PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Opertus Lunula Umbra

Dune
26-07-2014, 02:44
Witam i pozdrawiam.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/07/DSC9900n_eshqqex-2.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/DSC9900-n_eshqqex.jpg)

Radek_1
27-07-2014, 10:24
Miejsce znam z innej, a jednak podobnej odsłony. Tamta była w innej konwersji. Jednolitej. Miejsce z potencjałem ograniczonym - bym powiedział. Ogranicza się do sposobu obróbki właśnie.
Jest ciekawie!

Dune
27-07-2014, 14:46
Dzięki za komentarz.

(...) Miejsce z potencjałem ograniczonym - bym powiedział. Ogranicza się do sposobu obróbki właśnie.
(...)

Z jednej strony mam poczucie, że może być dużo racji w tym co napisałeś. Ten kadr przedstawia w zasadzie obraz tego obiektu tak jak zamierzyli i zaprojektowali ten fragment architekci, a następnie osoba, która podjęła decyzję o zawieszeniu w tym miejscu tytułowej rzeźby - od strony wejścia do budynku, symetrycznie. Ten widok ma wywołać wrażenie na wchodzących. W taki sposób jest on też przedstawiany na zdjęciach najczęściej, oczywiście przy różnych ogniskowych, z trochę różnych miejsc, przy innym świetle i edycji fotografii. Stąd też wrażenie podobieństwa fotografii.

Z drugiej strony rodzi się we mnie sprzeciw wobec takiego postawienia rzeczy, ale przeciwdowodu nie potrafię okazać ... ;-) Temat leży mi jednak na sercu, i w razie wyprodukowania z tego fragmentu Starego Browaru czegoś w miarę sensownego nie omieszkam wrzucić zdjęcia. Pozdrawiam.

Radek_1
27-07-2014, 16:50
Pozostaje nam tylko czekać wytrwale. Powodzenia! :)

creep
27-07-2014, 23:17
Obróbkowo i kadrowo łykam jak jest, ale strasznie szkoda że nie stałeś równo na wprost - minimalnie brakuje symetrii, a ona tutaj robi robotę.

Dune
27-07-2014, 23:59
Idealnie rzeczywiście nie jest, lewej strony jest więcej. W niewielkim stopniu usprawiedliwia mnie to, że oś symetrii rzeźby i elementów budynku w tle są względem siebie minimalnie przesunięte, a kadrując starałem się, aby wyglądało, że są w jednej linii, do tego dołożył się szeroki kąt (8mm) i później przy obróbce trudno mi było to zniwelować.

Powinienem wykadrować trochę lewej strony :-)