PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 70-300 Apo DG - nie działa AF

magdula87
08-08-2014, 12:42
Witam,
posiadam obiektyw taki jak w opisie tzn. Sigma 70-300 Apo DG, kupiona kilka lat temu do Nikona D40, nie miałam z nią większych problemów. W zeszłym tygodniu dostałam od męża nowe body D5200 i podpięłam ww. Sigmę i się okazuje że na AF obiektyw nie ostrzy (tak jakby silniczek wcale nie pracował). Na manualu działa, tzn. da się ustawić ostrość. Oczywiście podpięty do D40 też nie działa.
Dodam jeszcze, że obiektyw przeleżał jakiś czas w torbie, nikt nie miał do niej dostępu, więc na bank nie upadł.

Moje pytania:
- co mogło się zepsuć?
- ile to może kosztować, tzn. naprawa?
- czy jest sens to naprawiać?

GonzoG
08-08-2014, 14:27
Czyli padł silnik AF.

Naprawa raczej nieopłacalna, bo to koszt kilkuset zł.

magdula87
08-08-2014, 18:06
Tak właśnie myślałam, że nie będzie to opłacalne. Wcześniej przejżałam podobne wątki na forum.
GonzoG dziękuję za odpowiedź.

adam_n
11-08-2014, 20:56
Bzdura , proponuję poczytać
http://fotoblogia.pl/2009/10/12/jakie-obiektywy-pasuja-do-nikona-d40-d40x-d60-d3000-d5000
Nikon d40, a także d5200 nie będą współpracowały z tą sigmą gdyż wymaga ona silnika af wbudowanego w korpus. Sam obiektyw nie posiada żadnego silnika więc zdecydowanie takowy popsuć się nie mógł. Tylko jak to możliwe że niby wcześniej z d40 działał.... .

GonzoG
11-08-2014, 21:56
Bzdura , proponuję poczytać
http://fotoblogia.pl/2009/10/12/jakie-obiektywy-pasuja-do-nikona-d40-d40x-d60-d3000-d5000
Nikon d40, a także d5200 nie będą współpracowały z tą sigmą gdyż wymaga ona silnika af wbudowanego w korpus. Sam obiektyw nie posiada żadnego silnika więc zdecydowanie takowy popsuć się nie mógł. Tylko jak to możliwe że niby wcześniej z d40 działał.... .
Proponuję poczytać:
http://www.sigmaphoto.com/sigma-lens-char

szczególnie ciekawa jest pozycja:

70-300mm F4-5.6 APO DG Macro(Motorized)

A później zabierać głos.

adam_n
11-08-2014, 22:10
Podany link niestety nie działa, ale wierzę na słowo ze jest takowa sigma z silnikiem własnym. Piszac odpowiedź do powyzszych postów opierałem sie na własnych doświadczeniach (mam taką sigmę tj. dokładnie 70-300 ap dg na śrubokręt) a autorka pytania nie pisała nic o wersji z silnikiem, ale fakt praca z d40 raczej taką opcje wymusza. Cóź całe życie człowiek się uczy na tym forum. Pozdrawiam.

GonzoG
11-08-2014, 22:13
http://www.sigmaphoto.com/lens-chart-for-recently-discontinued-lenses

adam_n
11-08-2014, 22:30
To zestawienie niewiele wnosi do dyskusji bo w nim akurat nie ma omawianej sigmy, mniejsza o to, bo pogooglowałem troche i faktycznie gdzieś jakieś mtorized się pojawiały, ale to chyba jakaś niszowa kwestia bo bardziej wg mnie sławne były te sigmy z OS. Tak czy inaczej czuje się doinformowany . Pozdrawiam.

GonzoG
11-08-2014, 23:23
To zestawienie niewiele wnosi do dyskusji bo w nim akurat nie ma omawianej sigmy,
To masz kolejne
http://www.sigmaphoto.com/sigma-lens-chart
tak ciężko spisać jedno proste hasło w google ?? (http://lmgtfy.com/?q=sigma+lens+chart)

adam_n
11-08-2014, 23:28
Nie nie cięźko, w poprzednim poście napisałem że wszystkiego się (dzięki Tobie i google) dowiedziałem. Widać masz problemy ze zrozumieniem prostych tekstów a o czytaniu "między wierszami" to już nie ma mowy. Temat skończony.

Guciol
21-08-2014, 06:11
Wyczyść styki obiektywu alko izopropylowym. Sprawdź w jakim położeniu jest przelocznik AF, ktory znajduje sie blisko bagnetu.

magdula87
25-08-2014, 18:05
Przełącznik jest ustawiony na AF a z tym alkoholem spróbuję :)

magdula87
26-08-2014, 11:37
Zdobyłam taki alkohol. Niestety nie pomogło.
Chyba faktycznie padł silnik obiektywu - bo to obiektyw z silnikiem, o czym nie wspomniałam w pierwszym poście, przez co Panowie niepotrzebnie się sprzeczali.

Jacenty Z.
26-08-2014, 12:49
Przeleżał "jakiś czas", to znaczy jak długo - kilka tygodni, miesięcy czy lat? Czy przy czyszczeniu zauważyłaś, by styki obiektywu lub inne elementy były zaśniedziałe lub nosiły ślady rdzy (choć tej nie powinno raczej być, ale z praktyki wiem, że zdarza się też na rzeczach z założenia nierdzewnych)?

Można ew. jeszcze spróbować kilka razy delikatnie przestawić przełącznik AF/MF - może to on zaśniedział i odcina zasilanie. Pracę silniczka w tej wersji zdecydowanie powinno być słychać przy jakiejkolwiek próbie ostrzenia. Sprawdź jeszcze pozycję przełącznika zakresu ostrzenia "normal/macro". Ale, podobnie jak Koledzy, obawiam się raczej, że to silniczek:(

magdula87
26-08-2014, 13:01
Przeleżał kilka miesięcy, styki są czyste, nie ma śladu rdzy. Przełącznik działa ok. A właśnie pracy silnika nijak nie słychać, a chodził głośno.

Franc1966
19-11-2015, 15:03
Witam! Mam podobny problem z w/w obiektywem, po przełączeniu w tryb AF obiektyw nie działa ponadto wyświetla się komunikat o rozładowanej baterii. Po przełączeniu w tryb manualny komunikat o rozładowanej baterii znika. Czy ktoś spotkał się z podobnym problem i może znalazł rozwiązanie?

Obelix
19-11-2015, 17:13
Skoro wyświetla się wskaźnik baterii w trybie AF to albo silnik ma zwarcie, albo szlag trafił sterownik silnika. Te sterowniki nie są niczym zabezpieczone, więc uszkodzić go nie trudno. A i kupić nie problem, bo to koszt poniżej 50 zł. Zostaje tylko kwestia przelutowania.

Franc1966
20-11-2015, 15:01
Obelix masz może jakaś "stronkę" na której można kupić tego typu rzeczy?

Obelix
20-11-2015, 18:05
Bezpośrednio od Chińczyków, na Aliexpress.com. Z tym że zanim zacznie się szukać układu (modelu nie pamiętam, ale mogę to odkopać), warto sprawdzić silnik. W tych szkłach stosowany jest zwykły silniczek komutatorowy. Jeśli po odpięciu silnika objaw jest taki sam, to sterownik najprawdopodobniej będzie do bani. Przy okazji można sprawdzić sam silnik - na 3V powinien kręcić jak szalony.

moozgy
16-03-2018, 18:19
Witam.
Opiszę swoją przygodę na wypadek gdyby okazała się dla kogoś pomocna, bo sam przez kilka dni przeszukiwałem internet w poszukiwaniu informacji i niestety nie natknąłem się na nic co by mi pomogło rozwiązać problem.

Miałem problem z AF w obiektywie SIGMA 70-300 F4-5,6 DG MACRO przy współpracy z Nikon D5300.
Obiektyw zakupiłem na portalu aukcyjnym praktycznie nowy. Sprzedawca zapewniał mnie, że z jego D5200 autofocus działał. W połączeniu z moim D5300 niestety nie. Nie pomagały żadne zmiany ustawień, ani reset ustawień. Aktualizacji oprogramowania aparatu wolałem nie robić, bo posiadam kilka obiektywów Sigma, wszystkie działają, a słyszałem że po aktualizacji czasem jest z nimi problem.
Sprawdziłem obiektyw z D7200 znajomego - AF ostrzy jak należy. Dla wyjaśnienia dodam, że obiektyw posiada własny silnik i nie posiada napędu typu "śrubokręt". Podłączyłem do innego D5300, ale AF również nie działał, co wykluczyło wadę mojego body.
Podłączyłem tą Sigmę do D3300 - AF działa, co tylko potwierdziło, że problem może być specyficzny dla D5300.
Sprawdzałem wymienianą w poprzednich postach listę kompatybilności, i Sigma 70-300 F4-5,6 DG MACRO jest kompatybilna tak z D7200 jak i D3300 jak i D5300 - trudno się tu doszukiwać sprzeczności.

Skontaktowałem się z FOTO-SERVICE Gdynia http://www.foto-service.pl/ opisując mój problem i otrzymałem informację, że należy zaktualizować firmware w obiektywie i w tym celu mam wysłać do nich sam obiektyw i oni to przeprowadzą bezpłatnie.
Na zakupiony obiektyw nie posiadałem paragonu ani certyfikatu europejskiego czy innego dokumentu wymaganego przez Sigma Foto do wykonania bezpłatnej naprawy gwarancyjnej, pomimo to serwis wykonał aktualizację i odesłał mi obiektyw a ja poniosłem jedynie koszty przesyłki.
Oczywiście po aktualizacji AF w omawianym obiektywie działa jak należy z moim D5300.
Tu wielkie podziękowanie dla tego serwisu, bo poza tym że wykonał usługę bezpłatnie, uwinął się w ciągu 2 dni roboczych (nieszczęśliwie z weekendem pomiędzy, ale obiektyw wysłany w czwartek po południu, wrócił do mnie we wtorek rano, a do Gdyni wysyłałem go z Południa Polski - Nowego Sącza)
Jeśli ktoś spotka się z podobnym problemem i upewni się, że któryś obiektyw Sigma jest kompatybilny z body a pomimo tego nie działa prawidłowo, może warto sprawdzić z innym modelem body lub skontaktować się ze wspomnianym przeze mnie serwisem, z którego usług skorzystałem po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni.

artur0372
11-09-2018, 19:37
Spotkałem się z podobnym problemem. D3300+sigma 70-200mm F/2.8 APO EX DG MACRO II HSM.
Może to też być wina firmware czy to dotyczy tylko D5300?

Hancock55
11-09-2018, 20:23
Tak, to mozliwe ze wgranie nowszego oprogramowania pomoze. Tak jak wyzej bylo napisane jezeli dziala z innymi body to 99% pomoze aktualizacja.

Wysłane z mojego Redmi 5 przy użyciu Tapatalka

artur0372
12-09-2018, 12:05
Napisałem do Sigmy. Odpisali żeby wysłać obiektyw to go zaktualizują za darmo.
Obiektyw wysłany.

artur0372
14-09-2018, 13:45
12-go wysłany i już jest w moich rękach (po aktualizacji).
Brawo FOTO-SERVICE Gdynia :-)

ImprezyLive
09-10-2018, 11:55
Witam,
a czy ktoś posiada zdjęcie wersji na 'śrubokręt' i z własnym napędem ?
Bo mam wątpliwości, pożyczyłem obiektyw i z D5300 AF nie działa, oczywiście szukałem zdjęć i te które sugerują obecność 'śrubokrętu', są inne od obiektywu który trzymam w rękach, a serwis się upiera że to wersja na śrubokręt, sądziłem że z nr seryjnego są w stanie to stwierdzić.

OjTam
09-10-2018, 11:59
Popatrz na szkło od zadu strony. Wersja na wiertarkę ma dodatkową płaską "śrubę", służącą właśnie do przenoszenia AF.
Tu ją mniejwięcej na 11 widać:

https://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/nikkoresources/AFNikkor/AF70210mm/70210f4AFroy3.JPG
źródło (https://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/nikkoresources/AFNikkor/AF70210mm/70210f4AFroy3.JPG)