Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nowy komp, wątpliwości co do szybkości pracy...

yozz84
06-08-2014, 19:22
Kupiłem nowy stacjonarny komputer pod LR (aktualna wersja 5.6) - i5-4690K, Macho Rev.2, AsRock Z97 Pro4, DDR3 16GB 1600Mhz, SSD Plextor PX 256-M6s, Win 8.1 HP / OEM... dodatkowo wstawilem dysk który dostalem od Kroll OnTrack kiedys (na magazyn foto)

Procek gdy byl z automatu podkrecony na płycie do 4.4GHz to przy eksporcie do jpg 960px na długim boku 700 plików wieszał wszystko po zrobieniu 2 - 3% roboty...

Natomiast wróciłem póki co do standardowych ustawień UEFI i mam wątpliwości co do działania całości... bo eksport trwa dłużej niz na moim starszym juz laptopie... Wykorzystywana pamięc nie przekracza nawet 4GB, Sam LR bierze około 1GB Ramu w procesach windowsa... CPU jest wykorzystywany dość mocno - wiadomo, im lepszy procek dla LR tym lepiej... no ale miało być szybciej o około 30% od Dell L502x ze starym i7 na pokładzie i 8gb ramu, grzejącą się płytą/obudową, a tymczasem troche zawiedziony jestem i zastanawiam sie czy coś gdzieś nie blokuje pracy...

LR jest na SSD... pliki Catalog, RAW + XMP są na HDD... Export jest tymczasowy na pulpit win 8 na SSD... gdyz normalnie nie trzymam jpgów... eksport, zrzut na płytę/pendrive dla klienta i potem jpg-i do kosza

Moze jakies rady, wskazówki co do poprawienia szybkości pracy ? Czy wszystko jest ok?

Zrzuty podczas eksportu (już pod koniec 700 plików) z Menadżera zadań...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://s18.postimg.org/ei1hp0b2h/2014_08_06x18_51_52.png)

źródło (http://s18.postimg.org/6y8emyhvt/2014_08_06x18_52_04.png)

źródło (http://s18.postimg.org/e2q7vzp55/2014_08_06x18_52_30.png)

źródło (http://s18.postimg.org/xlut5cnwp/2014_08_06x18_53_03.png)

Kurtz
06-08-2014, 20:02
Jakie chłodzenie?
Ta sama wersja oprogramowania ( LR ) ?

Andrzej1974
06-08-2014, 20:31
eksport trwa dłużej niz na moim starszym juz laptopie... Wykorzystywana pamięc nie przekracza nawet 4GB, Sam LR bierze około 1GB Ramu w procesach windowsa... CPU jest wykorzystywany dość mocno - wiadomo, im lepszy procek dla LR tym lepiej... no ale miało być szybciej o około 30% od Dell L502x ze starym i7 na pokładzie i 8gb ramu, grzejącą się płytą/obudową, a tymczasem troche zawiedziony jestem i zastanawiam sie czy coś gdzieś nie blokuje pracy...

Dziwię się, że poszedłeś w RAM zamiast w CPU. Szczególnie przy obróbce w Lr. A to, że nówka i5+16 GB RAMu działa gorzej od "starego" i7+8GB RAMu to mnie wcale nie dziwi. RAM nie jest tak istotny w Lr jak CPU. Dla mnie w powyższej konfiguracji nie ma żadnych anomalii. Procek się poci (średnie wykorzystanie ponad 80%) a RAM sobie w tym samym czasie odpoczywa (średnie wykorzystanie ok 25%). Wąskim gardłem Twojego systemu jest CPU i tyle. I żadne czary mary raczej tego nie zmienią. Choć chciałbym się mylić...

docxxx
06-08-2014, 21:00
i5 < i7, więc gdzie tu zaskoczenie?

yozz84
06-08-2014, 21:52
w lapku było i7-2630QM i 8gb ramu na ddr2

ok, wiedzialem ze LR potrzebuje lepszego CPU, no ale sadzilem iz i5 nowszej generacji bedzie lepsze od i7 ze starszej... według porównać powinno byc jakies 20 - 30% lepiej... dziwi mnie jednak wykorzystanie ramu... w lapku go brakowało przy 8gb... a tu jest 16 i wykorzystanie stoi na 20 - 25%

w takim układzie lr, system, pliki, katalog... lepiej eksportowac pliki jpg na ssd czy na hdd... ma to jakies znaczenie ?

ps. tak... lr na obu kompach mam w tej samej wersji i tych samych ustawieniach...
na lapku mam win 8 pro, na kompie win 8.1 oem hp

Sama praca w LR, odczyt plików jest mimo wszystko szybsza, ale eksport do jpg mnie troche zawiódł...

sokolnik
06-08-2014, 22:18
ja nefy obrabiam tylko na SSD, po obróbce jpg ląduje na HDD.
jak dobrze że zainwestowałem w i7 4770K i 8gb RAM :)

Andrzej1974
06-08-2014, 22:33
Dobrze sokolnik, że posłuchałeś forumowiczów, zanim kupiłeś swojego kompa... ;-)

Kurtz
06-08-2014, 22:35
Jeżeli masz stockowe chłodzenie, to wymień na coś dobrego i wtedy ustaw 4.4GHz wraz z odpowiednim Vcore. Wtedy powinieneś poprawić wynik o te kilka %.
Jaka jest różnica czasu eksportu między laptopem a Twoim komputerem?

sokolnik
06-08-2014, 22:47
Dobrze sokolnik, że posłuchałeś forumowiczów, zanim kupiłeś swojego kompa... ;-)

mądrych forumowiczów warto słuchać :) tylko jak ich rozpoznać :) ?

docxxx
06-08-2014, 22:47
Hmm, z jednej strony sami piszemy tu na forum, że LR dobrze nie skaluje się na rdzeniach, a sprawdziłem i te dwa ww. procesory różną się jedynie (w uproszczeniu) tym, że i7 ma 4/8, a i5 4/4 rdzeni/wątków. I bądź tu Pan mądry. Jeśli jednak odczuwasz wyższy komfort pracy, to ten eksport da się przeżyć.

GonzoG
06-08-2014, 22:57
Jak możesz to sprawdź jak będzie się zachowywał LR 5.5, bo dzisiaj dałem większą ilość zdjęć do eksportu i też mnie trochę zdziwiło, jak eksport trwał 3x tyle co jeszcze 3 tygodnie temu.

yozz84
06-08-2014, 23:35
Własnie różnica miedzy i5 a i7 nie była moim zdaniem warta doplaty 400 - 500zł... stad tez decyzja co do i5... Czytalem sporo tutaj na forum w watku o kompie i doborze podzespołów dla LR i PS.... radziłem sie też osób z pure pc które układają zestawy komputerowe... oraz bralem pod uwage swoje doświadczenie z ostatnich lat w pracy z LR.. porównywalem procki miedzy sobą... dlatego tez mój zakup byl przemyslany i uwazam ze błedu jak na budżet który mialem, nie zrobiłem...

Chłodzenie to HR-02 - Macho 120 Rev.A - TR145 (był problem z wyborem... za równo pod względem wymiarów jak i potem umiejscowienia ramu... obie kości siedzą na b1/b2 zamiast a1 /a2... Pamięć to Ballistix 16GB (2x8GB) DDR3 1600MHz CL(9-9-9-24) Unbuffered NON-ECC 1.5V niestety w momencie kupna nie bylo juz 2133MHz które miałem upatrzone a inne były już o 100 - 150zł droższe... nie wiem nawet czy odczułbym te Mhz patrzac na obecna prace LR... nie mniej jednak Adobe nie słucha uzytkowników i kolejne wersje sa coraz wolniejsze, przybywa pierdół zamiast powaznych i potrzebnych optymalizacji oprogramowania do pracy... ps. Obudowa Gladius M30 bo nie było nie bylo M40, a zalman Z3 mi nie podchodził... w srodku są jeszcze 3 duże wentylatory które działają na wysokich obrotach... jak nie pracuje to "gasze je" na low...

Bede szukał jakis poradnik o podkręcaniu konkretnie pod płytęi procka bo juz długo nie siedziałem w komputerach stacjonarnych, nie sledziłem nowości i po prostu jestem zielony... póki co próbowałem z automatu na 4.4GHz ale jak wspominałem przy puszczeniu 2 eksportów do 960px i 1400px po 800plików na kazdy eksport jednoczesnie... po 2 - 3 % pracy wieszało mi całego kompa i system... pomagał tylko restart... wiec wrócilem poki co do standardowych ustawień... Zastanawiam sie jeszcze czy jakimis tweakami systemu czegos nie spowolnilem... no ale dotyczyly one głównie wyłączenia wodotrysków windy...

Przerzucę chyba tez od nastepnego razu aktualnie obrabiane sety rawów na ssd... moze to przyspieszy troche prace... planuje kupic tez jakisz szybszy 2TB dysk zamiast tego co jest teraz...

siedemczwartych
07-08-2014, 08:48
żeby przyspieszyć pracę na swoim staruszku (komp z 2011) zrobiłem taki zabieg poprzedzając to wnikliwymi testami, który program co najbardziej obciąża:
Wymieniłem i5 (CPU INTEL CORE I5 2500K 3.30 BOX 6MB VGA LGA1155) na xeon E3-1230V2 (taki maksymalnie mogę włożyć do mojej starej płyty).
To pozwoliło mi przyspieszyć pracę C1P o 20% a i PS z akcjami się sprawniej uwija.

Aeon88
07-08-2014, 09:33
Mnie mimo wszystko dziwi że mobilny i7 starszy o dwie generacje jest szybszy niż desktopowy i5 2 generacje nowszy i do tego podkręcony.

piom
07-08-2014, 11:02
no właśnie i5 w porównaniu do i7 to padaka, wszystko jest xrazy wolniejsze, najbardziej to widać jak się zapuści folder z snsresizer....

nikoniarz
07-08-2014, 11:41
no właśnie i5 w porównaniu do i7 to padaka, wszystko jest xrazy wolniejsze, najbardziej to widać jak się zapuści folder z snsresizer....

Porównywanie mobilnego i7 do stacjonarnego i5- gratuluje... Przecież stary i7 to padaka w porównaniu do pecetowego i5

dem
07-08-2014, 12:59
Ja świadomie wybrałem i5 (4690k), zamiast i7. W LR i PS, wielkiej różnicy nie zauważyłem, za to za zaoszczędzoną kasę kupiłem większy dysk SSD. Procesor podkręciłem do 4,6Ghz i w zasadzie praca z plikami d800 nie stanowi żadnego problemu.

Andrzej1974
07-08-2014, 13:00
Hmm... jak na razie wszystko wskazuje (w tym wykresy z Task Managera), że to nowiuteńka i5-teczka jest padaką w porównaniu ze starą i7-ką... ;-)

Kurtz
07-08-2014, 13:10
Myślę, że różnicę przy exporcie, może robić w dużym stopniu HT. Po pierwsze, HT pozwala lepiej wykorzystać zasoby CPU, po drugie, HT oznacza 2x więcej wątków, czyli, kiedy którykolwiek z wątków czeka na I/O ( odczytanie bądź zapisanie pliku w tym przypadku ), inny wątek mieli na CPU - mamy zużycie znacznie bliższe 100% niż przy 4 wątkach, gdzie jak jeden z nich jest w stanie oczekującym, to wykorzystanie CPU spada ( to w sumie też lepsze wykorzystanie zasobów :P ).

siedemczwartych
07-08-2014, 21:16
Myślę, że różnicę przy exporcie, może robić w dużym stopniu HT. Po pierwsze, HT pozwala lepiej wykorzystać zasoby CPU, po drugie, HT oznacza 2x więcej wątków, czyli, kiedy którykolwiek z wątków czeka na I/O ( odczytanie bądź zapisanie pliku w tym przypadku ), inny wątek mieli na CPU - mamy zużycie znacznie bliższe 100% niż przy 4 wątkach, gdzie jak jeden z nich jest w stanie oczekującym, to wykorzystanie CPU spada ( to w sumie też lepsze wykorzystanie zasobów :P ).

możesz wyjaśnić laikowi co to HT?

Aeon88
07-08-2014, 21:32
Wielowątkowość, jeden rdzeń fizyczny może zajmować się tak jakby dwiema rzeczami naraz. i7 ma HT, i5 nie. Dziwi mnie to jednak, mam i5 stacjonarne w składaku, mam i7 mobilny w stacji roboczej HP, i ten i7 ma się nijak wydajnością do mojego i5 w stacjonarnym. Stąd dziwi mnie ten temat, a w zasadzie problem jego autora, coś tam musi być nie tak.

igsux3
08-08-2014, 00:26
Sprawdź dokładnie te same operacje. Niemożliwe, żeby ten 4690 był wolniejszy od mobilnego 2630. Ściągnij np ten program http://www.chess.com/download/view/fritz-12-benchmark i puść na obu kompach. Wykorzystuje wszystkie dostępne wątki. Jeżeli wynik na stacjonarce będzie niższy niż na laptopie, to coś jest nie tak. Jeżeli będzie wyższy, to wszystko jest w porządku z procesorem i może na przykład coś nie tak ustawione z SSD.

Kurtz
08-08-2014, 00:52
HT to generalnie technologia, która powoduje, że system operacyjny widzi 2 razy więcej rdzeni niż jest fizycznie w procesorze. Procesory z HT mają skopiowane pewne elementy procesora, dzięki czemu procesor jest w stanie wykonywać naraz więcej niż jeden potok wykonania. Jako, że rdzeń składa się z wielu różnych jednostek - takich od obliczeń zmiennoprzecinkowych, jedną od liczb całkowitych, etc, etc, to w trakcie jednego cyklu część procesora pracuje, część nie. Przy HT, jest szansa na to, że jeden potok wykonania będzie obciążał jednostkę A, a inny jednostkę B i dzięki temu, w jednym cyklu ( w tym samym czasie ) wykonają się instrukcje z obydwu potoków wykonania. Dodatkowo, zmniejsza to ilość zmian kontekstu w procesorze ( ale ot już kwestie związane z wielowątkowością które trzeba by dokładniej wyjaśnić ).
HT może powodować wzrost "wydajności" ( circa 15-20% max w większości zastosowań ) ale może też, w określonych przypadkach powodować drobne spowolnienie.

Jednak w tym przypadku, samo zwiększenie ilości wątków eksportujących zdjęcia powinno przynieść wzrost wydajności ( po wykresie widać, że rdzenie ni są w 100% obciążone ) bo obciążyłoby w 100% rdzenie.
To wygląda mi na problem w prędkości odczytu z dysku źródłowego, bądź zapisu na dysk docelowy, ale głowy uciąć nie dam, za mało wiem ;)
Patrząc po wykresie i średnim czasie odpowiedzi 131ms ( trochę dużo... :P ) to problem jest z dyskiem 0 ( E: ) i jego prędkością. Może jest przepełniony albo uszkodzony?

yozz84
08-08-2014, 08:08
Zamówiłem drugi dysk... Seagate 2TB HDD 64MB SATA III 7200rpm... zastąpi on ten mały mobilny 2,5 cala który jest dość wolny i lata na 5200 - 5400rpm... jak przyjdzie we wtorek to przerzuce pliki i zrobię porządek w katalogach... byc może rzeczywiście dysk jest problemem bo na nim lezały rawy... Dysk ssd kingstona mam za równo na lapku z mobilnym i7 jak i nowy plextora na i5 w stacjonarce... oba były optymalizowane programem SSD Fresh...

Test zapuszcze i sprawdze działanie w weekend...

siedemczwartych
08-08-2014, 08:08
HT to ...............

Dziękuje za wyjaśnienie.

Czyli mam rozumieć, że w moim przypadku zamiana i5 (CPU INTEL CORE I5 2500K 3.30 BOX 6MB VGA LGA1155) na xeon E3-1230V2 (taki maksymalnie mogę włożyć do mojej starej płyty), to było dobre posunięcie?

krolewicz
08-08-2014, 08:21
w kontekście pracy w LR, to raczej różnica nieodczuwalna

Andrzej1974
08-08-2014, 09:30
Zamówiłem drugi dysk... Seagate 2TB HDD 64MB SATA III 7200rpm... zastąpi on ten mały mobilny 2,5 cala który jest dość wolny i lata na 5200 - 5400rpm... jak przyjdzie we wtorek to przerzuce pliki i zrobię porządek w katalogach... byc może rzeczywiście dysk jest problemem bo na nim lezały rawy...

Na pewno będzie różnica pomiędzy dyskami 5400 rpm a 7200 rpm. ;-)

GonzoG
08-08-2014, 09:46
Jeśli chodzi o eksport to prędkość dysku nie ma dużego znaczenia.
Różnice zauważa się tylko przy wyświetlaniu podglądu.

Znaczny wpływ na szybkość eksportu mają operacje wykonane na zdjęciach. Np. wyostrzenie, usuwanie szumu kolorowego. Samo wyłączenie wszystkiego co jest w części "Detail" powoduje kilkukrotny wzrost prędkości eksportu.

Aeon88
08-08-2014, 10:00
Dokładnie, dysk nawet 5200 ma na tyle szybką prędkośc zapisu że to jedno czy dwa zdjęcia na sekundę spokojnie przyjmie. Przy otwieraniu trzeba dłużej na wszystko czekać, odczyt/zapis są wolniejsze niż w 7200, ale przy exporcie to nie powinno robić różnicy, chyba że ten dysk to jakiś padaka.

Zresztą, wystarczy że do obróbki zdjęcia załaduje z innego dysku niż ten 5200 i export też zrobi na inny dysk. I będzie widział czy to on jest powodem wolnego exportu zanim jeszcze kupi nowy.
PS. Wrzuć 200 rawów na SSD, zapuść im wszystkim jakiś preset, i zrób export też na SSD. Potem zrób to samo na HDD 5400. Daj znać co wyszło.

yozz84
08-08-2014, 10:37
Testy porobię tylko musze najpierw uporządkować pliki, no i codzienna robota , zlecenia jeszcze robią swoje z czasem wiec troche to potrwa.... a dysk i tak miałem zamówić i tak, bo miejsca mi brakuje, a przy zamówieniu kompa po prostu wypadło mi z głowy... posłuzy on jako archiwum na obrobione juz pliki... aktualne sety bede obrabiał na ssd...

póki co dziękuje za wszystkie rady... jak juz zrobie testy to bedzie mozna dalej podyskutowac co i jak...

ps. widział ktos moze gdzies jakis poradnik dotyczący podkręcania na płycie, a konkretnie uefi asrock z97 pro4 ? poradników multum, ale nazewnictwo nie pokrywa sie z tymi w zakładce do oc i mnogość ustawien w tejże sekcji powoduje ze nie wiem w którym miejscu mam ustawić i testowac to co robią w poradnikach...

znalazłem póki co:
http://pclab.pl/art58641-4.html
http://www.forumpc.pl/topic/334488-i5-4690k/
http://www.purepc.pl/procesory/intel_core_i54690k_vs_core_i54670k_czyli_devils_ca nyon_w_akcji?page=0,12
http://www.anandtech.com/show/8227/devils-canyon-review-intel-core-i7-4790k-and-i5-4690k/2

Do tego przydałby sie porady dot. ustawień na tej płycie bo np. na standardowych ustawieniach zauwazylem ze wentylator byl w trybie standard a nie performance lub fast/full... zauwazylem to przez przypadek wiec jesli wiecej takich kruczków jest na płycie to fajnie byłoby ją porzadnie ustawić a z manuala niewiele da sie wyciągnac... krótkie zdanie o danej funkcji niewiele mi mówi gdy brak jest doświadczenia w tym zakresie... ;P

Z góry dziękuję...

Andrzej1974
08-08-2014, 12:15
Optymalizacja wydajności Lr (http://helpx.adobe.com/lightroom/kb/optimize-performance-lightroom.html)

A tutaj (http://www.computer-darkroom.com/blog/will-an-ssd-improve-adobe-lightroom-performance/) masz o SSD o Lr.

dem
08-08-2014, 13:10
yozz84, jaki masz zasilacz i jakie chłodzenie na procku?
Ja mam płytę Asrock Z97 Extreme 4, więc podobną. Nie ekstremalne podkręcanie sprowadza się do zmiany kilku opcji w UEFI. Mój CPU lata na 4,6GHz@1,26v, lub 4,5GHz@1,19v. Chłodzenie to Macho BW.

Kurtz
08-08-2014, 15:03
Dziękuje za wyjaśnienie.

Czyli mam rozumieć, że w moim przypadku zamiana i5 (CPU INTEL CORE I5 2500K 3.30 BOX 6MB VGA LGA1155) na xeon E3-1230V2 (taki maksymalnie mogę włożyć do mojej starej płyty), to było dobre posunięcie?

Zakładając brak podkręcania, to prawdopodobnie tak. Zależy co robisz na tym komputerze.
Jeżeli podkręcasz i grasz w gry, to było to bez sensu.
Jest kilka różnic, również w zużyciu energiii ( 22nm vs 32nm ) wielkości cache, braku wbudowanej grafiki oraz własnie tym HT. To różne produkty, pytanie który lepiej pasuje do Twoich zastosowań.

Dokładnie, dysk nawet 5200 ma na tyle szybką prędkośc zapisu że to jedno czy dwa zdjęcia na sekundę spokojnie przyjmie. Przy otwieraniu trzeba dłużej na wszystko czekać, odczyt/zapis są wolniejsze niż w 7200, ale przy exporcie to nie powinno robić różnicy, chyba że ten dysk to jakiś padaka.
Nie byłbym taki pewien. Pamiętaj, że zapis na dysku, to nie tylko kwestia samej maksymalnej prędkości transferu liniowego. Im szybszy procesor, tym bardziej praca dysku ma znaczenie. W końcu, teoretyzując, jeżeli zapis na dysku trwa Td czasu, a przemielenie zdjęcia Tp, to ogólna wydajność rdzenia, musi być pomnożona przez: Tp/Td+Tp. Czyli, zakładając, że zdjęcie mielimy 1 sekundę, a zapisujemy, powiedzmy 0.1 sekundy, to tracimy ok 10% mocy CPU. Ofc jest o teoretyczne szacowanie, ale moim zdaniem pozwala lepiej zrozumieć na ile ważny jest dysk i że im szybszy CPU tym ważniejsza jest prędkość dysku.

Nie wiemy też ( chyba, że przegapiłem ), jak bardzo jest zapełniony ten dysk.