PDA

Zobacz pełną wersję : Książka do nauki portretu

stanseba
29-07-2014, 00:42
Szukam jakiejś książki, dzięki której mógłbym posiąść teoretyczna wiedzę o fotografii portretowej.

Z góry dziękuje za pomoc.

zolton
29-07-2014, 10:56
"Fotografia portretowa bez tajemnic" - jeszcze nie mam ale kupiłem. Ja sobie niedawno kupiłem "Nowoczesna fotografia portretowa". Mam tam krótki opis danego portretu, przykładowe zdjęcie (aż 60 różnych portretów), rysunek jak są rozmieszczone światła, model i fotograf oraz tabelkę z parametrami i jaki akurat skrzęt został do tego użyty.

Jak chcesz to mogę na niedzielę zabrać tą moją książkę (może książki jak tamta dojdzie) na plener w Markowej ;)

stanseba
29-07-2014, 16:45
@zolton jakbyś mógł, byłbym bardzo wdzięczny. No i mam nadzieję, że ten plener w Markowej wypali.

Pozdrawiam.

zolton
29-07-2014, 17:45
Ok. Nie ma sprawy.
Wezmę ;)

d90
29-07-2014, 18:49
Miałem taka ksiazke o najsłynniejszych portretach kiedys. Same zdjęcia.
Od lat 20 tych chyba...
Kopalnia pomysłów. Książka duza i gruba. Setki zdjec.
Takich moze poszukaj. Tyle ze technicznych wskazówek nie ma.

RobertMiernik
29-07-2014, 19:02
Jakbyś znalazł tytuł to koniecznie daj znać...

stanseba
29-07-2014, 19:58
Taka właśnie taka książka byłaby super, technika zilustrowana przykładami w postaci zdjęć

zolton
29-07-2014, 20:12
d90 i ja się podepnę pod czekanie na tytuł ;)

d90
30-07-2014, 01:47
Nie pamietam tytułu. Wiele razy ja miałem w rękach. Wiele zdjec utkwiło w pamięci.
Jednak jak pisałem juz, to same foty były. Bez opisów technicznych.
Jednak zaskakiwały pomysłami. Co to nie da sie zrobic bez cudów techniki...inaczej mówiąc - aparat, szkło i pomysł. :)
Ksiazke kupiłem kiedys sobie na prezent sam. W księgarni normalnej leżała. Syn cos tam szukał do czytania...
Pozycja była w wersji ang. Czytania tez troche, ale jak mowie, bez techniki. Plotki takie o sławnych ludziach.
Nie pamietam tytułu. Jesli zobaczę gdzieś okładkę, podam Wam tytuł. Tyle ze nie wiem czy była w Polsce tez wydana...ale jakby co to zapodam.

Biedrona2013
11-08-2014, 13:51
Scott Kelby ma wiele fajnych sugestii.Nie pamiętam w której części pisał o fotografiach portretowych ale to znajdziesz spokojnie w księgarni.Poza tym polecam obiektyw Nikona 50mm.Robi piekne portrety.

dobryfotolab
11-08-2014, 21:38
POLECAM
Roman Burzyński - Portret fotograficzny KLASYKA GATUNKU
NOWOCZESNA FOTOGRAFIA PORTRETOWA- JAMES CHEADLE, PETER TRAVERS

sznuras
12-08-2014, 16:08
Polecam "Warsztaty Bolesława Lutosławskiego - Alchemia Portretu". Bardziej gawęda autora po jego portretach niż podręcznik, bardzo inspirujące.

nikoniarz
12-08-2014, 17:53
polecam obiektyw Nikona 50mm.Robi piekne portrety.

85 robi jeszcze piękniejsze i co z tego? Tu raczej chodziło autorowi o wiedzę a nie sprzęt...

Edit: zamiast książek (albo w sumie to wraz z książkami) mogę zasugerować szczegółowe przeglądanie cudzych zdjęć dostępnych w sieci (na forach, w galeriach zamieszczanych w sieci...) i wyciąganie wniosków samemu. Nawet tutaj na forum można sporo wiedzy wydobyć. Nawet jeśli w danym zdj które bardzo nam się podoba nie ma szczegółowych danych to wystarczy poprosić autora- zwykle nie ma problemu z podaniem danych EXIF czy info dotyczących sprzętu...

Cosnek
13-08-2014, 22:08
Scott Kelby ma wiele fajnych sugestii.Nie pamiętam w której części pisał o fotografiach portretowych ale to znajdziesz spokojnie w księgarni.Poza tym polecam obiektyw Nikona 50mm.Robi piekne portrety.

Dokladnie na DX-ie 50mm NIkkorek jest swietna portretowka.

Andrzej1974
14-08-2014, 09:21
Wiele obiektywów robi piękne czy świetne portrety ale tutaj jest wątek o książkach do portretu... ;-)

Dho'ine
14-08-2014, 10:18
Wg mnie wystarczy książka z podstawową wiedzą o fotografii lub/i jakaś jedna ogólna o portrecie. Do tego lepiej oglądać albumy książkowe lub fotografie w internecie, dobrych portrecistów, starać się zastanaowć nad każdym zdjęciem dlaczego mi się podoba nie podoba, jak zostało zrobione, jak obrobione, dlaczego itp.
I dużo praktyki i oglądania swoich zdjęć i oceniania. Samo czytanei książek nic nie da, trzeba dużo uczyć się przez praktykę.

zolton
14-08-2014, 10:28
Wg mnie wystarczy książka z podstawową wiedzą o fotografii lub/i jakaś jedna ogólna o portrecie. Do tego lepiej oglądać albumy książkowe lub fotografie w internecie, dobrych portrecistów, starać się zastanaowć nad każdym zdjęciem dlaczego mi się podoba nie podoba, jak zostało zrobione, jak obrobione, dlaczego itp.
I dużo praktyki i oglądania swoich zdjęć i oceniania. Samo czytanei książek nic nie da, trzeba dużo uczyć się przez praktykę.

Warto jeszcze dodać aby przeglądać (jak to możliwe) exif. Zawsze to można wyrobić sobie jakąś wiedzę nt przysłony i czasów.

nikoniarz
14-08-2014, 15:34
Warto jeszcze dodać aby przeglądać (jak to możliwe) exif.

Oczywiście już to zostało dodane parę postów wyżej ;)

Grochu7
16-08-2014, 19:24
Ze swojej strony podrzucę trochę starocia - Portret artystyczny w fotografii amatorskiej - Jana Sunderlanda

Stronę czysto techniczną warto uaktualnić, ale pomysły twórcze i przemyślenia są ponadczasowe.

Jimbeam77
20-08-2014, 14:17
85 robi jeszcze piękniejsze i co z tego? Tu raczej chodziło autorowi o wiedzę a nie sprzęt...

Edit: zamiast książek (albo w sumie to wraz z książkami) mogę zasugerować szczegółowe przeglądanie cudzych zdjęć dostępnych w sieci (na forach, w galeriach zamieszczanych w sieci...) i wyciąganie wniosków samemu. Nawet tutaj na forum można sporo wiedzy wydobyć. Nawet jeśli w danym zdj które bardzo nam się podoba nie ma szczegółowych danych to wystarczy poprosić autora- zwykle nie ma problemu z podaniem danych EXIF czy info dotyczących sprzętu...

hmm, a ja myślałem, że to jednak fotograf robi portrety....

Dho'ine
20-08-2014, 14:57
Jimbeam77 i po co czepiasz się szczegółów ? Ledwo naskrobałeś parę postów a już wypisujesz mądrości które pojawiają się na tym forum średnio raz na tydzień. Nie wiem jakim jesteś fotografem ale póki co an forum jesteś świeżak a już się czepiasz i nabijasz posty które nic nie wnoszą. Nawet nie starasz się pomóc. Strasznie mnie denerwują takie osoby na forach.

Co do nauki poleciłbym jakąś jedną książkę a początek typowo o portretach ze zdjeciem i parametrami i opisem obok jak było zrobione, a potem praktyka i oglądanie przykładowych portretów jak już wiadomo co i jak. Jak się jakiś portret bardzo spodoba to warto samemu się zastanowić czemu się podoba i jak zostało zrobione (bez patrzenia na exif). Czemu taka głębia, czemu taki kadr, jakie światło itp.

josem32
22-08-2014, 11:57
Ja mam książkę "Nowoczesna fotografia portretowa. Stylizacja, techniki oświetlenie", James Cheadle, Peter Travers
"Ekspozycja bez tajemnic" oraz "fotografia bez tajemnic" B. Petersona
Wszytkie polecam bo z każdej się czegoś dowiesz.

Jak chcesz to na przyszły weekend moge ci którąś zostawic bo bede na wyjezdzie ok 3 dni.

zolton
03-09-2014, 09:53
Scott Kelby jest to świetna książka, polecam wszystkim

Kurcze, a to nie jest autor książki?

spriterank1
25-10-2014, 15:36
Pisałem już w książkach że książki Brayana Petersona są super ale do portretu właśnie nie można dostać, chyba że tobie się uda gdzieś znaleźć bo mi się nie udało.