PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Blondyneczka

Światłoczuły
06-08-2014, 17:12
Witam,

Do oceny mój pierwszy portret, którym chce się z wami podzielić.
Proszę o uwagi i sugestię.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://voila.pl/index.php?f=1796270.jpg)

zbyszekD7000
06-08-2014, 17:19
tylko coś zdjęcia nie widać :-(

Światłoczuły
06-08-2014, 17:21
Ok - teraz powinno być dobrze :)

zbyszekD7000
06-08-2014, 17:53
teraz jest :-)

Mnie się tam podoba :-)
no może modelka troszkę zestresowana, ale to drobiazg ;-)

tipsi
06-08-2014, 18:10
Z dzieciakami to trzeba długo pracować, żeby się w pewnym momencie odprężyły i zaczęły zapominać, że obiektyw na nie patrzy, wtedy stają się naturalne i od razu zdjęcia wychodzą ciekawsze. Poza tym, po n-tej sesji przestają się stresować kamerą w ogóle i wtedy jest szansa na naprawdę świetne strzały. A tutaj zdjęcie technicznie w porządku, modelka bardzo fajna, no ale jeszcze nieco spięta.

Światłoczuły
07-08-2014, 10:10
Z dzieciakami to trzeba długo pracować, żeby się w pewnym momencie odprężyły i zaczęły zapominać, że obiektyw na nie patrzy, wtedy stają się naturalne i od razu zdjęcia wychodzą ciekawsze. Poza tym, po n-tej sesji przestają się stresować kamerą w ogóle i wtedy jest szansa na naprawdę świetne strzały. A tutaj zdjęcie technicznie w porządku, modelka bardzo fajna, no ale jeszcze nieco spięta.

Masz rację - modelka na pierwszych naszych zdjęciach była jeszcze bardziej spięta ale później zaczynała przyzwyczajać się do aparatu i śmielej pozowała :)

Takie pytanie czy kolorystyka, oświetlenie według Was ok ?? Ciekawy jestem jak to wygląda u was na monitorach :) Nie za ciemne nie za jasne ?:)

zbyszekD7000
07-08-2014, 10:40
dla mnie wszystko jest wypoziomowane i jest ok, jedynie w przyszłości możesz zwracać uwagę również na to co jest w tle
kolorystyka i jasność jest ok :-)

Przemek-83
07-08-2014, 16:00
Mi się rzuca w oczy fioletowy zafarb włosów z lewej strony.
Poza tym bardzo przyjemne

jalone
07-08-2014, 16:09
Ładny portret. Kolorystyka i oświetlenie super.

tipsi
07-08-2014, 19:04
Można ewentualnie popracować nad cieniem pod żuchwą po prawej - jest dość ostry. Boczne światło mocno eksponuje górną połowę ciała, a dolna jest przyciemna, można by to zrównoważyć. Fioletowy zafarb włosów wygląda jak specjalnie zrobione pasemko, ale to chyba jakieś lewe światło padło z boku? Poza tym ok, bardzo ładna skóra, kolorystyka super (popatrz na białka oczu - u dzieci mają prawo minimalnie iść w niebieski, u dorosłych raczej w żółty).

Światłoczuły
08-08-2014, 08:29
Mi się rzuca w oczy fioletowy zafarb włosów z lewej strony.
Poza tym bardzo przyjemne

ten fioletowy kolor jest z reflektora który znajdował się na scenie.
Ogólnie zdjęcie zostało wykonane na sali weselnej a dokładniej na parkiecie , podczas przerwy na konsumpcje :)
Szukałem miejsca w którym pada fajne światło z okna. Było późne popołudnie (około 18) wiec światło już bardziej złociste.

Nie byłem głównym fotografem na weselu. Zdjęcie wykonałem dla siebie w celach hobbystycznych :)
Dzięki za opinie.

tipsi
08-08-2014, 15:20
No to szacun, że w takich warunkach wyszło tak fajnie.