te klapki sa genialne a wymiana super problematyczna ale z 2 strony odrazu 2 gumy ma sie nowe
Mi akurat odklejają się te gumy pod którymi umieszczone są owe 2 śrubki, więc wymiana zajęła mi jakąś minutę.
Zamówiłam zaślepkę na ebayu, z kosztami przesyłki wyszło 11$, dokładnie tu (http://www.ebay.com/itm/New-Replacement-Part-for-NIKON-D700-Terminal-HDMI-USB-DC-IN-Rubber-Cover-Lid-Cap-/181189531921?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item2a2fbcd911) - jakościowo ok, całkiem ładnie siedzi. Można kupić jeszcze taniej.
a jak już się dostanie te gumy to sa jakieś specjalne kleje do tego? jak w 24-70 odłaziła guma to ze złości zacząłem kleić kropelką.. ale i tak była za duża - rozciągnięta i kiepsko to wyszło.. na szczęście przy okazji jak wysłałem do serwisu D800 z tym obiektywem to zlitował się pewnie serwisant bo przyszedł obiektyw z nowymi gumami :)
Jak zakleisz kropelką, a, odpukać, coś się stanie z aparatem i trzeba będzie go rozkręcić do naprawy to będzie problem z oderwaniem tego. Wydaje mi się, że muszą mieć jakieś specjalne elastyczne kleje, które w razie usterki można odkleić. Na ebayu widziałam, że sprzedają gumy z podklejoną taśmą dwustronną, ale nie brzmi to za solidnie.
Jak rozkminisz co to za klej i gdzie można go kupić daj znać:)
jakiś czas temu wymieniałem zaślepkę portów USB I HDMI. Zamówiłem ją w serwisie Nikona. Aby wymienić pow. zaślepkę należy odkleić część gumową z napisem FX - to chyba już wiesz .
Za obydwie gumy w NP zapłaciłem z wysyłką pobraniową 124,64 zł
Guma frontowa z napisem FX przychodzi z oryginalnie naniesionym klejem - wystarczy zerwać folię ochronną i nakleić - trzeba tylko wyczyścić i odtłuścić ale tu koszt ok. 80 zł.