Zobacz pełną wersję : Skala 1:1 - jak to obliczyć?
Dzień dobry.
Czy ktoś uprzejmy może mi łopatologicznie wytłumaczyć, jakim sposobem (wzorem?) mogę obliczać odległość dla różnej wielkości fotografowanych przedmiotów tak, aby osiągnąć skalę odwzorowanie 1:1 na matrycy? Mam D300, a do makro zamierzam kupić Tamron 90.
Zawsze z takiej samej - czyli minimalnej dla Tamrona 90.
Skala odwzorowania nie ma nic wspólnego z przedmiotem. Zawsze jest zależna tylko i wyłącznie od ogniskowej i odległości.
Zawsze jest zależna tylko i wyłącznie od ogniskowej i odległości.
Właśnie pytam, jak to mogę policzyć.
Ale co chcesz liczyć ??
aby mieć skalę 1:1 musisz robić z minimalnej odległości obiektywem o takiej skali maksymalnej.
Nie rozumiem.
Jak odejdę na 2 metry od powiedzmy pszczoły, to będę ją widział w wizjerze. Jak podejdę do pszczoły na 10 centymetrów, to też będą ją widział. W jakiej odległości pszczoła będzie w skali 1:1 na matrycy?
Nie rozumiem.
Jak odejdę na 2 metry od powiedzmy pszczoły, to będę ją widział w wizjerze. Jak podejdę do pszczoły na 10 centymetrów, to też będą ją widział. W jakiej odległości pszczoła będzie w skali 1:1 na matrycy?
W takiej, przy jakiej masz 1:1 oznaczone na obiektywie.
Przy obiektywie z maksymalną skalą 1:1 będzie to przy minimalnej odległości ostrzenia tego obiektywu i nie ma znaczenia czy to pszczoła, mrówka, czy słoń.
Gumer, żałóżmy, że obiekt ma 1 cm. Jeśli po zarejestrowaniu na matrycy/klatce filmu będzie miał 1cm, to będzie skala 1:1.
RobertMiernik
03-08-2014, 22:27
Co Wy czytać nie umiecie, czy co?
Gość się pyta jak to policzyć...
A co do tematu - dla całego obiektywu tego raczej nie policzysz sam, musisz zaufać temu co podaje producent, bo do obliczenia, musiałbyś wziąć pod uwagę poszczególne soczewki/grupy soczewek, uproszczenie do pojedynczej ogniskowej całego układu jest zbyt duże.
Możesz policzyć dla zestawu obiektyw + pierścień ale tą obiektywową musisz znać, z pierścieniem jest prościej, bo nie mają (zwykle) soczewek więc zmieniają tylko jeden parametr (odległość od matrycy).
http://www.flybacon.com/Cameras/Macro.aspx
nikoniarz
03-08-2014, 23:43
Czytać potrafią, gorzej ze zrozumieniem tego co czytają :D
Gość się pyta jak to policzyć...
A co do tematu - dla całego obiektywu tego raczej nie policzysz sam, musisz zaufać temu co podaje producent, bo do obliczenia, musiałbyś wziąć pod uwagę poszczególne soczewki/grupy soczewek, uproszczenie do pojedynczej ogniskowej całego układu jest zbyt duże.
Możesz policzyć dla zestawu obiektyw + pierścień ale tą obiektywową musisz znać, z pierścieniem jest prościej, bo nie mają (zwykle) soczewek więc zmieniają tylko jeden parametr (odległość od matrycy).
http://www.flybacon.com/Cameras/Macro.aspx
Czytać potrafią, gorzej ze zrozumieniem tego co czytają :D
I czytać potrafią i rozumieją...
To pytający nie ma zielonego pojęcia o co pyta.
Ze zdjęć obiektywu wynika, że 1:1 będziesz miał z odległości 30 cm
Ze zdjęć obiektywu wynika, że 1:1 będziesz miał z odległości 30 cm
O taką informację mi chodziło. Bardzo dziękuję.
cz4rnuch
04-08-2014, 14:44
To samo (tylko inaczej to ujął) napisał Ci Gonzo :) I faktem jest, że nie trzeba tego liczyć ;)
Odpowiedź jest banalnie prosta. Skala 1:1 jest zawsze w odległości 4*f czyli dla Tamrona 90mm jest to 36cm.
Odpowiedź jest banalnie prosta. Skala 1:1 jest zawsze w odległości 4*f czyli dla Tamrona 90mm jest to 36cm.
Mam ten obiektyw i jest to 29 cm dla skali 1:1. Ponadto na nad skalą odległości na obiektywie jest podana skala odwzorowania. Przy odległości 37 cm skala wynosi 1:2. Przy 1m 1:10.
To oznacza tylko tyle, że nie ma on 90mm.
RobertMiernik
04-08-2014, 17:52
Niestety wzór jak pisałem działa tylko dla 'pojedynczych soczewek', w większości obiektywów w zależności od odległości ostrzenia zmienia się ogniskowa, jak widać całkiem drastycznie...
Ponieważ wzór 4*f działa w obie strony, to łatwo obliczyć, że ten Tamron ma ogniskową 75 mm przy skali 1:1. Wersja bez VC nie oszukiwała i miała 90 mm w całym zakresie.
Autorowi wątku polecam za to lekturę http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3251009&postcount=5
jakim sposobem (wzorem?) mogę obliczać odległość dla różnej wielkości fotografowanych przedmiotów tak, aby osiągnąć skalę odwzorowanie 1:1 na matrycy?
Jak słusznie zauważył GonzoG, powyższe zdanie nie ma sensu. Skala 1:1 nie ma nic wspólnego z wielkością przedmiotu. Dla większości obiektywów makro jest to największa skala, zatem odległość można odczytać ze skali lub parametrów w katalogu.
RobertMiernik
04-08-2014, 18:21
jakim sposobem (wzorem?) mogę obliczać odległość (od matrycy) dla różnej wielkości (na matrycy) fotografowanych przedmiotów tak, aby osiągnąć skalę odwzorowanie 1:1?
jakim sposobem (wzorem?) mogę obliczać odległość (od matrycy) dla różnej wielkości (na matrycy) fotografowanych przedmiotów tak, aby osiągnąć skalę odwzorowanie 1:1?
Ani wielkość przedmiotu, ani wielkość matrycy nie mają znaczenia.
1:1 oznacza, że obiekt o wielkości 1cm będzie miał 1cm na matrycy, nie na zdjęciu.
I nie ma to żadnego znaczenia czy będziesz miał matrycę wielkości MF, 35mm czy 1/3".
Możesz sobie natomiast ze współczynnika cropa wyliczyć jakie odwzorowanie na zdjęciu da ci skala np. 1:1 przy różnych rozmiarach matryc - innymi słowy - ile jaką skalę przy 35mm musiałbyś mieć, aby uzyskać takie samo wypełnienie kadru.
Ponieważ wzór 4*f działa w obie strony, to łatwo obliczyć, że ten Tamron ma ogniskową 75 mm przy skali 1:1. Wersja bez VC nie oszukiwała i miała 90 mm w całym zakresie.
Stary też oszukiwał, skoro minimalna odległość ostrzenia to 29cm.
RobertMiernik
04-08-2014, 19:26
No i właśnie to miałem na myśli ja pisałem, że nie czytasz... Nie ma tam nic o wielkości przedmiotu ani matrycy, jest o wielkości obrazu na matrycy, która jest po prostu skalą odwzorowania, jeśli jej proporcję do rzeczywistej wielkości porównać.
A minimalna odległość ostrzenia nie musi dawać odwzorowania 1:1...
Mojego Tamrona SP Macro 90mm 2,8 kupiłem w 1996 roku, tak dla jasności.
I daje przy minimalnej odległości ostrzenia skalę 1:1. Sprawdzone na małym obrazku. 1cm w realu-minimalna odległość ostrzenia, to 1cm na kliszy.
No i właśnie to miałem na myśli ja pisałem, że nie czytasz... Nie ma tam nic o wielkości przedmiotu ani matrycy, jest o wielkości obrazu na matrycy, która jest po prostu skalą odwzorowania, jeśli jej proporcję do rzeczywistej wielkości porównać.
A minimalna odległość ostrzenia nie musi dawać odwzorowania 1:1...
Jak to nie ma ??
dla różnej wielkości (na matrycy) fotografowanych przedmiotów tak, aby osiągnąć skalę odwzorowanie 1:1?
Przecież wyraźnie napisałeś - "dla różnej wielkości (...) fotografowanych przedmiotów"
Trzeba odpowiednio zadać pytanie, a nie myśleć, że zadało się je odpowiednio.
RobertMiernik
04-08-2014, 21:07
Jak się chce zrozumieć a nie tylko odpisać to idzie łatwiej.
Polecam.
I sorki za offtop już kończę.