Zobacz pełną wersję : Photoshop Akcje lub jakiś Batch do sklejania jpg-ów
Witam...
Chciałbym zautomatyzować pewne czynności jakie musze wykonać na wielu plikach jpg... Póki co zrobiłem sobie pojedyncze akcje ale i tak trwa to za długo... być może ktoś pomógłby mi ogarnąć to jeszcze lepiej/szybciej... do rzeczy...
Mam pojedyncze strony które musze połączyć razem w pary do jednego pliku jpg z odpowiednimi wymiarami...
(do pogrubionej części mam stworzoną akcje / operacje w PS-ie)
1. otwieram ps-a (cs6) i wykonuję pole robocze o interesująych mnie wymiarach które wypełniam kolorem...
2. otwieram plik jpg, kopiuje jego zawartość, wchodze do ps-a, wklejam zawartość pliku, justuje go do góry a potem do lewej strony pola roboczego...
3. otwieram kolejną plik jpg, kopiuje jego zawartość, wchodze do ps-a, wklejam zawartość pliku, justuje go do góry a potem do prawej strony pola roboczego...
4. zapisuje całość i powtarzam do kolejnych plików w katalogu cały proces od pkt.2...
Pliki zapisuje recznie do jpg gdyz akcja nie pozwala mi na zapisywanie w tym samym obszarze roboczym plików o kolejnych numerach :/
nie moge połączyć akcji z 2 i 3 pkt gdyż pomiędzy nimi musze skopiowac plik do schowka otwarty w innym programie (irfan view)
Pliki z których kopiuje zawartość nie mają pożądanych wymiarów obszaru roboczego po sklejeniu jednego z drugim, dlatego musze wklejać to do ps-a i "doklejać" w środek brakujący mi pasek na szerokości...
Bardzo rzadko używam PS-a i nie jestem w nim aż tak biegły... czy istnieje jakieś wewnętrzne narzędzie które by to usprawniło? lub czy mozna w jakiś sposób zautomatyzować ten proces? pliki w katalogu mają kolejne numery stron...
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i pomoc oraz poświęcony mi czas.
A mógłbyś dać screena? Jesteśmy leniwi, musimy czytać ten tekst i go interpretować ;)
Screen tu nic nie da... Może prościej opisze...
Mam w katalogu windowsa 16 plików jpg o jednakowych wymiarach (powiedzmy kwadraty 15x15 - wys x szer).
Musze je połączyć tak by kazde kolejne 2 pliki, były wyjustowane do lewej i do prawej strony obszaru roboczego o wymiarach 15 x 32, w srodku zostaje pole o szerokości 2 które wypełniam sobie np. białym kolorem.
Plików w katalogu za kazdym razem mam inną ilość ale zawsze parzystą...
Wszystko na ten temat...
Kiedyś bawiąc się programem w stylu Photoscape była taka funkcja Mozaika. Można było zrobić to mniej więcej tak jak opisałeś.
Jak nie wymyślisz nic innego, to: w programie do przeglądania zdjęć -> stykówka ("wydruk" 2 obrazów na jednej stronie) -> do PDFa -> crop na 15x32 -> zapis stron PDFa jako osobne grafiki JPG -> gotowe. Będzie jakieś kilkanaście kliknięć na każdy katalog, bez względu na to ile będzie zawierał fotek.
2pompony
30-07-2014, 03:58
Według mnie wybrałeś zły program. Na przykład Paintem też można napisać bardzo długiego maila, zapisać to jako gigantycznego jpga i tego jpga wysłać, ale lepiej jest po prostu napisać maila literkami w programie pocztowym. To co robisz teraz PSem jest absolutną podstawą programów do składu publikacji: ustalasz sobie wielkość strony z odpowiednimi marginesami (mogą być zerowe), wciągasz na strony obrazki jakie chcesz i w jakiej kolejności chcesz, dla każdego folderu tworzysz sobie osobny rozdział i po zapisaniu tego wszystkiego możesz wyeksportować co chcesz i jak chcesz: tylko dwie sąsiednie strony, albo zestaw rozkłądówek, albo tylko parzyste, albo cały rozdział - jak popadnie i jaką masz potrzebę.
Gdybyś zamiast PSa wybrał LRa - to by w ogóle była bajka! Wczytujesz całość folderów, potem przechodzisz do książki i program sam Ci to ustawia według zadanego szablonu; potem eksport i po ptokach.
Ale jak uparłeś się robić to ręcznie i na piechotę w PSie, ułatwiłbym sobie tak, że użyłbym konfigurowalnego skryptu Contact Sheet II, gdzie można sobie wybrać wielkość strony, ilość zdjęć na stronie - i tylko nie można wybrać osobnego justowania dla lewej i prawej strony. Ale jako efekt działania skryptu powstanie szereg kartek po dwa obrazki (layery) na stronie, powiedzmy oba justowane do lewej, przy czym za każdym razem prawa strona byłaby na tym samym layerze (albo dolnym, albo gornym). Teraz została by już tylko do zrobienia druga akcja, ktora za każdym razem jeden konkretny layer (dolny lub górny, ale z każdym razem ten sam) justuje do prawej krawędzi. I wszystko.
Sęk w tym że pliki które łącze były czasem wyrzucone z LR-a a czasem z innego programu... czasem sa to strony z układem zdjec, a czasem pojedyncze foty... z tym ze potrzebuje je wrzucić na stronę o odpowiednim wymiarze, czego LR w zakładce book ani w print mi nie daje... dlatego też łatwiej było mi wrzucić to do ps-a...
Nurtuje mnie jednak inna sprawa.. zakładając ze w grupach, w PS-sie, mam odpowiednie juz warstwy... jak automatycznie kazdą z grup zapisac do osobnego pliku jpg z nazwą i kolejnymi numerami (w tym samym obszarze roboczym) ?
2pompony
30-07-2014, 13:46
czego LR w zakładce book ani w print mi nie daje
Hę? A to czemu? Wszystko, co da się zaimportować do LRa dalej już jest traktowane jednakowo, więc jeśli na początku masz masę formatów, można je automatem skonwertować do jpgów i potem zrobić to w LRze, Na przykład.
Drugiego pytania nie rozumiem - tego jak zapisać grupę (?) do jpga...
Pisząc poprzedneigo posta myślałem o takim scenariuszu:
1. W folderze AAA masz 16 plików (8 lewych i 8 prawych). Ważne jest, żeby nazwy plików były takie, żeby ukłądały się w porządku i naprzemiennie, to znaczy 1 lewa, 1 prawa, 2 lewa, 2 prawa, 3 lewa, ...
2. zapuszczasz skrypt i ustawiasz sobie parametry - strona 15 x 32, ilość zdjęć: 1 rządek, 2 kolumny. W efekcie dostajesz osiem otwartych w PSie plików, każdy zawiera po dwa kolejne zdjęcia z folderu AAA.
3. no i teraz zapisujesz kolejno te 8 plików: AAA1, AAA2, AAA3, itd. Pytasz jak zapisać, czy co? Można i do tego zrobić sobie akcję, która wpisze nazwę AAA, a Tobie pozostanie tylko wpisać kolejną cyferkę...
Pisząc poprzedneigo posta myślałem o takim scenariuszu:
1. W folderze AAA masz 16 plików (8 lewych i 8 prawych). Ważne jest, żeby nazwy plików były takie, żeby ukłądały się w porządku i naprzemiennie, to znaczy 1 lewa, 1 prawa, 2 lewa, 2 prawa, 3 lewa, ...
2. zapuszczasz skrypt i ustawiasz sobie parametry - strona 15 x 32, ilość zdjęć: 1 rządek, 2 kolumny. W efekcie dostajesz osiem otwartych w PSie plików, każdy zawiera po dwa kolejne zdjęcia z folderu AAA.
3. no i teraz zapisujesz kolejno te 8 plików: AAA1, AAA2, AAA3, itd. Pytasz jak zapisać, czy co? Można i do tego zrobić sobie akcję, która wpisze nazwę AAA, a Tobie pozostanie tylko wpisać kolejną cyferkę...
Czyli wszystko na piechotę? A jak plików nie będzie 8 tylko 8 tysięcy? Będę się upierał, że mój "sposób" jest jednak odrobinę sensowniejszy. Chyba, że faktycznie fotek do poskładania jest raptem 16->8, ale po kiego w takim przypadku jakakolwiek automatyzacja?
2pompony
30-07-2014, 14:02
Wszystko na piechotę, bo autor zażyczył sobie utrudnienia polegającego na wyborze tego a nie innego programu. Czy da się to zrobić Paintem? Pewnie że się da, identycznie jak PSem, tylko jeszcze bardziej na piechotę, bo bez akcji.
Użycie czegokolwiek, co ma choćby najprostsze mechanizmy DTPowe, jak choćby LR z modułem Book byłoby najlepszym rozwiązaniem, ale autor pytania nie chce - więc zostają protezy 'na-piechotowe'.
Wiem że w LR mogę tak zrobić... ale jesli np. wypluwam z LR-a gotowe strony dajmy na to 30x30 z modułu book, a po złączeniu ich i tak nie osiągam wymaganego obszaru roboczego bo brakuje mi na szerokości, to na nic mi LR w tym momencie...dlatego przeszedlem do ps-a, załadowalem wszystkie strony, co drugą strone zrobiłem do lewej burty ;), kolejną co drugą stronę do prawej burty i dalej dodalem co chcialem do tych plików, napisy, drobiazgi itp... kazde kolejne podwójne strony z dodatkami dodałem do pojedynczych folderów / grup... i dalej do zapisania do jpg... z tym ze jak podaje w akcji zapis do jpg to kazde kolejne naciśnięcie akcji powoduje nadpisanie poprzedniego pliku... okienko od nazwania pliku sie nie pokazuje w akcji wiec nie ma jak zmienic / dodac cyfry na koniec... chyba ze cos zrobiłem nie tak...
Fotek czy stron - nie ma znaczenia... mam ich zazwyczaj od 20 do 40stu... no ale skoro są akcje i rózne programy to próbowałem sobie ułatwić zadanie...
LR jest swietny ale niestety przy tworzeniu stron w modułach book czy print ma swoje ograniczenia... mialem ostatnio dziwną przypadłość w module print... potrzebowałem wywołać z tego modułu zdjęcie o odpowiednim wymiarze w pikselach (kwadrat) z ramką... przeliczylem tą wartość na dostępne w tym module miary i nawet po podaniu drugiego miejsca po przecinku, LR po wywołaniu usilnie ucinał mi obrazek o jedną pikselową linię na długości i szerokości...
Nie mniej jednak dziękuję za pomoc i dyskusję... spróbuję przy następnej pozycji do złożenia coś zmienić.
Pozdrawiam