PDA

Zobacz pełną wersję : D80 i SanDisk Extreme 2GB - dziwne zachowanie pod XP

Jachu
28-04-2007, 11:48
Zacznę od tego, że wcześniej używałem karty PQI 2GB i nie miałem żadnych problemów. Po przeczytaniu wielu wątków postanowiłem zakupić kartę, która ma gwarantować bezpieczeństwo zapisywanych zdjęć i przy okazji oferowała oprogramowanie do obróbki zdjęć w formacie RAW. Kiedy podepnę mój aparat przez USB to system (Windows XP SP2) wykrywa go jako dysk jednak kiedy chcę już go otworzyć to trwa to dłuższą chwilę (przy PQI to się nie zdarzało). Mysłałem, że to może wina komputera ale po włożeniu tej samej karty do czytnika Hama i próby kopiowania kilku zdjęć jpeg trwa to strasznie długo (normalnie trwało kilka sekund z kartą PQI). Czym to może być spodowane? Czy karta SanDisk Extreme wymaga jakichś dodatkowych sterowników? Karta została kupiona w sklepie i jest oryginalna.

swider
28-04-2007, 11:54
moze trafila Ci sie jakas felerna sztuka. Ja mam Extreme 1GB i smiga bardzo ladnie.

ksviper
28-04-2007, 12:24
jakas felerna sztuka

może podrabiana sztuka ?

Jachu
28-04-2007, 12:28
może podrabiana sztuka ?

To na 100% jest oryginał ponieważ posiada z tyłu numer seryjny i informacje gdzie została wyprodukowana, a podobno podróby tego nie mają.

asaszorju
28-04-2007, 12:44
ja tez uzywam tej karty z D80 i u mnie jest wszystko o.k.:-D

Zbychu67
28-04-2007, 14:24
Mam problem (może) tej samej kategorii.
SanDisk Extreme 2Gb
W D80 OK, przez kabelek śmiga jak złoto :), ale ... włoże karte do czytnika to buba :(
Żeby było ciekawiej SanDisk Extreme 1Gb śmiga też w czytniku.

Zbychu

Jachu
28-04-2007, 15:20
SanDisk Extreme 2Gb
W D80 OK, przez kabelek śmiga jak złoto :), ale ... włoże karte do czytnika to buba :(

Zbychu

Wygląda na to, że ten "typ" tak ma :( Spróbuję jeszcze na innym komputerze i z innym czytnikiem. Jeśli to nie pomorze trzeba będzie skorzystać z gwarancji. Najgorsze jest to że wcześniej miałem kartę PQI prawie za połowę ceny SanDiska i nie miałem takiego problemu. Sprawdza się fakt, że nie zawsze co droższe jest lepsze.

vixhs
28-04-2007, 15:59
tez mam problem z 2g w czytniku-dziwnie wolna, dobrze ze w aparacie dziala jak trzeba
karta orginal-sprawdzalem w sandisk(bardzo duzo jest podrobek-mialem jedna-na moje szczescie sprzedawca oddal kase-sklep na e-bay)

david555
28-04-2007, 17:55
Kupiłem ostatnio kartę SD Platinum 2GB za jedyne 65 PLN i nie mam zastrzeżeń. Czasami nie warto wpędzać się w koszty.

Ark
28-04-2007, 18:14
Wygląda na to, że ten "typ" tak ma :( Spróbuję jeszcze na innym komputerze i z innym czytnikiem. Jeśli to nie pomorze trzeba będzie skorzystać z gwarancji. Najgorsze jest to że wcześniej miałem kartę PQI prawie za połowę ceny SanDiska i nie miałem takiego problemu. Sprawdza się fakt, że nie zawsze co droższe jest lepsze.

Nie, ten typ tak nie ma. Używam karty SanDisk Extreme III 2GB i nie mam z nią żadnych problemów. Zgrywając zdjęcia bezpośrednio z D80 jak i przy pomocy czytnika (nawet dwóch różnych czytników) karta pracuje bez zarzutów. Jeżeli jesteś pewien, że Twoja karta jest oryginalna to może jest to problem wadliwej serii, ale na pewni nie ogółu kart SanDisk Extreme III 2GB.
Pozdrawiam.

Władca Pixeli
28-04-2007, 18:32
To na 100% jest oryginał ponieważ posiada z tyłu numer seryjny i informacje gdzie została wyprodukowana, a podobno podróby tego nie mają.
A CD z Rescue PRO i kartka z numerem do Capture One LE była w opakowaniu?

ksviper
28-04-2007, 19:50

Fake SD Sandisk (http://reviews.ebay.com/FAKE-SanDisk-Ultra-Secure-Digital-Cards-Exposed_W0QQugidZ10000000001254879) - co prawda o Ultra II ale jaka to różnica :)

david555
28-04-2007, 20:32
Czyli z SanDisk-iem jest tak jak z większością tematów z górnej półki niestety trzeba eksperta, aby nie kupić ,,Fake". Z tańszymi modelami nie ma tego problemu, a uzyskiwane osiągi podobne.

drakenus77
28-04-2007, 21:21
SanDisk Extreme 2Gb

Zbychu

hmm na chlopski rozum serwisanta pc... jesli dziala przez kabelek to nie wina karty a czytnika ...kt nie wyrabia , jesli wina karty = nie dziala z przez usb ( pc - nikon ) i ( pc- czytnik ) = karta zlom , jesli dziala ok przez pc - nikon to karta ok - przetestowac czytnik tak w skrocie.. czytnik jakis markowy czy badziewie za 14 zl z alledrogo ???

vixhs
29-04-2007, 00:41
ok u mnie byla wina czytnika-inny czytnik i dziala ok

vixhs
29-04-2007, 00:54
co do lipnych to dwie rzeczy-prawdziwa ma nacięcie-rowek na dole karty,numer seryjny powinien sie zaczynac od BE,ma wytłoczony napis SanDisk z ich logo(z tyłu) i do prawdziwej dają kartke z numerem do Capture One LE-reszta z wygladu jest taka sama
Wyjątkiem jest szybkosc w aparacie-mialem lipną i byla wolniejsza, nie nadążała z zapisem.Opakowanie, gwarancja,CD z Rescue PRO dokładnie jak w orginał

Gawronnek
29-04-2007, 01:00
a co jeśli mam teoretycznie karty spełniające wymogi prawdziwości ale 2 sztuki maja ten sam numer, rejestracja na stronie Sandiska tez przebiegła normalnie czyżby to był numer serii a nie numer karty?

vit
29-04-2007, 20:24
W instrukcji do D40 stoi:
"Jeżeli karta bedzie używana z czytnikiem kart lub innym urządzeniem, należy sprawdzić, czy urządzenie obsługuje karty o pojemności 2GB i 4GB."

fader_audio
30-04-2007, 15:11
Mam SanDisk Extreme III 2GB chodzi ok. z aparatu jak i z czytnika chodzi szybko, choć wydaje mi się ze z aparatu idzie ciut szybciej. troszke mnie tylko dziwi licznik fotek, na jakiej podstawie on przelicza ilośc pozostałych zdjęc. na pustej karcie pisze że można zrobić jeszcze 256 fotek a tak naprawdę robie ich ok 500, ażtakie rozpiętości by były. czy ktoś na 2GB karcie ma podobną sytuację??

vixhs
30-04-2007, 23:48
piszą ze 110(raw+jpg) a zrobi 155

Gawronnek
01-05-2007, 00:24
fader_audio przecież to oczywiste, przyjrzyj sie wielkości plików, ani jpg ani nefy nie są zawsze tego samego rozmiaru, wszystko zależy co jest na zdjęciu, i jak uda się skompresować, a licznik podaje na podstawie średniej wielkości

vixhs nie szkoda Ci miejsca na karcie na robienie nef+jpg, przecież z nef łatwo i szybko wyciągniesz jpg PreviewExtractorem

vixhs
01-05-2007, 03:39
mam dwie 2GB - moja żona zlapala bakcyla foto i wyrywamy sobie aparat z ręki a po powrocie do domu ona "musi" od razu wszystko zobaczyc-z tym bakcylem to nie wiem czy sie cieszyc czy płakac
a karta nie mydlo

ZbigniewP
01-05-2007, 11:33
Ja również posiadam taka pamięć SanDisk Extreme III 2GB (produkcja Chiny, Serial z BE... itd).
Nie zauwazyłwm żadnych problemów na XP z identyfikacją aparatu (katalogi) jak również zgrywaniem w czytniku.
Śmiga równiez w czytniku Chieftec na Linuxie.
Krótko mówiąc No Problem

pozdr
Zbig

Zbychu67
01-05-2007, 21:06
hmm na chlopski rozum serwisanta pc... jesli dziala przez kabelek to nie wina karty a czytnika ...kt nie wyrabia , jesli wina karty = nie dziala z przez usb ( pc - nikon ) i ( pc- czytnik ) = karta zlom , jesli dziala ok przez pc - nikon to karta ok - przetestowac czytnik tak w skrocie.. czytnik jakis markowy czy badziewie za 14 zl z alledrogo ???

Jeden czytnik w laptopie (Fujitsu Siemens), drugi w drukarce (Epson). W obu karty o mniejszej pojemności śmigają bez problemów a z 2Gb działać nie chcą. Szukam jeszcze jakiegoś uaktualnienia softu - sterownik w XP ma datę 2002-10-01 więc pewnie nie przewidzieli, że karta może mieć 2Gb lub więcej :-?

Pozdrawiam
Zbychu

Ark
01-05-2007, 21:22
...sterownik w XP ma datę 2002-10-01 więc pewnie nie przewidzieli, że karta może mieć 2Gb lub więcej :-?

Pozdrawiam
Zbychu

O ile się nie mylę nie wszystkie czytniki obsługują karty pamięci 2 i więcej gigowe.

vx_pl
01-05-2007, 21:27
To nie jest wina karty. Ja mam 2 gb Ultra II i 2gb Extreme III i ta druga działa zdecydowanie szybciej.

Władca Pixeli
02-05-2007, 02:51
O ile się nie mylę nie wszystkie czytniki obsługują karty pamięci 2 i więcej gigowe.
Miałem taki problem w poprzednim laptopie HP nc6220. Na oryginalnych strownikach widział karty do 1 GB. Przy 2 Gb nie chciał czytać. Nowy sterownik naprawił problem.

Jachu
02-05-2007, 09:22
Dziękuję wszystkim za pomoc w rozwiązaniu problemu. Po zainstalowaniu najnowszych sterowników do czytnika HAMA wszystko działa tak jak powinno. Jeszcze raz dziękuję za tyle konkretnych odpowiedzi. :)

Zbychu67
02-05-2007, 21:31
... W obu karty o mniejszej pojemności śmigają bez problemów a z 2Gb działać nie chcą. Szukam jeszcze jakiegoś uaktualnienia softu - sterownik w XP ma datę 2002-10-01 więc pewnie nie przewidzieli, że karta może mieć 2Gb lub więcej :-?

Nowy sterownik do laptopa rozwiązał problem :-D
W cudowny sposób wszystko zaczęło działać.