PDA

Zobacz pełną wersję : Jak wykonać podobne zdjęcie

matiuszek
29-07-2014, 15:46
Witam,mam bardzo nietypowe pytanie ale mam nadzieję,że mi pomożecie. Otóż natknąłem się na zdjęcie pewnej osoby, które przypadło mi do gustu i to do takiego stopnia, że sam chciałbym zrobić takie same zdjęcie,wręcz identyczne. Zdjęcie przedstawia się tak:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://files.tinypic.pl/i/00557/grj4x4s98rf6.jpg)

Raczej to jest amatorskie zdjęcie, lecz wg mnie jest one lekko podane obróbce.
I celem mojego postu jest prośba do was,żebyście mi doradzili,powiedzieli jak zrobić podobne zdjęcie tzn jak podać obróbce,żeby rozmazać tło, czy to odbicie jest od słońca czy od lampy błyskowej itd. Proszę o pomoc, jestem zwykłym szaraczkiem bez wiedzy fotograficznej, dlatego piszę tutaj i będę wdzięczny za pomoc

RobertMiernik
29-07-2014, 15:53
Tło rozmazać używając jasnego obiektywu (2.8 na przykład, jeszcze lepiej 1.4).

To w okularach to blenda a nie lampa, słońce jest po prawej z tyłu, świeci w lewy profi, z drugiej strony jest blenda, która ma trochę doświetlić cienie.

Obróbki nie widzę żadnej prawdę mówiąc. Spróbuj...

Borat1979
29-07-2014, 16:38
A po co ci takie marne zdjęcie gdzie pół kadru jest prześwietlone?

Archibald6803
29-07-2014, 17:51
A po co ci takie marne zdjęcie gdzie pół kadru jest prześwietlone?

no żesz ku..wa .... ! a co Cię to obchodzi !?
koledze się TAKIE zdjęcie podoba i zależy mu na podaniu technikaliów wykonania takiej foty;

.........Otóż natknąłem się na zdjęcie pewnej osoby, które przypadło mi do gustu i to do takiego stopnia, że sam chciałbym zrobić takie same zdjęcie, wręcz identyczne. .................

RobertMiernik
29-07-2014, 18:24
A propos, po bliższym zapatrzeniu zauważyłem, że las jest dość daleko, dowolny obiektyw całkiem otwarty da taki efekt, nawet jeśli jest 3.5 czy tam nawet 5.6 i tak powinno się udać przy tak bliskim 'obiekcie' fotografowanym i tak dalekim tle.

Miałem też napisać, że obiektyw wygląda na dłuższy niż 50mm, może być zoom jakiś (nie napisałeś co masz...)

patu
30-07-2014, 12:22
..akurat te odbicie blendy w okularach nadaje się do występlowania...
Za kolegami, najlepiej jasne szkło 50-100mm, mocno otwarte...

matiuszek
25-08-2014, 11:19
Witam, pozwolę sobie odświeżyć wątek gdyż pojawiły sie komplikacje. Krótko mówiąc jestem amatorem i moim ze sprzętem też nie za bardzo (Nikon Coolpix P90) i sam nie potrafię wykonać przynajmniej podobnego zdjęcia..

Ale wpadłem na pomysł czy nie pójść do usług fotograficznych i zapłacić im za zrobienie tego zdjęcia.

Pytanie do was: miał ktoś taką sytuację? Czy fotograf zgodzi się za taką usługę tzn wierne odwzorowanie zdjęcia, ktorego mu pokażę? I czy wg was dobry to pomysł, jak nie to ma ktoś lepszy?

puciek
25-08-2014, 11:33
Akurat tym aparatem takie zdjęcie będziesz mógł zrobić bez problemu. Rozmycie tła wprawdzie nie będzie takie mocne ale zdjęcie będzie wyglądało bardzo podobnie. Musisz jednak mieć coś takiego jak blenda. Aparat ustaw na tryb A, przysłonę jak najmniejszą i zoom - wystarczy mniej więcej połowa (ekwiwalent 300mm-400mm) Tu masz podobne zdjęcie wykonane P90 http://pliki.optyczne.pl/NP90/DSCN1154.JPG