Zobacz pełną wersję : SB 24+Canon 5d
Mam takie pytanie, z racji że lampa do canona która kupiłem okazała się wadliwa, a pilnie potrzebuję coś błysnąć, czy jest opcja żeby zasadzić sabinę na sanki depiątki (tak żeby poniszczyć aparatu) i ja wyzwalać w manualu?... nie będzie wspomagania af nad czym ubolewam ale może chociaż można tyle?
Powinna błyskać, ja SB-28DX używałem z Praktica Super TL 1000 i Fuji X-A1 w manualu i lampie ani puszce nic się nie stało.
trzeba zabezpieczyć stopkę i zostawić tylko pin (którykolwiek to jest:|) od błysku? Wolałbym mieć peność że ktoś testował tandem nikon canon
Lampa ma też własny czujnik błysku, więc możesz ją nastawić na tryb A, wybrać przysłonę, nastawić tę przysłonę na aparacie, i lampa będzie automatycznie dozować siłę błysku dla tej przysłony.
Spotyka się ostrzeżenia przed łączeniem lamp i aparatów innych systemów - może dla pewności i spokojności dobrze byłoby jakoś odizolować styki dodatkowe? Albo połączyć lampę kablem, nie wkładając jej w sanki?
Osobiście strzelałem z 5D MKIII i SB-26:
http://lenspro.pl/obalanie-mitow-stare-kontra-nowe-sb-26-vs-sb-910/
dziękuję Panowie! zasadniczo to i tak z reguły używam lampy manualnie (mało używam i mi się nie spieszy). O tym zapomniałem, że nie tylko wspomaganie af nie zadziała to doskwierać może będzie brak zmiany kąta błysku, ale to w sumie do przeżycia. Mam jeden zmiennoogniskowy 20-35 gdzie będzie mi potrzebny w granicach 28-35, czyli coś koło szerszego ustawię, żeby już nie było trzeba tego zmieniać. Poza tym SB24 nie ma chyba nawet możliwości strzelenia za bardzo szerzej. Po drugie po co?! I odizoluje dodatkowe styki... tak na wszelki.
jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!
O ile pamiętam, ona ma możliwość ręcznego zoomowania reflektora. Lampy Nikona są zwykle bardzo dobrze pomyślane, a ta swego czasu była topową lampą i mogła wszystko. ;-)
O ile pamiętam, ona ma możliwość ręcznego zoomowania reflektora. Lampy Nikona są zwykle bardzo dobrze pomyślane, a ta swego czasu była topową lampą i mogła wszystko. ;-)
dokładnie można ustawić zoom, ale grzebanie przy dłuższym zakresie byłoby co najmniej denerwujące, ale przy stałce czy czemuś pobliskiemu można to ustawić.