PDA

Zobacz pełną wersję : Tumax? :P

Tamull
28-04-2007, 13:32
Witam, niestety nie mam zbyt dużo pieniążków i dysponuję 600PLN!

Co myślicie o kupnie takiej lampy? :)

http://allegro.pl/item189349940_tumax_dsl386a_do_nikon_d50_d70_d70s_ d100_d200.html

pawl_s
28-04-2007, 20:40
Poszukaj na forum, duzo o niej bylo m. in. i ode mnie. Ja osobiscie jestem z niej zadowolony mimo jej wad.

Radosso
28-04-2007, 20:54
Nie kupuj tej lampy. To złom. (przepraszam posiadaczy). Miałem ją. Charczy trzeszczy piszczy. Pyzatym ma plastikową stopke. Mi się złamała i nie naprawiłem jej bo...w Polsce nie ma normalnego serwisu tego sprzętu. Tak skończyła się jej kariera. Teraz, dodatkowo się jeszcze zepsuła, bo zaciął się system zmieniania kontu błyski. Lepiej kup starszą lampę nikona w tej cenie, są dobre a co najważniejsze 100% kompatybilne z Nikonami. Tumax czasem nie odpalał, czasem zawieszał cały aparat.

jacek.gold
01-05-2007, 22:42
Jestem posiadaczem tego zadziwiającego urządzenia występującego pod różnymi mianami. No i niestety nic dobrego nie mogę powiedzieć. Może nie mam tak drastycznych doświadczeń ze złamaną stopką ale jeżeli chodzi o naświetlanie to jest ono bardzo nierówne. Zdarzy się że przepali totalnie ale może też niedoświetlić. Po podniesieniu głowicy "w sufit" należało by podnieść o ok +2ev żeby było w miarę poprawnie. Kolejnym mankamentem jest wyzwalanie błysku w momencie wyłączania lampy. Zaletą jest wbudowany dyfuzor który zmiękcza obraz oraz wspomaganie AF które raz lepiej raz gorzej ale działa. Sumując to warto dołożyć i kupić Metza 44 AF w wersji cyfrowej lub starszego metza np 40MZ3i i ustawić aparat w manualu a lampę w automatyce. Duuuuuuużo ładniej naświetla.

ravros
07-05-2007, 21:31
Sam od dłuższego czasu obserwuję tę lampę i mimo dużych narzekań jestem na nią zdecydowany. Bo za te peniądze nie znajdzie się nic lepszego. Oczywiście lepszym rozwiązaniem była by SB-600, ale to już droższe rozwiązanie. A póki co błyskam tyrystorowym manualem.
Mam jeszcze takie pytanie, czy do tego Tumaxa dołączona jest instrukcja po polsku?

pawl_s
07-05-2007, 21:36
Chyba tylko po angielsku, ale nie pamietam. W kazdym razie to tylko dwie strony, latwo sie pokapowac o co chodzi.