PDA

Zobacz pełną wersję : Berlin Warszawa PLAY

robin102
28-07-2014, 21:07
Kochani :) jak dzwonić z Berlina do Polanda mając numer w PLAY na kartę przedpłatową i z Polanda do Berlina? Jak takie połączenia są realizowane i jak kosztowne? Wybieram się pierwszy raz za granicę z telefonem :)

zdyboo
28-07-2014, 21:10
Stawki roamingowe są regulowane przez UE i w obecnej chwili nie powinny być wyższe niż 0,97 PLNów za minutę rozmowy. Najtaniej odbierać, bo to kosztuje ok. 0,25 PLNów za minutę. Sprawdź taryfę roamingową PLAY i wszystko będzie jasne, a jak nie to i tak po zalogowaniu się w obcej sieci dostaniesz SMSa z kosztami rozmów.

!AGresT
28-07-2014, 21:14
Może jeszcze być potrzeba włączenia roamingu jakimś kodem - najlepiej podejść do punktu PLAY i zapytać.

zdyboo
28-07-2014, 21:25
Przypomniał mi się mój pierwszy wyjazd z komórką za granicę, 9 lat temu. Dwa dni przed wyjazdem poszedłem do Plusa i poprosiłem o włączenie roamingu. Oni owszem, nie ma problemu, potrwa to tydzień. Tydzień to ja miałem spędzić za granicą więc podziękowałem i wyszedłem bez aktywacji. Po przekroczeniu granicy wyłączyłem telefon. Po dwóch czy trzech dniach włączyłem, bo szukałem jakiejś informacji w SMSach. W trakcie tego wyszukiwania otrzymałem wiadomość, że właśnie włączono mi roaming i jeżeli burzy to mój światopogląd to mam wysłać SMSa o treści NIE, na jakiś tam numer. Do tej pory nie wiem czemu miałoby to trwać tydzień.

zbyszekD7000
28-07-2014, 21:30
Bo kiedyś telefon był luksusem ;-)

zdyboo
28-07-2014, 21:36
To chyba za czasów NMT jeszcze.
Telefon mam od 2003 lub 2004 roku. Miałem go jako ostatni w rodzinie, jako ostatni w grupie na studiach i ogólnie przez moment było wielkie halo, że jednak kupiłem sobie komórkę. ;)

mario_b
28-07-2014, 21:46
Tak pisze na stronie Play:

"Usługa aktywowana jest w standardzie wszystkim Abonentom i Użytkownikom z wyjątkiem Klientów Play Online."

Wynika z tego, że roaming jest aktywowany od początku tak jakby z automatu...

http://www.play.pl/pomoc/pomoc-techniczna/roaming/roaming-zagraniczny/

Ceny:
97 gr/min lokalnie i do PL(poł. wykonane)
25 gr/min poł.odebrane

Inna sprawa to połączenia z PL za granicę...

Mam nr w Play na abonament i jeśli z Polski dzwonie np. do Niemiec płacę chyba 1.50 zł/min
a jak pojadę np. do Niemiec to dzwoniąc na inny nr w Niemczech (jestem wtedy w roamingu) płacę tylko te 97 gr/min...

Ale mam tego świadomość i nie narzekam, mam chyba najniższy dostępny abonament...
Telefonu w Polsce używam sporadycznie.

p.s. moje dzieci mają numery w Play na kartę, nie aktywowałem im nigdy roamingu a jak jeżdżą na jakieś wycieczki do Niemiec w tym i do Berlina to można się do nich dodzwonić i one mogą dzwonić do Polski też.

robin102
28-07-2014, 23:08
Czyli brac telefon w kieszeć i nie wnikać. Dzięki wszystkim.

!AGresT
28-07-2014, 23:11
Nie zapomnij odwiedzić :) :
LEGOLAND® Discovery Centre Berlin
Potsdamer Straße 4
10785 Tiergarten, Berlin

A! Edyta doczytała, że dorośli mają wstęp, tylko jeśli towarzyszy im dziecko O_o
Toż to dyskryminacja ze względu na wiek!

robin102
28-07-2014, 23:24
W Berlinie to raczej ze względu na rasę powinna być dyskryminacja a nie na wiek :D ;)
Nie ja zawodowo więc...... browara jakiegoś strzele

!AGresT
28-07-2014, 23:31
W Berlinie ze względu na rasę?
Masz na myśli dyskryminację białych? :)

ekonet
29-07-2014, 08:18
Czyli brac telefon w kieszeć i nie wnikać. Dzięki wszystkim.
I pamiętać, żeby dzwoniąc do Polski używać prefiksu międzynarodowego. ;)

Rafał_Sz
29-07-2014, 10:09
W PLAY (niezależnie od rodzaju karty SIM, z wyjątkiem PLAY ONLINE) możesz włączyć w menu opcję TANI ROAMING. Polega to na tym, że dzwonisz na numer w Polsce i odkładasz słuchawkę. Za chwilę Twój telefon "oddzwania" z numeru na który dzwoniłeś i rozmawiasz za cale 97 gr/ min. Jest to całkowity koszt połączenia, rozmówca w PL nie ponosi żadnych kosztów. W linku poniżej masz wszystkie szczegóły. Przydaje się to zwłaszcza jeśli jesteś poza UE.
http://www.play.pl/uslugi/tani-roaming/

robin102
30-07-2014, 09:25
Dzięki Rafale