Zobacz pełną wersję : Planar T* 1,4/50 ZF Carl Zeiss
mrrising
28-04-2007, 10:30
Czy wart jest swojej ceny?
Czy ktoś robił nim zdjęcia?
Bardzo proszę o opinie.
http://mac4you.pl/obiektyw-planar-1450-carl-zeiss-p-190.html
xmaniekx
28-04-2007, 10:44
Wiesz.. Carl Zeiss to klasa sama w sobie... Samo szklo i metal :D Profi półka
BugsBunny
28-04-2007, 11:29
próba porównania Zeissów z odpowiednikami Nikona jest w ostatnim numerze Chip Foto-Video - 5/2007
jak dobre by nie były, trzeba pamiętać że to obiektywy MF - nie ma autofocusa, nie ma pomiaru światła poniżej D200, a ceny kosmiczne
Ostatnimi czasy zaczalem narzekac na Nikkora 85 f/1.4. Glownie mysle tutaj o ostrosci oraz bokehu. Zdaje sobie sprawe, ze to ogolnie jest niezle szklo, ale wciaz nie "to". Zdjecia ogladam w tzw. cropie (1:1 -> pixel do pixela), a zakladam, ze aparat jest odpowiedniej klasy. Tak wiec zdecydowalem sie na nowego Planara o tej same ogniskowej.
Krazy opinia, ze Nikkor 50 f/1.8 jest optycznie doskonalszy od 50 f/1.4. Ja tej opinii nie potwierdzam, niemniej jednak obie "piecdziesiatki" AF sa ogolnie malo ostre i wrecz o klase gorsze od ichniejszych odpowiednikow MF (sprawdzalem wiele egzemplarzy). Innymi slowy: jesli potrafisz ostrzyc recznie i masz doba puszke (do wizjera D2x wkrecilem "lupke") to zdecydowanie docenisz zalety Planara. Poza tym jesli mam byc szczery co do obiektywow firmy Zeiss... Nawet te "XX" letnie lubie bardzo, ale glownym powodem jest ich plastyka. Miedzy innymi dlatego wciaz taszcze Sonnara 180 f/2.8 na wszelkie wyjazdy. Fakt: ostrosc moglaby byc lepsza, a kontrasty sa odpowiednie do lat ich produkcji ;) Natomiast bokeh - ot to jest powod mej milosci.
... do wizjera D2x wkrecilem "lupke" ...
A tak z innej beczki. Napisz prosze cos wiecej o tej lupce lub podaj jakiegos linka.
Jestem na etapie poszukiwan lupki.
Pozdrawiam
D
Nikon NIDK17M
DK-17M Magnifying Eyepiece for D2H, D2X & F6 Cameras
http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=Search&A=details&Q=&sku=387769&is=REG&addedTroughType=search
(do wizjera D2x wkrecilem "lupke")
Dostałeś toto gdzieś w Polsce? Za cholerę nie mogę jej nigdzie kupić :(
A tak z innej beczki. Napisz prosze cos wiecej o tej lupce lub podaj jakiegos linka.
Jestem na etapie poszukiwan lupki.
Pozdrawiam
D
Dinus - do D200 DK-17M nie podejdzie, do niego pasuje DK-21M, a zwykle leży toto wszędzie - na Studenckiej, Sławkowskiej...
Poza tym jesli mam byc szczery co do obiektywow firmy Zeiss... Nawet te "XX" letnie lubie bardzo, ale glownym powodem jest ich plastyka. Miedzy innymi dlatego wciaz taszcze Sonnara 180 f/2.8 na wszelkie wyjazdy. Fakt: ostrosc moglaby byc lepsza, a kontrasty sa odpowiednie do lat ich produkcji ;) Natomiast bokeh - ot to jest powod mej milosci.
Tylko ten Sonnar to raczej z prawdziwym Zeiss'em nie ma zbyt wiele wspólnego - to "Zeiss" aus Jena.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)
Czornyj: mam tą przyjemność pojawiać się czasami w Arizonie. Oooo to ja się pochwalę, bo Szanowni Forumowicze to zrozumieją ;) Na University of Arizona jest Center of Creative Photography. I miałem możliwość posiedzieć z negatywami Ansela Adamsa. Poza tym muszę przyznać, że dobrze wyglądają odpowiedniej klasy powiększenia na barycie zrobione przez fachowców z oryginału. Nareszcie spotkałem tam ludzi, którzy podzielali moje "odchyłki" od normalności przy przenoszeniu na papier. No, to się pochwaliłem :) Reasumując: zakup był wykonany w BH Photo Video.
Smurf: no tak... Ale akurat w zapleczu sprzętowym odziedziczonym po Tatusiu cały osprzęt do Sixa jest właśnie taki. Niemniej jednak narzekać nie mogę i szkło po dziś dzień znajduje zastosowanie, również w trudnych warunkach oświetleniowych.
Ponadto Zeissa pamiętam jeszcze z innych systemów. Ale nie ukrywam ani troszkę, że zakup tychże właśnie szkiełek ma stanowić krok bliżej do czerwonej kropeczki z napisem Leica...
M.
Czornyj: mam tą przyjemność pojawiać się czasami w Arizonie. Oooo to ja się pochwalę, bo Szanowni Forumowicze to zrozumieją ;) Na University of Arizona jest Center of Creative Photography. I miałem możliwość posiedzieć z negatywami Ansela Adamsa. Poza tym muszę przyznać, że dobrze wyglądają odpowiedniej klasy powiększenia na barycie zrobione przez fachowców z oryginału. Nareszcie spotkałem tam ludzi, którzy podzielali moje "odchyłki" od normalności przy przenoszeniu na papier. No, to się pochwaliłem :) Reasumując: zakup był wykonany w BH Photo Video.
Smurf: no tak... Ale akurat w zapleczu sprzętowym odziedziczonym po Tatusiu cały osprzęt do Sixa jest właśnie taki. Niemniej jednak narzekać nie mogę i szkło po dziś dzień znajduje zastosowanie, również w trudnych warunkach oświetleniowych.
Ponadto Zeissa pamiętam jeszcze z innych systemów. Ale nie ukrywam ani troszkę, że zakup tychże właśnie szkiełek ma stanowić krok bliżej do czerwonej kropeczki z napisem Leica...
M.
Tak myślałem. Zazdroszczę fantastycznej podróży fotograficznej i gratuluję łupu. Przy okazji - skoro zakupiłeś DK-17M, to mam pytanie, czy nie uzbroiłeś się przypadkiem w matówkę z klinem? Ciekaw jestem jak się toto sprawdza (szczególnie w zestawie z DK-17M), bo nie jest to niestety rzecz tania. Nb. orginalna matówka D2 strasznie kłamie w kwestii głębi ostrości z jasną optyką, co też daje popalić i ciekaw jestem jak wygląda sytuacja w przypadku matówek innych producentów...
Co zaś do ładnego bokehu, to faktycznie optyka Leicy ma bokeh niczego sobie. Może zamiast po drodze pakować się w Zeissy, lepiej od razu kupić M8 :lol:?
Nie zakupilem matowki z klinem. A myslalem, ze tylko "lupka", muszla oczna i juz. Zapomnialem o mozliwosciach matowki. Zakladam, ze przy niej moglbym wciaz korzystac z auto focus i pola AF bylyby widoczne?
Leica: ja raczej mysle o filmie. Wciaz strzelam troszke negatywow srebrowych, tak wiec na liscie zakupow marzen jest M6/M7/MP a ze szkielek to oczywiscie min. Noctilux :) Tylko to sa finanse daaalece wykraczajace poza moje mozliwosci. To raczej jako hobby by bylo. Jak zreszta napisalem "lista marzen"...
Dobranoc
Nie zakupilem matowki z klinem. A myslalem, ze tylko "lupka", muszla oczna i juz. Zapomnialem o mozliwosciach matowki. Zakladam, ze przy niej moglbym wciaz korzystac z auto focus i pola AF bylyby widoczne?
Leica: ja raczej mysle o filmie. Wciaz strzelam troszke negatywow srebrowych, tak wiec na liscie zakupow marzen jest M6/M7/MP a ze szkielek to oczywiscie min. Noctilux :) Tylko to sa finanse daaalece wykraczajace poza moje mozliwosci. To raczej jako hobby by bylo. Jak zreszta napisalem "lista marzen"...
Dobranoc
Oczywiście, sensor AF jest pod lustrem, matówka nie ma wpływu na jego pracę, a te o których myślę, mają nawet wytrawione pola AF:
http://www.katzeyeoptics.com/item--Katz-Eye-Focusing-Screen-for-the-Nikon-D2X-D2Xs--prod_D2X.html
Leica, faktycznie, drogawa. Ale zawsze można lunąć system Nikona, i na początek zabawy w Leice powinno wystarczyć :lol:
Dostałeś toto gdzieś w Polsce? Za cholerę nie mogę jej nigdzie kupić :(
Dinus - do D200 DK-17M nie podejdzie, do niego pasuje DK-21M, a zwykle leży toto wszędzie - na Studenckiej, Sławkowskiej...
Super, dzieki. Musze podejsc i obejrzec. :)
Pozdrawiam
D
przykładowe zdjęcia:
http://www.nikonclub.cc/nikon/index.php?showtopic=1655&st=0