Zobacz pełną wersję : Jak zrobić zdjęcie z efektem smug po gwiazdach..
ZIELONYnikond70s
03-08-2014, 22:38
Tak jak w temacie.. Mój aparat to nikon D70s posiadam statyw i pełno obiektywów używam w tej chwili af-s nikkor 18-70mm nie wiem czy sie nada, nie znam sie na tym. Pytanie ile na tym aparacie można maxymalnie ustawić czas migawki i czy ten czas wystarczy by uzyskać dany efekt i jeśli tak krok po kroku jak ustawić taki czas?
RobertMiernik
03-08-2014, 23:23
Nświetlaj po 20 sekund, koło 100 klatek musisz tak naświetlić. ISO musisz dobrać tak, żeby przy tych 20 sekundach zarejestrował się poprawny obrazek (800?1600?) - zrób parę prób.
Resztę załatwi program starTrails.
Każdym aparatem da rady. Ja robiłem nawet na D60 z 18-55VR.
Najlepiej jest to robić, jak się ma wężyk do wyzwalania z interwałometrem. Ustawiasz wtedy parametry, aby odpowiednio naświetlić klatkę przy czasie 30-60s i robisz wiele takich ekspozycji - najlepiej tak aby zarejestrować przynajmniej ok godziny (im dłużej tym lepiej). Następnie składasz zdjęcia w jedno.
Jak nie masz wężyka to zostaje pilot na podczerwień i ręczne wyzwalanie aparatu. W takim przypadku najlepiej ustawić w aparacie czas 30s, przesłonę i ISO aby dobrze naświetlić zdjęcia. No i wyzwalać aparat do kolejnego zdjęcia jak tylko skończy naświetlać aktualne. Niestety bardzo nudne zajęcie.
Tu jest poradnik:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=246458