Zobacz pełną wersję : CRYSIS 3 na PC - tragiczna wydajność
no właśnie.
Problem wyglada tak, ze wydajnosc gry jest tragiczna. w menu wszystko chodzi idealnie, ale od momentu wyboru ladowania kampanii wszystko chodzi jak w zwolnionym tempie.
Przy ustawieniach 1920x1200 i maks detalach to po zaladowaniu mosji moze jest z 0,5-2fps (tak na oko). ta sama rozdzialka z minimalnymi detalami moze jest z 2-4fps (generalnie ruch mysza powoduje po jakies sekundzie lub dwoch ruch postaci. oczywiscie wyswietla sie co ktoras klatka). Dzwiek dziala idelanie - zadnych zaciec czy opoznien. Generalnie poczulem sie jak 20 lat temu uruchamiajac nowa gierke na starym blaszaku ;)
Najwazniejsza wydaje sie byc informacja, ze dysk mieli jak szalony. Caly czas zapalona czerwona dioda.
Czy ktos moze cos doradzic. Ja generalnie nie gram na kompie wiec nie mam porownania z innymi grami (jedynie to, ze Shogun Total War 2 na max detalach smiga jak glupi).
Teraz moj komp:
i7 2600k
16GB RAM
karta graficzna: Gigabyte Dual-X R9 270X 2GB sztuk dwie polaczone w CrossFire
dysk systemowy SSD
dysk z instalacja gry: 2xSamsung F3 1TB w RAID 0
Win7 64bit
do wszystkiego najnowsze sterowniki
Jakies pomysly?
gdzies w którymś kościele dzwonili... crossfire....
Crysis to gra sponsorowana przez nVidie, a AMD ma dziwne problemy, aby ich karty działały z tą grą poprawnie.
po wylaczeniu crossfire to samo.
ja rozumiem, ze gra jest optymalizowana pod cos, ale to jest mega zestaw jak na wymagania tej gry i musi byc jakis inny powod tej tragicznej wydajnosci. w benchmarkach r9 270x a CF osiaga srednio 60FPS na max detalach ( a u mnie z 1FPS).
do tego na 3D mark 11 mam ponad 13500 punktow i tam tez jest jakis test z Crysis 3.
po wylaczeniu crossfire to samo.
ja rozumiem, ze gra jest optymalizowana pod cos, ale to jest mega zestaw jak na wymagania tej gry i musi byc jakis inny powod tej tragicznej wydajnosci. w benchmarkach r9 270x a CF osiaga srednio 60FPS na max detalach ( a u mnie z 1FPS).
do tego na 3D mark 11 mam ponad 13500 punktow i tam tez jest jakis test z Crysis 3.
Testy "Crysis 3" nie mają nic wspólnego z grą.
A i jeszcze pytanie - czy czasami nie masz ta, że w grze przełącza Ci się na kartę zintegrowaną ??
Bo ATI pod względem zarządzania wyborem karty ma strasznie popsute sterowniki.
Napisałbym, że to wina sterów, ale napisałeś, że masz najnowsze. Jakiś czas temu zachciało mi się zagrać w C2. Po odpaleniu na lapku moim oczom ukazała się jedna wielka kupa. Dopiero do aktualizacji sterów do jakiś tam, gra ruszyła z kopyta.
Testy "Crysis 3" nie mają nic wspólnego z grą.
A i jeszcze pytanie - czy czasami nie masz ta, że w grze przełącza Ci się na kartę zintegrowaną ??
Bo ATI pod względem zarządzania wyborem karty ma strasznie popsute sterowniki.
nie mam zintegrowanej karty, wiec to odpada. czy to mozliwe zeby jakikolwiek nowy, w finalnej wersji sterownik dal taki efekt? bym zrozumial rozbieznosci kilkanacie %, ale zeby gra byla praktycznie bezuzyteczna?
mnie bardziej zastanawia ta ciagla praca dysku na 100%. slychac jak strasznie pracuja (bo to talerzowce).
nie mam zintegrowanej karty, wiec to odpada. czy to mozliwe zeby jakikolwiek nowy, w finalnej wersji sterownik dal taki efekt? bym zrozumial rozbieznosci kilkanacie %, ale zeby gra byla praktycznie bezuzyteczna?
mnie bardziej zastanawia ta ciagla praca dysku na 100%. slychac jak strasznie pracuja (bo to talerzowce).
To jaki Ty masz procesor, bo i7 2600K ma grafikę.
ooo to wyparłem ten szczegol. jak sprawdzic czy crysis nie korzysta ze zintegrowanej grafiki? zdaje sie, ze mam ja wylaczona w biosie ale na bank nie jestem pewien
ooo to wyparłem ten szczegol. jak sprawdzic czy crysis nie korzysta ze zintegrowanej grafiki? zdaje sie, ze mam ja wylaczona w biosie ale na bank nie jestem pewien
Za wybór karty odpowiada sterownik ATI. Sprawdź w ustawieniach, czy jest opcja wyboru karty, może gdzieś tam być coś przełączone.
w sterowniku ati nie ma ani slowa o karcie zintegrowanej. jedyne opcje to wlaczenie badz wylaczenie crossfire. domyslam sie, ze jest ona wylaczona w biosie.
Mieli Ci dysk... A patrzyłeś co dokładnie? Zobacz jaki program obciąża dysk w tym czasie, to może wiele wyjaśnić.
no wiec tak.
po uruchomieniu crysis 3 dysk mieli jak szalony, ale:
uzycie procesrora ~20%
wolnego RAMu ~ 9,5GB
zapis/odczyt na dysk w zasadzie tylko powodowany przez crysis3.exe 57MB/s / 57MB/s
No więc to ze gra jest optymalizowana pod nvidię to nie znaczy tak dużo. Na moim r9 260x (albo coś w tym stylu - kupiłem za 500 zł) crysis 3 działa abrdzo dobrze ALE !!
Tylko na oryginalnych sterach od producenta karty. Najnowwsze powodują zwięchę lub wydajność na poziomie podobnym do tego u ciebie
Chyba wiem co go boli ;)
Sprawdź czy w opcjach zasilania (PD róg ekranu) nie masz zaznaczonej opcji innej niż "wysoka wydajność". Jak tak to zaznacz wysoką i ciesz się grą ;)
U mnie taka historia była. Kupiłem nowego lapka i gothic II zacinał jak cholera.
Napisałbym, że to wina sterów, ale napisałeś, że masz najnowsze. Jakiś czas temu zachciało mi się zagrać w C2. Po odpaleniu na lapku moim oczom ukazała się jedna wielka kupa. Dopiero do aktualizacji sterów do jakiś tam, gra ruszyła z kopyta.
To jest AMD... najnowsze stery wcale nie muszą być najlepsze. Często właśnie starsze sterowniki działają ok.
Jeszcze jedna rzecz do sprawdzenia - ściągnij GPU-Z i sprawdź PCI-E link width, czy na pewno chodzi jako x16 a nie x1 (przy włączonym CF będzie x8/x8, ale to normalne).
Jaką masz płytę główną?
I nauczka na przyszłość - nie kupuje się dwóch kart ze średniej półki do SLI/CF, tylko za tę samą kasę bierze się jedną kartę z wyższej półki. Szybciej, chłodniej, lepiej ;)
sprawdze tego GPU-Z.
plyta glowna MSI P67A-GD65A. jesli chodzi o karty to druga mialem za darmo a jak wiadomo darowanemu koniowi... ;)
zreszta ta karta jest na tyle wydajna, ze nawet jedna pociagnie te gre a jak juz pisalem po wylaczeniu CF jest tak samo zle.
jesli chodzi o wczesniejsze rady to oczywiscie mam ustawiona wysoka wydajnosc i sprawdzilem tez najnowszy sterownik od producenta grafiki - bez zmian. jak tylko wlacze misje to dysk mieli jak szalony a gra osiaga niewyobrazalne 1fps :)
Długo masz ten 1fps? Może gra ładuje coś z dysku? Możliwe też, że ma uszkodzone jakieś pliki, bądź dysk twardy jest walnięty.
Nawet na PCI-e x1 nie powinno być aż tak źle.
no zostawilem kompa nawet na pol godziny i tak sobie mielil caly czas.
zobacze jeszcze czy instalacja gry na dysku systemowym zmieni cokolwiek.
Sprawdź zakurzenie kompa.
Zainstaluj to co dostales razem z kartą.
Łącznie ze sterownika i.
superlama
28-07-2014, 19:58
Ja bym stawiał na przełączanie grafiki. Mam w laptopie i3 +8GB + radka 6650 2GB. Nie powiem, żeby w full hd działało, ale w 1280x800 20 klatek będzie;) Też miałem problem z przełączaniem grafiki - alternatywne z Leshcat Labs pomogły;)
No wiec zakurzenie nie wchodzi w gre. Nie dalej jak miesiac temu odkurzylem dokladnie kazdy zakamarek kompa.
Jesli chodzi o przelaczanie grafiki to nie moge tego wykluczyc, ale nigdy i nigdzie nie znalazlem jakiejkolwiek wzmianki, ze system lub jakikolwiek sterownik widzi zintegrowana karte graficzna. tak jakby nigdy nie istaniala. Nie wiem zatem w jaki sposob moglbym wysledzic czy sie na nia gra przelacza. nie ma po niej sladu ani w systemie ani sterowniku karty graficznej ani w GPU-Z.
tak wyglada informacja z GPU-Z:
http://i60.tinypic.com/juwlrt.jpg
i widac, ze PCI pracuje z szybkoscia 8x co jest normalne dla kart z CrossFire.
A sprawdź na jednej karcie. Najpierw na pierwszej, potem na drugiej. Nie wyłączaj CF, tylko fizycznie wyjmuj karty ze slotów.