Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Korekta daty i godziny w pliku GPX

stig
04-08-2014, 22:38
Z racji, że lubię mieć pełną informację o zdjęciach, po powrocie z repo m.in. geotaguję zdjęcia. Pół biedy, kiedy robota jest w jednym miejscu, bo wtedy łatwo na mapie znaleźć lokalizację i przykleić hurtem do całego zestawu. Gorzej jednak, kiedy jest trochę jeżdżenia w różne miejsca, a pamięć zawodna albo zwyczajnie nie chce się wybierać po kilka/naście zdjęć i oznaczać. Pomyślałem więc, że wykorzystam do tego GPS ze smartfona. Przed rozpoczęciem repo, uruchomiłem sobie „Moje trasy” (Android) i rozpocząłem rejestrację. Wszystko fajnie, bateria wytrzymała 16 godzin roboty… Dzisiaj siadłem do selekcji i w końcu chciałem je otagować. Z „Moich tras” wyeksportowałem zapis do GDrive (*.gpx) i w ViewNX kliknąłem sobie Log Matching, a następnie wskazałem zapis trasy, który właśnie po synchro z GDrive, wylądował na dysku. Zadowolony kliknąłem Save i… szlag mnie trafił. Okazało się, że zapis trasy jest z przesunięciem o godzinę. O ile jestem w stanie się domyślić – ma to związek z naszymi roszadami (czas letni/zimowy). Czy ktoś zna sposób (program/usługę w sieci), która potrafi to skorygować?

Pawel92
05-08-2014, 00:04
Nie wiem jak to się ma w ViewNX, ale jeżeli weźmiesz to tagowania np. GeoSetter, to będziesz miał możliwość zmiany czasu trasy we wszystkie strony: czas letni/zimowy, inna strefa itp. itd. Kilka razy miałem już podobny problem i zawsze udało mi się wylądować na cztery łapy :wink:

stig
05-08-2014, 10:25
Dzięki Pawle. Już chciałem skorzystać, ale zanim zacząłem w nim gmerać, odpaliłem raz jeszcze ViewNX i w oknie „Log Matching” znalazłem przycisk… „€žSettings”, a tam… odpowiednią opcję. ;)

Pawel92
05-08-2014, 11:24
:smile: