PDA

Zobacz pełną wersję : Druga karta i akumulatorek do D7100

RafaIski
07-08-2014, 10:01
Witam,

Mam okazję teraz w sobotę popstrykać zdjęcia na ślubie szwagierki. Oczywiście ma zamówionego zawodowego fotografa więc ja będę jako osoba, która będzie robiła zdjęcia raczej rodzinne.

Na tą chwilę posiadam kartę SanDisk Extreme Pro SDHC 16GB 95MB/s i nie ukrywam, że liczba zdjęć, które pomieści karta jest maława

Z racji tego, że body posiada wejście na dwie karty, zastanawiam się i oczekuję opinii czy dokupić drugą taką samą kartę czy może nieco tańszą z mniejszą prędkością i jaki to będzie miało wpływ.

Kolejne pytanie, jaki drugi akumulatorek kupić czy oryginalny nikon, czy jako drugi wystarczy tanszy zamiennik?

Pozdrawiam i liczę na rzetelne odpowiedzi :)

Jacol
07-08-2014, 10:05
Jeżeli kupisz wolniejszą to możesz stracić na fps jeżeli strzelasz seryjnie i zależy Ci na buforze.

Mam u siebie 2x 16GB extreme pro + 32GB extreme pro. Kiedyś na zawodach, musiałem zmienić 16Gb na jakąś zwykłą rezerwową i zapis zdjęć to była tragedia, ale karta też była bardzo wolna. Komfort pracy na kartach 95MB/s jest wysoki, lepszego nie ma i takie polecam, chociaż jeżeli kupisz jakiegoś Sandiska Extreme klasę niższego to też będziesz zadowolony moim zdaniem.