PDA

Zobacz pełną wersję : max udźwig bagnetu w D80

wwwwww22
28-04-2007, 16:35
szukałem i nie znalazłem a jestem troszkę ciekaw jaki jest max udźwig bagnetu w D80 (długość i waga szkła)

Seeker
28-04-2007, 17:35
Raczej nie spotyka sie takiego parametru w instrukcji, a nie sadze, aby ktos chcial na swoim probowac.

Pytania w zasadzie malo praktyczne.

Przy malych szklach nikt nie zaprzata sobie tym glowy,
w przypadku wiekszych nastepuje zamiana rol, a D80 nawet kilograma nie wazy, wiec trudno cokolwiek sensownego odpowiedziec. Tym bardziej, ze do zastosowan ekstremalnych, uzywa sie raczej solidniejszych puszek (chocby ze wzgledu na proporcje cenowo/jakosciowe), nie ujmujac niczego D80.

W zasadzie wszystkie odpowiedzi beda tylko gdybaniem.

wwwwww22
28-04-2007, 22:43
planuje kupno sigmy 100-300 (waga koło 1.5kg) + TC 1.4 lub 1.7 i fajnie by było wiedzieć czy były by jakieś problemy gdybym (chwilami) trzymał tylko za aparat

prz3mo
28-04-2007, 22:54
Dziś na paradzie w Wolsztynie widzialem człowieka z D80 z orgomnym tele (nie dojrzałem marki), niósł sprzet trzymajac tylko za sam korpus.. Mysle, ze D80-tka jest w stanie sporo udzwignąć :)

Seeker
28-04-2007, 22:57
IMHO powinien wytrzymac (z naciskiem na POWINIEN).
Jednak nalezy brac poprawke na fakt, ze 1kG na patyku nie jest tym samym, co 1kG zwisajacy swobodnie w dol, a sterczacy w odleglosci 1m, to juz spory ciezar.
Czyli moment obrotowy jest nie mniej wazny od samej masy.
Wszystko bedzie zalezalo od okolicznosci.

Czasem komus aparat spada, nieraz ze sporym obiektywem i niejednokrotnie calosc ten upadek przezywa, a napewno przeciazenia sa wtedy wieksze od statycznych, ale nikt ich nie mierzy.

Dlatego mysle, ze "powinien".

_Bobo_
28-04-2007, 23:14
Z 70-200/2.8 VR radzi sobie bez problemów trzymając tylko za sam korpus, ale wygodne to to nie jest.

Tofifik
29-04-2007, 01:40
ja uzywam kilowej 300 f4 od psix'a i staram sie trzymac za obiektyw, chociaz juz kilka razy wisiał obiketywi i nic sie nie stalo. ale lepiej nie ryzykowac, bo powstana jakies mikro odkrzywienia (zwlaszcza kiedy bedzie cieplo i sie plastki nagrzeje) i beda problemy z ostrzeniem :/

Bejo
29-04-2007, 13:49
trzymajac za korpus ale obiektywem wiszacym do dolu powinno trzymac i to duzo! gorzej juz jak sie podniesie i obiektyw bedzie w polozeniu poziomym! raczej nalezy trzymac za szklo!

a swoja droga to chyba niewygodnie trzymac poziomo korpus z np 300 jedna reka! szybko by sie sily w nadgarstku skonczyly!

Piotr D
01-05-2007, 15:57
trzymajac za korpus ale obiektywem wiszacym do dolu powinno trzymac i to duzo! gorzej juz jak sie podniesie i obiektyw bedzie w polozeniu poziomym! raczej nalezy trzymac za szklo!

a swoja droga to chyba niewygodnie trzymac poziomo korpus z np 300 jedna reka! szybko by sie sily w nadgarstku skonczyly!
Ty masz rację chłopie kto trzyma za sam korpus chyba pudzian ale po co zawsze sie trzyma za szkło i drugą za puchę ja nie umiem inaczej pojaką cholerę trzymać za puchę dwoma łapami bez sensu

Bejo
01-05-2007, 16:15
pojaką cholerę trzymać za puchę dwoma łapami bez sensu

nie wiem! wiadomo ze jedna dlon na rekojesci korpusu a druga na szkle! lepsza stabilizacja! :mrgreen:

Paweł.S
01-05-2007, 18:59
nie wiem! wiadomo ze jedna dlon na rekojesci korpusu a druga na szkle! lepsza stabilizacja! :mrgreen:
No chyba że onanista sprzętowy, wtedy jedna ręka na korpusie a druga naa...."obiektywie" :mrgreen: