PDA

Zobacz pełną wersję : T-mobile podnosi ceny abonamentu?

kondziu
31-07-2014, 15:14
Witam kilka dni temu dostałem pismo od swojego operatora o podwyżce abonamentu o 5pln, niby niewiele jednak niesmak jest. Co zrobić w takiej sytuacji, wiem że sytuacja dotyczy wielu osób.

GonzoG
31-07-2014, 15:33
Witam kilka dni temu dostałem pismo od swojego operatora o podwyżce abonamentu o 5pln, niby niewiele jednak niesmak jest. Co zrobić w takiej sytuacji, wiem że sytuacja dotyczy wielu osób.

To zależy jak masz sformułowaną umowę i zapisy w regulaminie.

puciek
31-07-2014, 15:40
Jak dostałeś takie pismo, to możesz wypowiedzieć umowę z operatorem bez ponoszenia konsekwencji. Była o tym informacja na wp.pl albo onecie.

GonzoG
31-07-2014, 15:45
Jak dostałeś takie pismo, to możesz wypowiedzieć umowę z operatorem bez ponoszenia konsekwencji. Była o tym informacja na wp.pl albo onecie.

Bzduuurrraaaa.
Może wypowiedzieć umowę, w ciągu 30 dni od otrzymania pisma o zmianie regulaminu, o ile taka zmiana jest na szkodę.

stachmuszel
31-07-2014, 16:20
Tez takowy dostałem. Czy operator zdaje sobie sprawę z konsekwencji? Przecież ludzie uciekną do konkurencji.

puciek
31-07-2014, 16:28
Bzduuurrraaaa.
Może wypowiedzieć umowę, w ciągu 30 dni od otrzymania pisma o zmianie regulaminu, o ile taka zmiana jest na szkodę.

W umowie masz podaną konkretną kwotę abonamentu! Zwiększenie tej kwoty ingeruje w umowę w sposób znaczny i musi być zaakceptowane przez drugą stronę. Jeżeli strona tego nie akceptuje, to ma prawo do wypowiedzenia umowy z przyczyn operatora.

http://www.telepolis.pl/wiadomosci/t-mobile-podnosi-abonament-w-niektorych-starych-taryfach,2,3,31059.html i wiele innych serwisów.

rb_zg
31-07-2014, 16:59
W rzeczonym piśmie (druga strona) są następujące zdania:
"W przypadku braku akceptacji zmian Umowy, przysługuje Państwu prawo do jej rozwiązania w trybie i na warunkach w niej określonych. Wypowiedzenia umowy można dokonać do dnia wejścia wskazanych zmian w życie (tj. 1 września 2014 r.). W przypadku wypowiedzenia umowy z powodu braku akceptacji zmian Operatorowi nie przysługuje roszczenie o zapłatę kary umownej."

Ja w dniu dzisiejszym zmieniam operatora. Nie będę sponsorował Państwa Lewandowskich :-)

freefly
31-07-2014, 17:23

W trakcie trwania umowy abonamentowej? Czy po jej zakończeniu, to jest po automatycznym jej przedłużeniu na czas nieokreślony, po ustaniu umowy okresowej?

ekonet
31-07-2014, 17:33
Nie będę sponsorował Państwa Lewandowskich :-)
Czemu "Państwa", a nie "państwa"?

kondziu
31-07-2014, 17:37
W trakcie trwania umowy abonamentowej? Czy po jej zakończeniu, to jest po automatycznym jej przedłużeniu na czas nieokreślony, po ustaniu umowy okresowej?

Po jej zakończeniu, jest automatycznie przedłużana na czas nieokreślony.

freefly
31-07-2014, 17:49
Po jej zakończeniu, jest automatycznie przedłużana na czas nieokreślony.

O to właśnie zapytałem. Jeśli umowa na czas określony się skończyła, to w czym rzecz? Operator stawia swoje nowe warunki. Możesz przecież wypowiedzieć umowę, zmienić operatora, lub negocjować z dotychczasowym.
Nie sądziłem, że jest to problem tej rangi, żeby konsultować to np. na forum.

kondziu
31-07-2014, 18:37
Freefly mnie po prostu dziwi postępowanie T-mobile, wiem że sprawa dotyczy wielu osób, zastanawiam się co zrobić, co inni zrobią w identycznej/podobnej sytuacji itp.

Ps. Moim zdaniem jest to problem wart pytania na forum.

freefly
31-07-2014, 18:48
Freefly mnie po prostu dziwi postępowanie T-mobile, wiem że sprawa dotyczy wielu osób, zastanawiam się co zrobić, co inni zrobią w identycznej/podobnej sytuacji itp.

Ps. Moim zdaniem jest to problem wart pytania na forum.

Problem? Kondziu, ludzie mają naprawdę poważne problemy. A to są rozterki takie same problem jak te, czy brać ze sobą aparat na urlop.

mazon
31-07-2014, 19:10
Nie wiem w czym jest tu problem, przecież w tym piśmie zupełnie o co innego chodzi. T-mobile po prostu chce się pozbyć starych taryf i proponuje przejście na nowe obecne JAMP, gdzie za niewielką kasę możesz rozmawiać i SMS-ować do woli, to dla twojego dobra taka propozycja, ja skorzystałem i przeszedłem na taryfę za 49,90 zł bez żadnych limitów, data zakończenia umowy pozostałe bez zmian i prawdopodobnie za 3-4 miesiące dostanę nową propozycję - ŻYĆ NIE UMIERAĆ ;-)

Kolekcjoner
31-07-2014, 23:41
Nie sądziłem, że jest to problem tej rangi, żeby konsultować to np. na forum.
A kto Ci każe się tu konsultować - to nie jest obowiązkowe ;)?

Nie wiem w czym jest tu problem, przecież w tym piśmie zupełnie o co innego chodzi. T-mobile po prostu chce się pozbyć starych taryf i proponuje przejście na nowe obecne JAMP, gdzie za niewielką kasę możesz rozmawiać i SMS-ować do woli, to dla twojego dobra taka propozycja, ja skorzystałem i przeszedłem na taryfę za 49,90 zł bez żadnych limitów, data zakończenia umowy pozostałe bez zmian i prawdopodobnie za 3-4 miesiące dostanę nową propozycję - ŻYĆ NIE UMIERAĆ ;-)

Czasem są bardzo niskie stare abonamenty i niektórym może się nie opłacać taka zmiana. Pewnie właśnie po to są te listy żeby temu ukręcić łeb ;).

Ora_dev
01-08-2014, 08:30
Ale macie problemy. Można rozwiązać umowę i po temacie. Tylko najpierw sprawdźcie czy konkurencja ma coś lepszego, bo może się okazać że niekoniecznie. Wszystko zależy od tego jaką aktualnie masz ofertę.

!AGresT
01-08-2014, 09:26
Idąc do innego operatora, warto powiedzieć, że się chce odejść od konkurencji (z przeniesieniem numeru). Play np. ma (miał?) wtedy lepszą ofertę.

Jacol
01-08-2014, 09:35
Na obecną chwilę w Play jest tak, że: inna oferta jest na www, inna w salonach, inna na infolini - w szczególności chodzi o przeniesienie numeru do Play - na infolini jakaś kobieta z utrzymania z wielką łaską łączyła na chwilę jeszcze ofertę ze strony www bo generalnie wszystko się zmienia w locie, i to co na www często nie jest dostępne telefonicznie. .

kondziu
01-08-2014, 09:42
Czasem są bardzo niskie stare abonamenty i niektórym może się nie opłacać taka zmiana. Pewnie właśnie po to są te listy żeby temu ukręcić łeb .

Oto to to.....

Ja akurat mam proponowane od dawna gorsze warunki niż miałem (dla tego nie przedłużyłem umowy) taka polityka T-mobile jest dla mnie nie do przyjęcia.

!AGresT
01-08-2014, 09:51
Ja jednak wolę wszystko załatwiać w salonie. Potrafią szybko znaleźć rozwiązanie problemu. Np. jak przechodziłem do Play, to poprzedni operator wyłączył mi sygnał i przez dobę nie miałem łączności. Poszedłem więc zapytać, czemu tak długo to trwa, miało być po kilku godzinach, na co pani - a kartę SIM pan na nową wymienił? :)

Jacol
01-08-2014, 10:21
Też wolę w salonie, gorzej jak salon czegoś nie może lub nie potrafi i pozostaje infolinia. Często tak bywa w salonach operatorów bo większość jest prowadzona przez podwykonawców i tam kadra nie zawsze błyszczy wiedzą.

zgera
01-08-2014, 11:47
Mnie też podnieśli abonament o 5 zł, jestem w T-Mobile 14 lat a tu taki numer.

Seś@
01-08-2014, 11:52
Na trzy miesiące przed zakończeniem umowy, należy podpisać aneks do umowy lub złożyć rezygnację. Ja też 14 lat w Era/T-mobile :-)

costi
01-08-2014, 19:22
Na trzy miesiące przed zakończeniem umowy, należy podpisać aneks do umowy lub złożyć rezygnację. Ja też 14 lat w Era/T-mobile :-)

W tym przypadku nie na trzy miesiące, tylko przed wejście zmiany w życie. Podniesienie abonamentu uprawnia do zerwania lojalki bez konsekwencji finansowych.

Andrzej1974
01-08-2014, 19:39
[...] Można rozwiązać umowę i po temacie. Tylko najpierw sprawdźcie czy konkurencja ma coś lepszego, bo może się okazać że niekoniecznie. Wszystko zależy od tego jaką aktualnie masz ofertę.

Idąc do innego operatora, warto powiedzieć, że się chce odejść od konkurencji (z przeniesieniem numeru). Play np. ma (miał?) wtedy lepszą ofertę.

Z moich doświadczeń z różnymi operatorami... hmm... nauczyłem się, że chcąc przejść do innego operatora praktycznie zawsze się na tym zyskuje. Przynajmniej ja tak miałem...

wasilewk
01-08-2014, 19:45
Z moich doświadczeń z różnymi operatorami... hmm... nauczyłem się, że chcąc przejść do innego operatora praktycznie zawsze się na tym zyskuje. Przynajmniej ja tak miałem...

A jak wygląda sprawa podwójnego płacenia w okresie przejściowym ?
Przecież nikt nie daje nic za darmo...

Pzdr.

foto4deg
02-08-2014, 00:00
Pisali o tym w gazetach już jakieś 2 miesiące temu, że będą podnosić ceny. Za T-mobile zaraz pójdą inni. Przy okazji, te 5 pln to naprawdę tak dużo? Ile to 5-10%?

velaskez
03-08-2014, 00:34
Wszyscy płacicie poniżej 50pln/miesiąc, że nie chcecie przejść do JUMPa za taką właśnie kwotę czy jak? :mrgreen: Według mnie jest to w miarę zrozumiałe. Są osoby, pokroju mój dziadek, które od 5-10 lat mają ten sam abonament, po prostu go przedłużają a te oferty co oni mają są już wiekowe. Jak się chce ujednolicić ofertę to jest to najprostszy sposób. Albo płacisz więcej i T to dalej utrzymuje, albo przechodzisz na nową taryfę (z reszta nielimitowane rozmowy/smsy i 250MB netu za 50PLN...to chyba dobra oferta).

Ja do połowy marca płaciłem 40PLN za 250min wymienialnych na smsy i 250MB netu. Gdybym w kwietniu nie zmienił, pewnie dostałbym list. Co bym zrobił? Przeszedł do JUMP, i zapomniał o sprawie.

simonx
03-08-2014, 07:20
Dobrą ofertę to ja mam teraz (tzn miałem). Za 25zł miałem 150 minut do wszystkich, bez limitu do sieci i na stacjonarne i 1gb internetu. Te nowe taryfy jump są zupełnie nie dla mnie. Ja mało gadam, głównie do rodziny (w sieci) i dużo korzystam z netu. W nowych taryfach będę miał drożej :/ pójdę od nich, bo poza oferta mam duże problemy z jakością usługi. Bardzo często dostaje sms o nieodebranym połączeniu, a jestem pewien że telefon nie dzwonił, kłopoty z zasięgiem w mieszkaniu, często mi rozłącza rozmowy. Jestem u nich od zawsze, nie pamiętam już ile lat i chyba pora się pożegnać.

stachmuszel
03-08-2014, 08:58
Zasięgu w budynkach nie gwarantuje żaden operator. To usługa wszak mobilna. Generalnie jakiś czas temu z polecenia dyrektywy EU operatorzy musieli dostosować moce swoich BTS do norm unijnych. Dbają o nasze zdrowie :-)

kondziu
03-08-2014, 10:36
Mój abonament:

240min do wszystkich za 29,9 do tego min wymienialne na stacjonarne do UE.

Nie mam nawet na co wymienić takiego abonamentu szczególnie minut do UE chyba proponują mi 2,6pln/min:-)

ZgReDoL
03-08-2014, 11:54
Przedłuzenie umowy
Umowa z telefonem samsung S3 za 1zł. Abonament 80zł (bez telefonu 40zł)
800min do wszystkich, Tmobile- bez ograniczen, stacjonarne-bez ograniczen, sms-bez ograniczen, 1gb intenetu To uwazam za dobrą oferte, bo nie lubie patrzec ile jeszcze mi minut zostało, a tak dzwonie i pisze sobie do bólu :-D

Majek
03-08-2014, 12:30
Dobrą ofertę to ja mam teraz (tzn miałem). Za 25zł miałem 150 minut do wszystkich, bez limitu do sieci i na stacjonarne i 1gb internetu. Te nowe taryfy jump są zupełnie nie dla mnie. Ja mało gadam, głównie do rodziny (w sieci) i dużo korzystam z netu. W nowych taryfach będę miał drożej :/ pójdę od nich, bo poza oferta mam duże problemy z jakością usługi. Bardzo często dostaje sms o nieodebranym połączeniu, a jestem pewien że telefon nie dzwonił, kłopoty z zasięgiem w mieszkaniu, często mi rozłącza rozmowy. Jestem u nich od zawsze, nie pamiętam już ile lat i chyba pora się pożegnać.No to przejdź i zobacz, że u konkurencji dostaniesz jeszcze gorsze warunki... Bo jakoś nie widziałem nigdzie u nikogo abonamentu poniżej 30 złotych. Już nawet nie wiem, co tam jest w tej ofercie, ale chodzi o kwotę faktury...

TOP67
03-08-2014, 13:04
Ojtam, ojtam. Ja mam abonament 9,99 netto. Nielimitowane rozmowy w sieci i na stacjonarne, 300MB w 3G i nielimitowane LTE (na szczęście jestem w zasięgu)

Andrzej1974
03-08-2014, 14:13
[...] Jestem u nich od zawsze, nie pamiętam już ile lat i chyba pora się pożegnać.

Zmiana operatora bardzo często pomaga (mi zawsze pomagała a jestem już u 3. operatora). I z każdą zmianą mam... lepiej. :-) MZ nie ma sensu się męczyć z jednym i tym samym operatorem bo inni, dla nowego klienta, są w stanie zrobić naprawdę wiele a tzw. stałych abonentów dość często ma się w przysłowiowych czterech literach...

!AGresT
04-08-2014, 00:23
Ojtam, ojtam. Ja mam abonament 9,99 netto. Nielimitowane rozmowy w sieci i na stacjonarne, 300MB w 3G i nielimitowane LTE (na szczęście jestem w zasięgu)

Jaka ilość minut do innych operatorów i u kogo to?

Ja mam 23 zł brutto - 300 minut do innych sieci, nielimitowane do Play i stacjonarnych, takoż SMSy. 1GB internetu i SMS bez ograniczeń.

TOP67
04-08-2014, 00:58
Też w Play, ale i tak nic z tego nie wygaduję. Na drugim numerze mam chyba to samo co Ty, 22,69 zł a w tym pakiet złotówek o wartości 92 zł i chyba też zamienię na to 9,99 zł.
Jak będę chciał pogadać, to mam numer służbowy po 5 gr do wszystkich (abonament 1 zł).

ThomasVoland
04-08-2014, 01:20
(z reszta nielimitowane rozmowy/smsy i 250MB netu za 50PLN...to chyba dobra oferta).
.
Nie wiem jak wyglądają inne oferty w tej cenie, ale w Nju Mobile czyli firmie od Orange, przy nielimitowanych minutach i smsach do wszystkich sieci + 1GB transferu (na dniach podwyższają na 3GB) płaci się 57 zł. Jak się czegoś nie wykorzystuje, np. nie wysyłam smsów, to wtedy wychodzi taniej. Zaleta taka, że nie ma umowy na 24 czy 12 miesięcy, tylko na miesiąc.

Po przejściach z Plusem, Orange i Playem tego pierwszego wspominam zdecydowanie najlepiej - 2G działa perfekcyjnie, kiedy w pozostałych sieciach beznadziejnie. Generalnie żadnych problemów przez lata, ale kiedy wszyscy już mieli porządne pakiety danych, to Plus nie miał nic. Teraz zgaduję, że ma już odpowiednie oferty.

velaskez
04-08-2014, 04:09
Widzisz, ja patrze na to przez swoj pryzmat. Dla ludzi, ktorzy nie wychodza z obrebu wiekszego miasta przez 90% czasu oferty nju, play czy orange sa swietne. W praktyce nie moge sobie pozwolic na zrywanie polaczen w trasie, a nju za granica to jakis zart.

pixweb
06-08-2014, 10:52
Mi za to t-moblie lubi wciskać pakiety na siłę. Ostatnio dostałem wiadomość o internecie na tydzien czasu za darmo. SKorzystałem bo niby czemu nie. I co się okazało, że przedłużyli mi na miesiąc a miałe mjeszcze czas zrezygnować. Powinienem miec okres probny do wtorku godziny 17 bo aktywacja byla tydzien temu we wtorek o tej godzinie. Jednakze t-mobile tak o mnie pomyslalo, ze przedluzyli mi go rowno o północy ! koszmar..

elanek
06-08-2014, 11:02
Nie wiem jak wyglądają inne oferty w tej cenie, ale w Nju Mobile czyli firmie od Orange, przy nielimitowanych minutach i smsach do wszystkich sieci + 1GB transferu (na dniach podwyższają na 3GB) płaci się 57 zł. Jak się czegoś nie wykorzystuje, np. nie wysyłam smsów, to wtedy wychodzi taniej. Zaleta taka, że nie ma umowy na 24 czy 12 miesięcy, tylko na miesiąc.

Tylko, że te 19 zł za Internet kasują po przekroczeniu 100 MB transferu. Więc praktycznie zawsze będziesz płacił maksymalną kwotę za Internet.

Andrzej1974
12-08-2014, 15:09
Podwyżka cen T-mobile pod lupą UOKiK (http://prawo.rp.pl/artykul/756571,1132785-Podwyzka-cen-T-mobile-pod-lupa-UOKiK.html)

ASAHI
12-08-2014, 15:38
Dlatego mam gdzieś abonamenty. Raz miałem i wystarczy. Telefon mam na kartę, nie podoba mi się to konkurencja czeka.