PDA

Zobacz pełną wersję : Obrabiać w Camera RAW czy nie ?

Fausto
26-07-2014, 19:55
Chciałbym poznać Wasze zdanie w kwestii jak w tytule. Chodzi mi o to, że w część funkcji w Camera RAW jest identyczna jak w samym PS-ie, np. moduł do ustawiania zakresu tonalnego, krzywe, czy balans bieli. I teraz moje pytanie...Czy wobec powyższego jest konieczne obrabianie zdjęć w Camera RAW w zakresie tych funkcji, które są również w PS-ie, czy można Camera RAW potraktować tylko jako narzędzie do otwierania RAW-ów i bez obróbki przejść od razu do PS-a i tam dopiero obrabiać ?

GonzoG
26-07-2014, 20:55
PS nie obsługuje plików RAW. Może tylko przetwarzać wyeksportowany materiał w TIFF, PSD, JPEG i innych formatach, które nigdy nie dadzą takich możliwości jak obróbka RAW.

Fausto
26-07-2014, 21:44
Dzięki GonzoG. Czyli rozumiem, że należy wyciągnąć z RAW-a w Camera RAW tyle, ile się da i dopiero dalsza obróbka w PS-ie ?

GonzoG
26-07-2014, 21:49
Dzięki GonzoG. Czyli rozumiem, że należy wyciągnąć z RAW-a w Camera RAW tyle, ile się da i dopiero dalsza obróbka w PS-ie ?

To zależy co chcesz robić.
ACR wystarcza niemal do wszystkiego poza zaawansowanym retuszem.

Fausto
26-07-2014, 22:09
Tak naprawdę, to nie mam wielkich ambicji. Chcę po prostu dobrze nauczyć się obrabiać zdjęcia, które pewnie skończą na moim blogu (jeżdżę motocyklem), czasem na jakiś pokazach wśród rodziny i przyjaciół. Ale zależy mi na tym, żeby były możliwie najlepszej jakości, i żebym nie musiał się ich wstydzić.

GonzoG
27-07-2014, 01:15
Tak naprawdę, to nie mam wielkich ambicji. Chcę po prostu dobrze nauczyć się obrabiać zdjęcia, które pewnie skończą na moim blogu (jeżdżę motocyklem), czasem na jakiś pokazach wśród rodziny i przyjaciół. Ale zależy mi na tym, żeby były możliwie najlepszej jakości, i żebym nie musiał się ich wstydzić.

To do takiej zabawy wystarczy nawet darmowy Capture NX-D.

PS do narzędzie do zaawansowanej zabawy z grafikami, czy to zdjęciami, czy nie. Do obróbki kolorystycznej i tonalnej - czyli prostego podrasowania zdjęć wystarczą bardzo proste narzędzia.