Zobacz pełną wersję : Vista i Nikon Capture 4.....
Przesiadłem sie dzisiaj na vistę i mam problem z zainstalowaniem Nikon Capture ver 4.. z upgradami.
Udało mi się program zainstalowć, ale niestety nie moge go uruchomić.
Czyżby nie można było używać NC z vistą a tylko NX?
Przesiadłem sie dzisiaj na vistę i mam problem z zainstalowaniem Nikon Capture ver 4.. z upgradami.
Czyżby nie można było używać NC z vistą a tylko NX?
A NX dziala?
Trzeba bylo najpierw sprawdzic na stronie Microsoftu, czy NC bedzie dzialal pod Vista. :)
Teraz bedziesz mial podwojna robote z powrotem do XP. :D Ehhh... "nie miala baba klopotu..." :D
A NX dziala?
Trzeba bylo najpierw sprawdzic na stronie Microsoftu, czy NC bedzie dzialal pod Vista. :)
NX działa bez problemu, może tylko za wyjątkiem braku spójności interfejsów z vistą.
A sprawdzenie na stronie MS no cóż.... musztarda po...
Władca Pixeli
28-04-2007, 15:38
Jak już tak bardzo chcesz się bawić Vistą to jednym z rozwiązań jest
http://www.v-com.com/product/System_Commander_Home.html
Wtedy można mieć na tym samaym dysku XP i Vistę + jeszcze inne systemy
david555
28-04-2007, 17:50
Po co od razu kupować System Commander-a, przecież można system zainstalować na odrębnej partycji i wówczas na jednym dysku może znajdować się dowolna liczba systemów. Pozdrawiam
Al Bundy
28-04-2007, 22:09
Uruchom w trybie zgodności - u mnie działa...
Gawronnek
28-04-2007, 22:26
kurde ale rzuciliście sie na tą Viste, aż dziw bierze że jest tylu amatorów płatnego nowego systemu
Ale NC NX na niektórych instalacjach XP też nie daje się uruchomić. Np u mnie.
Ale NC4 na niektórych instalacjach XP też nie daje się uruchomić. Np u mnie.Ale to nie wina Microsoftu, ze tylko niektorym nie dziala, skoro u wiekszosci dziala bez problemu. Znam takich, ktorym sie nawet Notepad zawiesza... ;)
Al Bundy
29-04-2007, 00:15
NX i u mnie nie działa... Coś z wersją może...
Al Bundy
29-04-2007, 00:20
kurde ale rzuciliście sie na tą Viste, aż dziw bierze że jest tylu amatorów płatnego nowego systemu
Nie o to chodzi ale wybrałem mniejsze zło. XP będzie dostępny do końca roku tylko a że legal jest potrzebny nie będę przekonywał. Ludzie psioczą na Vistę jak psioczyli kiedyś na XP. Wina raczej słabych maszyn i strachu przed nieznanym bo sama w sobie ma tyle nowych i lepszych rozwiązań że uważam ją za naprawdę dobry produkt...
Przykład z życia. Zapodaj na XP więcej niż 2 GB Ramu :D Hahaha....
Sami niedługo przeskoczycie gdy zaczniecie obrabiać RAWY z 20Mpx matrycy - a RAM tanieje ;)
Władca Pixeli
29-04-2007, 00:22
NX i u mnie nie działa... Coś z wersją może...
Która wersja .NET Framework?
Władca Pixeli
29-04-2007, 00:27
http://www.microsoft.com/whdc/system/platform/server/PAE/PAEmem.mspx
"Windows XP Professional and Windows Server 2003 Memory Support. The maximum amount of memory that can be supported on Windows XP Professional and Windows Server 2003 is also 4 GB."
Nie o to chodzi ale wybrałem mniejsze zło. XP będzie dostępny do końca roku tylko a że legal jest potrzebny nie będę przekonywał. Ludzie psioczą na Vistę jak psioczyli kiedyś na XP. Wina raczej słabych maszyn i strachu przed nieznanym bo sama w sobie ma tyle nowych i lepszych rozwiązań że uważam ją za naprawdę dobry produkt...
Sami niedługo przeskoczycie gdy zaczniecie obrabiać RAWY z 20Mpx matrycy - a RAM tanieje ;)
xp bedzie dostepny do 2009, obsluguje 4 gb ramu w wersji 32 bitowej, tak samo jak vista i kazdy inny 32 bitowy system. vista wymaga sygnowanych sterowniko przez co jest ich cholernie malo, np. zaden skaner nikonowski nie dziala w tej chwili (podobnie z wifi) skanery innych producentow maja ten sam problem. o 64 bitowej viscie w ogole mozna zapomniec. ogolnie jak to w windowsach bywa: przed pierwszym service packiem nie ma co nawet ruszac.
a co do samego watku: NC 4 i starsze nie sa juz rozwijane i nie beda dzialac na viscie. pozostaje capture nx, przy czym jesli to vista 64 bitowa to albo zadziala albo nie, z wieksza szansa na nie i malutka szansa na to ze to sie w najblizszym czasie zmieni.
Ludzie psioczą na Vistę jak psioczyli kiedyś na XP. Wina raczej słabych maszyn i strachu przed nieznanym bo sama w sobie ma tyle nowych i lepszych rozwiązań że uważam ją za naprawdę dobry produkt... No, Al... Podaj prosze jakies sensowne przyklady... Nigdy sie nie zastanawialem nad Vista nooo... moze chwile nad wersja 64-bit, ale jak sie dowiedzialem, ze wlasciwie wszyscy producenci uzywanego przeze mnie oprogramowania (czyli generalnie chodzi o Adobe), olali 64-bit, to sobie odpuscilem.
Problemem Visty, jako systemu dla stacji graficznej (bo w ten chyba sposob traktuje swoj komputer wspolczesny fotograf), jest koszmarna zasobozernosc i klopoty ze sterownikami oraz oprogramowaniem. Od systemu operacyjnego oczekuje sie dokladnie odwrotnej sytuacji. :) Absurdem jest, zeby system operacyjny mial wieksze wymagania sprzetowe niz aplikacje, dla ktorych ma byc jedynie platforma. A juz kwestie ilosci nieprawidlowo dzialajacych aplikacji i calkowitym braku (lub braku poprawnie dzialajacych) sterownikow, mozna porownac jedynie do budowania domu na nieosuszonym bagnie lub pod aktywnym wulkanem.
Władca Pixeli
01-05-2007, 01:49
Nie chcem, ale muszem :mrgreen:
Dostałem to testowania nowy PC z Vistą. Nie ma problemów z NC 4.4 i upgrade 4.4.2
Al Bundy
03-05-2007, 18:45
http://www.microsoft.com/whdc/system/platform/server/PAE/PAEmem.mspx
"Windows XP Professional and Windows Server 2003 Memory Support. The maximum amount of memory that can be supported on Windows XP Professional and Windows Server 2003 is also 4 GB."
Przetestowałeś to? Przy SP2 wydaje mi się można to pominąć ponieważ 3GB jest tak czy inaczej rozpoznawane (z 4 włożonych) ale nie zmienia to faktu że tak czy inaczej więcej jak 2GB 32-bitowy system Ci nie zaadresuje. Ponad półtorej godziny przegadałem na ten temat z inżynierami Microsoftu i raczej im wierzę...
Stig - praca w sieci na Viście to bajka, podobnie jak zabezpieczenia i kontrola dostępu. O wyglądnie nie wspominam bo to najmniej istotne ale dla wielu ważne. Od 2 miesięcy mam na jedym dysku legala Visty i prawdą jest że zaraz po premierze nie był to system budzący zaufanie. Do dziś jednak wyszło tyle poprawek że śmiało można już na tym pracować a aplikacji poprawnie pracujących jest coraz więcej. Osobiście najbardziej pasuje mi b.szybkie wyszukiwanie plików, gotowość praktycznie każdego procesu do akcji "od zaraz", autodiagnostyka problemu - np. zerwanie połączenia z netem nie jest już dziwne - po chwili otrzymujesz info co się gdzie dzieje...można wymieniać dalej. Sporo jeszcze się nauczę to i więcej powiem. Fakt faktem zdjęcia obrabiam nadal na XPku ale już słyszę że PS CS3 na Viście wymiata lepiej niż przy tej samej konfiguracji sprzętowej CS2 na XP.
Co do dostępności XP. Wersje oem będą dostępne najwyżej do połowy przyszłego roku a już w tym zniknie większość nowych komputerów które z XP będzie można kupić...