Zobacz pełną wersję : Książka do nauki portretu
stanseba
29-07-2014, 00:42
Szukam jakiejś książki, dzięki której mógłbym posiąść teoretyczna wiedzę o fotografii portretowej.
Z góry dziękuje za pomoc.
"Fotografia portretowa bez tajemnic" - jeszcze nie mam ale kupiłem. Ja sobie niedawno kupiłem "Nowoczesna fotografia portretowa". Mam tam krótki opis danego portretu, przykładowe zdjęcie (aż 60 różnych portretów), rysunek jak są rozmieszczone światła, model i fotograf oraz tabelkę z parametrami i jaki akurat skrzęt został do tego użyty.
Jak chcesz to mogę na niedzielę zabrać tą moją książkę (może książki jak tamta dojdzie) na plener w Markowej ;)
stanseba
29-07-2014, 16:45
@zolton jakbyś mógł, byłbym bardzo wdzięczny. No i mam nadzieję, że ten plener w Markowej wypali.
Pozdrawiam.
Ok. Nie ma sprawy.
Wezmę ;)
Miałem taka ksiazke o najsłynniejszych portretach kiedys. Same zdjęcia.
Od lat 20 tych chyba...
Kopalnia pomysłów. Książka duza i gruba. Setki zdjec.
Takich moze poszukaj. Tyle ze technicznych wskazówek nie ma.
RobertMiernik
29-07-2014, 19:02
Jakbyś znalazł tytuł to koniecznie daj znać...
stanseba
29-07-2014, 19:58
Taka właśnie taka książka byłaby super, technika zilustrowana przykładami w postaci zdjęć
d90 i ja się podepnę pod czekanie na tytuł ;)
Nie pamietam tytułu. Wiele razy ja miałem w rękach. Wiele zdjec utkwiło w pamięci.
Jednak jak pisałem juz, to same foty były. Bez opisów technicznych.
Jednak zaskakiwały pomysłami. Co to nie da sie zrobic bez cudów techniki...inaczej mówiąc - aparat, szkło i pomysł. :)
Ksiazke kupiłem kiedys sobie na prezent sam. W księgarni normalnej leżała. Syn cos tam szukał do czytania...
Pozycja była w wersji ang. Czytania tez troche, ale jak mowie, bez techniki. Plotki takie o sławnych ludziach.
Nie pamietam tytułu. Jesli zobaczę gdzieś okładkę, podam Wam tytuł. Tyle ze nie wiem czy była w Polsce tez wydana...ale jakby co to zapodam.
Biedrona2013
11-08-2014, 13:51
Scott Kelby ma wiele fajnych sugestii.Nie pamiętam w której części pisał o fotografiach portretowych ale to znajdziesz spokojnie w księgarni.Poza tym polecam obiektyw Nikona 50mm.Robi piekne portrety.
dobryfotolab
11-08-2014, 21:38
POLECAM
Roman Burzyński - Portret fotograficzny KLASYKA GATUNKU
NOWOCZESNA FOTOGRAFIA PORTRETOWA- JAMES CHEADLE, PETER TRAVERS
Polecam "Warsztaty Bolesława Lutosławskiego - Alchemia Portretu". Bardziej gawęda autora po jego portretach niż podręcznik, bardzo inspirujące.
nikoniarz
12-08-2014, 17:53
polecam obiektyw Nikona 50mm.Robi piekne portrety.
85 robi jeszcze piękniejsze i co z tego? Tu raczej chodziło autorowi o wiedzę a nie sprzęt...
Edit: zamiast książek (albo w sumie to wraz z książkami) mogę zasugerować szczegółowe przeglądanie cudzych zdjęć dostępnych w sieci (na forach, w galeriach zamieszczanych w sieci...) i wyciąganie wniosków samemu. Nawet tutaj na forum można sporo wiedzy wydobyć. Nawet jeśli w danym zdj które bardzo nam się podoba nie ma szczegółowych danych to wystarczy poprosić autora- zwykle nie ma problemu z podaniem danych EXIF czy info dotyczących sprzętu...
Scott Kelby ma wiele fajnych sugestii.Nie pamiętam w której części pisał o fotografiach portretowych ale to znajdziesz spokojnie w księgarni.Poza tym polecam obiektyw Nikona 50mm.Robi piekne portrety.
Dokladnie na DX-ie 50mm NIkkorek jest swietna portretowka.
Andrzej1974
14-08-2014, 09:21
Wiele obiektywów robi piękne czy świetne portrety ale tutaj jest wątek o książkach do portretu... ;-)
Wg mnie wystarczy książka z podstawową wiedzą o fotografii lub/i jakaś jedna ogólna o portrecie. Do tego lepiej oglądać albumy książkowe lub fotografie w internecie, dobrych portrecistów, starać się zastanaowć nad każdym zdjęciem dlaczego mi się podoba nie podoba, jak zostało zrobione, jak obrobione, dlaczego itp.
I dużo praktyki i oglądania swoich zdjęć i oceniania. Samo czytanei książek nic nie da, trzeba dużo uczyć się przez praktykę.
Wg mnie wystarczy książka z podstawową wiedzą o fotografii lub/i jakaś jedna ogólna o portrecie. Do tego lepiej oglądać albumy książkowe lub fotografie w internecie, dobrych portrecistów, starać się zastanaowć nad każdym zdjęciem dlaczego mi się podoba nie podoba, jak zostało zrobione, jak obrobione, dlaczego itp.
I dużo praktyki i oglądania swoich zdjęć i oceniania. Samo czytanei książek nic nie da, trzeba dużo uczyć się przez praktykę.
Warto jeszcze dodać aby przeglądać (jak to możliwe) exif. Zawsze to można wyrobić sobie jakąś wiedzę nt przysłony i czasów.
nikoniarz
14-08-2014, 15:34
Warto jeszcze dodać aby przeglądać (jak to możliwe) exif.
Oczywiście już to zostało dodane parę postów wyżej ;)
Ze swojej strony podrzucę trochę starocia - Portret artystyczny w fotografii amatorskiej - Jana Sunderlanda
Stronę czysto techniczną warto uaktualnić, ale pomysły twórcze i przemyślenia są ponadczasowe.
Jimbeam77
20-08-2014, 14:17
85 robi jeszcze piękniejsze i co z tego? Tu raczej chodziło autorowi o wiedzę a nie sprzęt...
Edit: zamiast książek (albo w sumie to wraz z książkami) mogę zasugerować szczegółowe przeglądanie cudzych zdjęć dostępnych w sieci (na forach, w galeriach zamieszczanych w sieci...) i wyciąganie wniosków samemu. Nawet tutaj na forum można sporo wiedzy wydobyć. Nawet jeśli w danym zdj które bardzo nam się podoba nie ma szczegółowych danych to wystarczy poprosić autora- zwykle nie ma problemu z podaniem danych EXIF czy info dotyczących sprzętu...
hmm, a ja myślałem, że to jednak fotograf robi portrety....
Jimbeam77 i po co czepiasz się szczegółów ? Ledwo naskrobałeś parę postów a już wypisujesz mądrości które pojawiają się na tym forum średnio raz na tydzień. Nie wiem jakim jesteś fotografem ale póki co an forum jesteś świeżak a już się czepiasz i nabijasz posty które nic nie wnoszą. Nawet nie starasz się pomóc. Strasznie mnie denerwują takie osoby na forach.
Co do nauki poleciłbym jakąś jedną książkę a początek typowo o portretach ze zdjeciem i parametrami i opisem obok jak było zrobione, a potem praktyka i oglądanie przykładowych portretów jak już wiadomo co i jak. Jak się jakiś portret bardzo spodoba to warto samemu się zastanowić czemu się podoba i jak zostało zrobione (bez patrzenia na exif). Czemu taka głębia, czemu taki kadr, jakie światło itp.
Ja mam książkę "Nowoczesna fotografia portretowa. Stylizacja, techniki oświetlenie", James Cheadle, Peter Travers
"Ekspozycja bez tajemnic" oraz "fotografia bez tajemnic" B. Petersona
Wszytkie polecam bo z każdej się czegoś dowiesz.
Jak chcesz to na przyszły weekend moge ci którąś zostawic bo bede na wyjezdzie ok 3 dni.
Scott Kelby jest to świetna książka, polecam wszystkim
Kurcze, a to nie jest autor książki?
spriterank1
25-10-2014, 15:36
Pisałem już w książkach że książki Brayana Petersona są super ale do portretu właśnie nie można dostać, chyba że tobie się uda gdzieś znaleźć bo mi się nie udało.