Zobacz pełną wersję : Obrabiać w Camera RAW czy nie ?
Chciałbym poznać Wasze zdanie w kwestii jak w tytule. Chodzi mi o to, że w część funkcji w Camera RAW jest identyczna jak w samym PS-ie, np. moduł do ustawiania zakresu tonalnego, krzywe, czy balans bieli. I teraz moje pytanie...Czy wobec powyższego jest konieczne obrabianie zdjęć w Camera RAW w zakresie tych funkcji, które są również w PS-ie, czy można Camera RAW potraktować tylko jako narzędzie do otwierania RAW-ów i bez obróbki przejść od razu do PS-a i tam dopiero obrabiać ?
PS nie obsługuje plików RAW. Może tylko przetwarzać wyeksportowany materiał w TIFF, PSD, JPEG i innych formatach, które nigdy nie dadzą takich możliwości jak obróbka RAW.
Dzięki GonzoG. Czyli rozumiem, że należy wyciągnąć z RAW-a w Camera RAW tyle, ile się da i dopiero dalsza obróbka w PS-ie ?
Dzięki GonzoG. Czyli rozumiem, że należy wyciągnąć z RAW-a w Camera RAW tyle, ile się da i dopiero dalsza obróbka w PS-ie ?
To zależy co chcesz robić.
ACR wystarcza niemal do wszystkiego poza zaawansowanym retuszem.
Tak naprawdę, to nie mam wielkich ambicji. Chcę po prostu dobrze nauczyć się obrabiać zdjęcia, które pewnie skończą na moim blogu (jeżdżę motocyklem), czasem na jakiś pokazach wśród rodziny i przyjaciół. Ale zależy mi na tym, żeby były możliwie najlepszej jakości, i żebym nie musiał się ich wstydzić.
Tak naprawdę, to nie mam wielkich ambicji. Chcę po prostu dobrze nauczyć się obrabiać zdjęcia, które pewnie skończą na moim blogu (jeżdżę motocyklem), czasem na jakiś pokazach wśród rodziny i przyjaciół. Ale zależy mi na tym, żeby były możliwie najlepszej jakości, i żebym nie musiał się ich wstydzić.
To do takiej zabawy wystarczy nawet darmowy Capture NX-D.
PS do narzędzie do zaawansowanej zabawy z grafikami, czy to zdjęciami, czy nie. Do obróbki kolorystycznej i tonalnej - czyli prostego podrasowania zdjęć wystarczą bardzo proste narzędzia.