Zobacz pełną wersję : Nikon d7100, ostrosc w trybie manualnym
Hej,
To moj pierwszy post na forum. Witam was serdecznie. Chcialabym zapytac o rzecz ktora spedza mi sen z powiek od dluzszego czasu. Chodzi mi o ustawienia ostrosci w trybie manualnym. W trybie auto w wizjerze pojawiaja sie male czerwone migocace kwadraciki dobierane automatycznie, ktore pokazuja punkty ostrosci. W trybie manualnym na wizjerze bez wzgledu na ustawienia (3D, 9, 21, 51 pol) na wizjerze mam tylko jeden kwadracik (ktory moge sobie ustawic w dowolnym miejscu. W momencie kiedy zmieniam pokretlem tryb na wizjerze pojawia sie odpowiednia dla danego trybu ilosc "migoczacych kwadracikow", jednak po chwili znikaja i zostaje jeden :-?. Zdjecie tez ostre jest w jednym punkcie. Zastanawiam sie czy tak powinno byc, czy te "kwadraciki" powinny zostac na wizjerze? Nie wiem gdzie i co ustawic zeby tych kwadracikow w trybie manualnym bylo wiecej. Fotogafuje glownie dzieciaki i ciezko mi zrobic zdjecie na ktorym oboja sa ostrzy ;-)
nikoniarz
28-07-2014, 16:13
Fotogafuje glownie dzieciaki i ciezko mi zrobic zdjecie na ktorym oboja sa ostrzy ;-)
Odsyłam do podstaw fotografii dotyczących głębii ostrości <klik> (http://www.szerokikadr.pl/poradnik/glebia-ostrosci-fotograficzny-srodek-wyrazu)
Dzieki, juz czytalam :-) chodzi mi jednak o te punkty ostrosci. A wracajac do glebi ostrosci, czy rzeczywiscie ma ona wplyw na to ze na zdjeciu dwoch buziek siedzacych obok siebie ostry jest tylko nos/oko/wlos/ - zalezy na ktorej czesci twarzy ustawinony jest punkt - jednej z nich?
nikoniarz
28-07-2014, 16:26
Tak, głębia ostrości może wynosić od 1 mm do nieskończoności teoretycznie. To, że coś jest nieostre to nie wina punktów ostrości a złe operowanie głębią.
Dzieki, popracuje nad glebia, a wiesz moze co z tymi punktami? Bo glownie o to chcialam zapytac.
Aparat jest w stanie ustawić ostrość tylko i wyłącznie w jednym miejscu.
Nie możesz sobie wybrać kilku punktów.
To, że w trybie automatycznego wyboru punktu podświetla więcej oznacza tylko, że ten miejsca mieszczą się w granicach pomiaru ostrości przez układ aparatu, a nie że w nich będzie ostro.
nikoniarz
28-07-2014, 17:43
Aparat jest w stanie ustawić ostrość tylko i wyłącznie w jednym miejscu.
Można to nawet ciut precyzyjniej ująć i napisać, że ustawi ostrość w jednej płaszczyźnie, której zakres regulujemy właśnie przysłoną...
Jeszcze raz dziekuje Wam za pomoc. Rozumiem ze z aparatem wszystko w porzadku :)
Panowie mam problem z ostrością. Kiedy robię zdjęcia z bliskiej odległości wychodzą ostre jak żyleta, niestety jak walę krajobrazy to każde zdjęcie jest bez ostrości i muszę w photoshopie bawić się w filtrze wyostrzania. Czy problem wynika z zooma jakim operuję czy też może powinieniem przeprowadzić w jakiś inny sposób mikroregulację AF.
iljuszyn
02-08-2014, 20:33
Najpierw spróbuj ustawić aparat na tryb krajobrazu, a potem na priorytet przesłony i ustaw na np. 8. Wykonaj dwa zdjęcia i porównaj efekty. Co do szkła to odsyłam na np. optyczne pl, tam znajdziesz z pewnością test swojego szkła. Na tej podstawie dowiesz się na jakich ogniskowych i na jakiej przesłonie masz najlepsze parametry swojego "zoom'a" . Następnym razem podaj co to za szkło, no i jaka puszka.
Panowie mam problem z ostrością. Kiedy robię zdjęcia z bliskiej odległości wychodzą ostre jak żyleta, niestety jak walę krajobrazy to każde zdjęcie jest bez ostrości i muszę w photoshopie bawić się w filtrze wyostrzania. Czy problem wynika z zooma jakim operuję czy też może powinieniem przeprowadzić w jakiś inny sposób mikroregulację AF.
Z fusów nie wywróżymy Ci rozwiązania problemu. Daj zdjęcie w pełnej rozdzielczości i z pełnym EXIFem, to będzie można szukać.
https://lh3.googleusercontent.com/-39vXLQFmVe8/U902Gcqf89I/AAAAAAAAATc/IULwaDXkp5s/w786-h524-no/DSC_4574.jpg
iljuszyn
02-08-2014, 21:37
wrzuć plik na normalny serwer, nie na serwer swoich zdjęć, bo to raz, że maluteńkie, dwa nie ma EXIF'a zdjęcia.
https://lh3.googleusercontent.com/-39vXLQFmVe8/U902Gcqf89I/AAAAAAAAATc/IULwaDXkp5s/w786-h524-no/DSC_4574.jpg
I co nam po takiej miniaturce ?? i jeszcze bez EXIFu.
ok ale nie za bardzo wiem jak to zrobić
iljuszyn
02-08-2014, 22:08
udostępniłeś zdjęcie pomniejszone i przetworzone przez wujka googla...
użyj: flickr, bądz imageshack (wpisz w gogle)
i wrzucaj zdjęcie prosto z aparatu, jpeg czy nef, w zależności jaki typ pliku miałeś ustawiony.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/f/f0ho4x33j)
iljuszyn
02-08-2014, 22:42
1. myślę, że tutaj kłania się pojęcie głębi ostrości (gogle),
2. jutro zrób to samo zdjęcie z większą wartością F, czyli aparat na priorytet przesłony A, jak pisałem parę postów wyżej. Zrób też test na 18mm i porównaj wyniki.
3. Jeżeli w takim kadrze ostrość ustawiona była na wysokie drzewa, to nie licz, że szkółka iglaków będzie ostra. Szczególnie te najbliżej Ciebie
4. podejdź do drzewa na odległość 5-10metrów, w tle miej ścianę drzew, obiektyw na 50mm, ostrość na drzewo, sprawdź wynik, czy pień będzie ostry i co stanie się ze ścianą drzew.
udanego eksperymentowania :)
j.w. czyli Głębia Ostrości (GO) - zdecydowanie za mała. Przy 45mm to tak f/11 mogłoby być jeszcze mało, a więcej przymykać tego obiektywu nie warto, bo będzie już tracił wyraźnie na ostrości.
i jeszcze jedna sprawa - 18-105 przy tej ogniskowej ma maksymalny otwór ok f/5, więc nie jest najostrzejszy i dla optymalnej ostrości w całym kadrze trzeba by przymknąć przynajmniej o jedną działkę.
Panowie wiem co to głębia ostrości i wiem też że powinno się robić zdjęcia krajobrazów dla ostrości w całym kadrze z większym numerem przesłony. Problem z tym że przerabiałem już to i okazało się że d7100 pracuje racjonalnie do mniej więcej 5,6 ponieważ potem mamy do czynienie z efektem dyfracji. Tak czy inaczej jak celownik ustawiam np na konkretny punkt kadru to powinien on być ostry niezależnie od elementów przed i za nim. Ja ostrość wyłapuję bez problemu ale z niedużych odległości do kilku może kilkunastu metrów. Jednak w wypadku dużych przestrzeni kiedy celuje AF w punkt oddalony np o kilkadziesiąt metrów to jak na załączonym obrazku ostrości nie ma. I z tąd moje pytanie dlaczego tak się dzieje. Co jest temu winne
iljuszyn
03-08-2014, 09:42
1. sprawdzasz Crop'a w miejscu ostrzenia? Sprawdź z innych puszek obraz w powiększeniu 1:1 czy 100%.
2. wywołaj to zdjęcia w rozmiarze 30x21cm, jak zdjęcie będzie nieostre to będziemy myśleć, że może obiektyw. Spróbuj jak masz, innym szkłem.
Czy używałeś przed D7100 innej lustrzanki? Np. pierwszych Nikonów jak D40? Wycinek 1:1 z tych dwóch puszek bardzo się różni jak i matryce 6Mpx i 24Mpx
Problem z tym że przerabiałem już to i okazało się że d7100 pracuje racjonalnie do mniej więcej 5,6 ponieważ potem mamy do czynienie z efektem dyfracji.
Ale nie wiesz o tym, że to do jakiej przesłony można używać obiektywu zależy od samego obiektywu i nawet od outawionej ogniskowej. 18-105 najlepiej sprawuje się w okolicach f/5.6-f/8 (w zależności od ogniskowej)
Tak czy inaczej jak celownik ustawiam np na konkretny punkt kadru to powinien on być ostry niezależnie od elementów przed i za nim. Ja ostrość wyłapuję bez problemu ale z niedużych odległości do kilku może kilkunastu metrów. Jednak w wypadku dużych przestrzeni kiedy celuje AF w punkt oddalony np o kilkadziesiąt metrów to jak na załączonym obrazku ostrości nie ma. I z tąd moje pytanie dlaczego tak się dzieje. Co jest temu winne
Jak masz ostro z bliska to będzie ostro z daleka, co najwyżej nie w tym miejscu w którym chciałeś. Tylko nie oczekuje takiego samego poziomu szczegółów.
A druga sprawa - nie oglądaj zdjęć w 1:1, bo tu ostrości może nie być wcale.