Zobacz pełną wersję : Gdzie na szkolenie?
harnas81
01-08-2014, 15:51
Witam,
czy możecie mi poradzić gdzie można by udać się na jakieś miłe i ciekawe szkolenie z podstaw fotografii ... chciałbym porównać to co sam wyczytałem z poradami "fachowców" :) I pytanie czy takie szkolenia maja sens?
To czy mają sens zależy od samego szkoleni (programu i kto je prowadzi) jak i udającego się na takie szkolenie.
Ogólnie te z podstaw wszystkie są niemal jednakowe i najczęściej robione dla samej kasy, a nie przekazania wiedzy.
Podstaw najlepiej uczyć się z dobrych, starych książek o podstawach, bo to nie jest materiał na jeden czy nawet 2 dni nauki.
A ja się nie zgodzę. Podstaw można się nauczyć np w ZPAFie. Nie wiem jak w Warszawie, ale np. w Katowicach, dawno temu byłem i było świetnie. Oprócz typowego "aparatowania" było sporo teorii, oglądaliśmy zdjęcia plus komentarze autorów, dosyć znanych i niezłych. Ja polecam.
Oglądaj dobre zdjęcia, rób zdjęcia na wycieczkach itp. a potem wstawiaj na forum. Jeśli potrafisz przyjąć krytykę na klatę, rozwiniesz się. A jeśli nie będzie postępów, weźmiesz się za co innego. Jedni focą, inni handlują, jeszcze inni uprawiają sport.
Wiedza jest wszędzie... książki, fora, yt... I nie oczekuj efektów po pół roku czy roku. Wyjątkiem byłaby sytuacja w której okazałbyś się mega utalentowaną jednostką...
Podstaw fotografii nauczysz się*sam, praktykuj i oceń sam jakie zdjęcia chcesz robić!
Podstawy fotografii krajobrazu różnią trochę od portretu itd.
Po takich podstawowych zajęciach i tak nie bedziesz pamiętał wszystkiego.
Takie zajęcia musialy by trwać kilka dni, aby coś*w głowie zostało osoby zaczynającej.
W odpowiednim czasie, znajdź w danej dziedzinie kogoś kto Cię*inspiruje do fotografowania (mentor - zdjęcia chcesz robić w podobnym stylu)
Ucz się*języków i nie ograniczaj się*do naszego kraju, tylko zbieraj kasę na takie warsztaty - skąpstwo zawsze bokiem wyjdzie.
Czy warto, jeśli podobają Ci się*zdjęcia tej osoby i u niej bedziesz brał nauki - to warto, bo wiesz co chcesz i czego oczekiwać!
Ale podstawy musisz znać, jak instrukcję od aparatu.
Jacenty Z.
03-08-2014, 00:55
czy możecie mi poradzić gdzie można by udać się na jakieś miłe i ciekawe szkolenie z podstaw fotografii ... chciałbym porównać to co sam wyczytałem z poradami "fachowców" :) I pytanie czy takie szkolenia maja sens?
To wszystko zależy... czy masz pieniądze i czy chcesz je wydać na szkolenie z ginącego zawodu (który IMHO lepiej nadaje się na hobby) albo połączyć ewentualne szkolenie się z możliwościami wyjazdu i spotkania nowych ludzi.
Jeśli trafisz na odpowiadającego Ci mistrza, może Ci pomóc w rozwoju - jeśli na złego, skieruje Cię na manowce (tu mam na myśli nie tyle samą technikę, co ideologię wyboru tematu, stylu robienia i obrabiania lub nieobrabiania zdjęć). Najlepiej być samoukiem, bo wtedy uczysz się tylko tego, co akurat Tobie jest w tej chwili potrzebne. Czasem też jednak warto zweryfikować posiadaną wiedzę albo po prostu poznać inny punkt widzenia.
Przechodząc do sedna, gdybyś był miłą młodą niewiastą, może niejeden z nas by Cię podszkolił za wspólną kawę (bez podtekstów) i miły uśmiech. Ale zgaduję, że nie jesteś:)
harnas81
03-08-2014, 14:12
To wszystko zależy... czy masz pieniądze i czy chcesz je wydać na szkolenie z ginącego zawodu (który IMHO lepiej nadaje się na hobby) albo połączyć ewentualne szkolenie się z możliwościami wyjazdu i spotkania nowych ludzi.
Jeśli trafisz na odpowiadającego Ci mistrza, może Ci pomóc w rozwoju - jeśli na złego, skieruje Cię na manowce (tu mam na myśli nie tyle samą technikę, co ideologię wyboru tematu, stylu robienia i obrabiania lub nieobrabiania zdjęć). Najlepiej być samoukiem, bo wtedy uczysz się tylko tego, co akurat Tobie jest w tej chwili potrzebne. Czasem też jednak warto zweryfikować posiadaną wiedzę albo po prostu poznać inny punkt widzenia.
Przechodząc do sedna, gdybyś był miłą młodą niewiastą, może niejeden z nas by Cię podszkolił za wspólną kawę (bez podtekstów) i miły uśmiech. Ale zgaduję, że nie jesteś:)
Ojatam ojtam, pewnie że nie jestem niewiastą i jeszcze młodą i miłą :P
Dzięki za rady - a może moglibyście podesłać jakieś ciekawe linki do poradników ... co i gdzie czytać?
Polecam szerokikadr.pl i pokochajfotografie.pl :-) .. na pierwszej stronie tona poradników, a na drugiej dużo ciekawych materiałów, np w sekcji TV ciekawy cykl o lightroomie i komentarze Tomasza Tomaszewskiego
eastersong
06-08-2014, 13:58
Nie jestem z Warszawy, więc tam na miejscu nie znam żadnych miejsc, gdzie odbywają się szkolenia, lecz najlepiej spróbuj poszukać w internecie. Ja np. wynajduję różnego rodzaju szkolenia na http://www.favore.pl/cat1212_kursy-szkolenia-konferencje.html . Byłem na 2 w moim mieście i na 1 w Szczecinie i ze wszystkich coś wyniosłem i byłem zadowolony. W sumie to było pół na pół - i teoria i praktyka, więc tak odpowiednio według mnie. Lecz pamiętaj, że szkolenie służy tylko za podstawę, to czy będziesz dobrym fotografem zależy tylko od Ciebie i Twojej pracy.