PDA

Zobacz pełną wersję : sesja online ze skypem

Carlos_lo
08-08-2014, 12:23
jestem dzis umowiony wieczorem z Ausrine na mala sesje (mozna z moich postow ja wyszukac), czy bylby ktos z doswiadczonych kolegow zainteresowany wzieciem udzialu w konferencji na skypie zeby wspolnie stworzyc, omowic, poprowadzic, modelke, swiatlo itp, warunki beda spartanskie, szczegoly troche pozniej jak beda chetni:)
pozdrawiam i czekam na odzew

Carlos_lo
08-08-2014, 23:59
no i po sesji :) dziekuje za odwiedzenie posta o szkoda ze nikt sie nie zglosil, moze nastepnym razem:) bede robic czesciej, zapraszam :)

RobertMiernik
09-08-2014, 00:41
za mało szczegółów podałeś ;]

Carlos_lo
09-08-2014, 01:10
w sumie wyszlo spontanicznie, rano zamiescilem posta, liczac ze ktos zapyta o szczegoly ktore byly na starcie male - miec skypa i czas od 20, pierwsze sliwki robaczywki, ja jestem zadowolony, przetestowalem swiatla, mozliwosci, komary... wiec teraz pozostaje mi troche obrobic z grubsza material i dostac feedback od forumowiczow

Jacek_Z
09-08-2014, 01:30
Ale gdzie w tym wszystkim są warsztaty? (bo w takim dziale umieściłeś temat)
Bo z tego co piszesz wynika, że potestowałeś swiatła itd - czyli to ty się uczysz?

Carlos_lo
09-08-2014, 01:41
tez sie ucze, idea byla zeby w oparciu o moj skromny sprzet moc okreslic co mozna z tym zrobic, aspekty techniczne, artystyczne, wymiana doswiadczen na zywo, szczegolnie, ze byla radosna dziewczyna chetna do wspolpracy - to chyba sa warsztaty?

Jacek_Z
09-08-2014, 02:16
Raczej doradztwo w kwestii twojej sesji foto. Bo z tego wynika, że ty nie prowadzisz warsztatów, a ci co chcą sobie popatrzeć to też ci nic nie poradzą, bo się sami chcą uczyć.
Nie sądziłeś chyba, że zwołasz grono fachowców, którzy będą cie naprowadzali co masz robić. Liczyłeś na to?
To co zaproponowałes ma sens, ale .. tylko dla ciebie. Co inni uczestnicy mieliby z tego "wyciągnąć" dla siebie? Ani twojej wiedzy nie posiądą, bo chyba jest skromna, ani zdjęć nie porobią. Co im po dziewczynie u kogoś w studiu. To tak jakby z YT sobie puścili backstage. Ale na YT to często są przy tym jakieś porady, podpatruje się fachowców itd.
Przemyśl to. Warsztaty mają coś dać forumowiczom.

Carlos_lo
09-08-2014, 07:01
rozwine mysl, bo faktycznie za malo szczegolow podalem: dzis sesja u mnie, 'jutro' u kogos innego, i wtedy inni sobie cos wyciagna dla siebie - ja np chetnie bym sobie popatrzyl, podpytal, a moze nawet doradzil :)
w jakim dziale sugerowalbys umieszczenie tego posta?

Jacek_Z
09-08-2014, 10:43
W dziale studio.
Chyba tam to przeniosę.

RobertMiernik
09-08-2014, 10:53
A widzisz, w ten sposób może miało by to sens - nie wiem jak wczoraj to wyglądało, ale jak będę miał chwilę to pewnie zaglądnę następnym razem.

Wady? W sumie jedna - z laptopa ani nie słychać ani nie widać...

- nie za bardzo wyobrażam sobie słuchanie/gadanie/zerkanie na laptopa w trakcie sesji. Żeby to zadziałało rozsądnie, trzeba by mieć kogoś kto łazi za tobą z laptopem albo oczywiście 'profesjonalny' system konferencyjny.

Dlatego ciekawy jestem jak wam wyszło ;]

Carlos_lo
09-08-2014, 11:01
W dziale studio.
Chyba tam to przeniosę.

super i dziekuje

Carlos_lo
09-08-2014, 11:11
Dlatego ciekawy jestem jak wam wyszło ;]

chodzi o efekt w postaci zdjec, czy technicznej transmisji?

kiedys pomagalem w ten sposob kolezance, ktora byla w innym kraju, postawila lapka na planie tak ze wszystko widzialem i moglem cos sugerowac, taka interaktywna sesja,
mysle ze zainspirowalem ciekawe wsparcie a moze nawet ludzie na forum beda 'blizsi' sobie, bo suche pisanie tekstu jest przyczyna niedomowien, nieporozumien itp

RobertMiernik
09-08-2014, 11:31
efektu transmisji, efekt w postaci zdjęć to druga sprawa ;)

Carlos_lo
09-08-2014, 11:39
robilem tez telekonferencje ze skypem, 3-4 osoby spokojnie, mozemy sprobowac jak chcesz samej telekonferencji, zalezy gdzie kto w swiecie siedzi i waskie gardlo na stykach

RobertMiernik
09-08-2014, 12:06
Nie, nie źle zrozumiałeś.
Konferencje na skypie to ja też robię, chodzi o to, że żeby to rozsądnie działało na laptopie trzeba siedzieć dość blisko niego, inaczej słabo słychać bo mikrofon w laptopie to dziurka wielkości szpilki (z tego powodu w swoim mam dwa, bo często używam telekonferencji i do szału mnie doprowadzała konieczność mówienia w stronę lewego ctrl, gdzie w poprzednim miałem mikrofon).

Chodzi o to, że ciężko mi sobie wyobrazić jak chodząc po studio z aparatem rozmawiam na skypie...

fafniak
09-08-2014, 12:23
rozwiązaniem jest mikroport i głośniki

RobertMiernik
09-08-2014, 12:27
Nom dokładnie, dlatego zastanawiam się jak to się udaje 'na czysto'.

Na następną sesję wpadnę jeśli mi tylko info podeślesz ;>

Carlos_lo
09-08-2014, 12:30
ok, moze jutro jak padac nie bedzie

Carlos_lo
09-08-2014, 12:32
ale generalnie w pomieszczeniu bez zadnych wspomagaczy slyszalem i mowilem normalnie, mic z lapka zbieral wszystko... khm... khm... facetime:)

Carlos_lo
11-08-2014, 09:55
probka z olkiem, jeszcze do konca nie obrobione,
mam pytanie: lepiej tlo wstawiac nowe czy prasowac w PS?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/08/tygysu7e-1.jpg
źródło (http://img.tapatalk.com/d/14/08/11/tygysu7e.jpg)
maly set http://londee.info/olek/

Carlos_lo
12-08-2014, 19:45
no dobrze, byla sesja, teraz pytanie czy znajda sie chetni na obrobke i porady po sesji czyli co mozna z tego jeszcze wyczarowac:)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/08/pegu4ehe-2.jpg
źródło (http://img.tapatalk.com/d/14/08/13/pegu4ehe.jpg)
fotki sa przed obrobka, lekko wykadrowane tylko zeby ze wzgledu na trudne warunki balaganu widac nie bylo :)
http://londee.info/ausrine_stud/

Carlos_lo
19-08-2014, 15:20
w sobote 23.08 bede w Bournemouth, ktos chetny na wieczor lub plener?

Carlos_lo
25-08-2014, 01:31
prowadze monolog, chyba przejde na bloga bo albo ja jestem niekomunikatywny albo ludzie nie chca dzialac wspolnie, moze to i dobrze

Jacek_Z
25-08-2014, 09:01
Przeczytaj ponownie moj post nr 7. Ta zabawa ma glownie sens dla Ciebie. Wiec ty jestes zainteresowany. A co to ma dac innym? Oni nie zrobia zdjec. A sesje i to zawodowe moga zobaczyc na YT.

Carlos_lo
25-08-2014, 09:27
w sumie ten post jest adresowany do poczatkujacych i chcacych kupic np speedlighty, softboxy, mozna zapytac i zobaczyc jak zachowuja sie i dzialaja w okreslonej sytuacji, jakie sa ustawienia itp. celem jest wykorzystanie mozliwosci technicznych z interaktywnoscia i wymiana doswiadczen, czy to da cos komus - zalezy od tego kogos; temat jest otwarty i rzucony jako haslo do dzialania, jak ktos ma czas i ochote do tej formy wymiany doswiadczen to moze korzystac, ja robie swoje dalej i ciesze sie z tego hobby :) tak czy siak dziekuje Panu Jackowi za odzew,

Sent from my iPhone using Tapatalk

marszull
25-08-2014, 13:29
Jacek ma racje. Taka sesja online jest bez sensu. Chyba ze by to byla sesja kogos doswiadczonego, ale takich sesji jest troche do obejrzenia w necie, jako backstage. Sa tez czasem interaktywne kursy na aerykanskich stronach, gdzoie kilka osob uczestniczy w kursie w realu, a reszta online. Nie pamietam teraz nazwy strony i nie moge znalezc w zakladkach ;(

Carlos_lo
26-08-2014, 09:47
po przespaniu tematow przyznam Wam troche racji Panowie :) wypijmy za bledy ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

marszull
26-08-2014, 11:34
za blendy ;)