PDA

Zobacz pełną wersję : Ostrzenie w ciemności - wspomaganie AF

dexone
07-08-2014, 23:45
Byłem wczoraj zdjęcia na imprezie salsowej, ale problemy sprawiało mi złapanie ostrości, bo na twarzach tancerzy było bardzo ciemno. Ani AF-C ani AF-S bez wspomagania zupełnie nie działały. Ostrzyło tylko ze wspomaganiem AF z lampy, ale to działa tylko na centralnym punkcie AF, a chcę używać zewnętrznych pól AF.

Mój wniosek jest taki, że muszę zadbać o lepsze wspomaganie AF, stąd dwa pytania:
1. czy są lampy (a jeśli, to jakie) które dają wspomaganie AF dla pól innych niż centralne? Czy skutecznie to działa? W szczególnośći, czy i jak działa z SB 700?
2. czy ktoś z Was używał lampek LEDowych (np. ring flasha do macro) świecących jako światło ciągłe do wspomagania AF? A jeśli tak, to jakie są efekty, zasięg, etc.

Zależy mi na tym, by takie wspomaganie działało super, bo w salsie dużo i szybko się dzieje, więc AF musi działać błyskiem ciupagi :-)

dzięki z góry za pomoc! :-)

madebyzosiek
08-08-2014, 08:11
Mam sb-910 i wspomaga mi AF z bocznych punktów, działa to sprawnie i szybko. Ale i tak najczęściej celuję centralnym i przekadrowuję.

tomek67
08-08-2014, 08:29
Wspomaganie z lampy działa także na bocznych punktach.
Niestety z nowymi jasnymi obiektywami 1.4-1.8 AF działa kiepsko.

GonzoG
08-08-2014, 09:19
Wszystkie lepsze lampy (Nikon, Metz, Nissin Di866) mają wspomaganie działające na wszystkich punktach, choć nie zawsze świeci ono odpowiednio szeroko.

SB-700 i SB-900/910, Metz 58 AF-2 oświetlają wszystkie punkty AF, ale boczne słabiej.

Lampy ring się nie nadają. One mają świecić blisko i równomiernie, co się wyklucza z dalekim zasięgiem.

dexone
14-08-2014, 21:22
Dzięki za pomoc.

Po przeszukaniu internetu, Waszych odpowiedziach i przeczytaniu kilku instrukcji wiem, że to od lampy zależy, na których polach AF działa podświetlenie. Wiem też, że w SB700 działa tylko jeden wiersz w poziomie i jedna kolumna w pionie tworząc krzyż. Żeby mieć podświetlenie wszystkich trzeba mieć SB910. Z Metzów tylko 58 AF-2 wspiera wiele pól, ale już nie podają dokładnie które będą działać a które nie. Nie sprawdzałem, ale domyślam się, że Yongnuo i podobne podświetlają tylko centralny punkt AF.

nikoniarz
16-08-2014, 22:19
domyślam się, że Yongnuo i podobne podświetlają tylko centralny punkt AF.

YN 468-II podświetla kilka punktów AF. Niestety ich pokrycie pozostawia sporo do życzenie- jest uzależnione od odległości ostrzenia oraz od modułu AF...